Οι μύες μπορούν να "γεύονται" τη ζάχαρη

01.02.2022
Οι μύες μπορούν να "γεύονται" τη ζάχαρη
Είναι προφανές ότι οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας μπορούν να ανιχνεύσουν τη ζάχαρη. Μετά από ένα γεύμα, τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας αισθάνονται την αύξηση της γλυκόζης του αίματος και απελευθερώνουν την ινσουλίνη η οποία βοηθά το σάκχαρο να μπει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί από το σώμα για ενέργεια. Πρόσφατα ερευνητές αποκάλυψαν έναν απροσδόκητο μηχανισμό ανίχνευσης της γλυκόζης στους σκελετικούς μύες που συμβάλλει στη γενική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

"Βρήκαμε ότι τα κύτταρα των σκελετικών μυών έχουν μηχανισμούς για την άμεση ανίχνευση της γλυκόζης - κατά κάποιον τρόπο είναι σαν οι μύες να μπορούν και εκείνοι να γευτούν τη ζάχαρη", δήλωσε ο Jiandie Lin, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης από το Life Sciences Institute του πανεπιστημίου του Michigan. Αυτή η ικανότητα των μυών να ανιχνεύουν τη γλυκόζη του αίματος είναι μια ξεχωριστή και παράλληλη διαδικασία που αυξάνει την ανταπόκριση που προκαλείται από την ινσουλίνη. Μαζί λειτουργούν ως ρεοστάτης για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα, ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Molecular Cell.

Η συνέχεια στο itrofi.gr