Τι συμβαίνει στη διάθεσή σου όταν κόβεις την καφεΐνη

27.01.2022
Τι συμβαίνει στη διάθεσή σου όταν κόβεις την καφεΐνη
Τα βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα αποτελέσματα

Η καφεΐνη είναι γνωστή για την παροχή ενέργειας και εστιασμένης προσοχής. Εκτός αυτού, ο καφές και το τσάι με καφεΐνη είναι και τα δύο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ωφελούν τον εγκέφαλο και την καρδιά. Αλλά αν βασίζεσαι στην καφεΐνη για να περάσεις τη μέρα σου ή αν επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σου, αξίζει να σκεφτείς να την περιορίσεις ή να την κόψεις και να σταματήσεις να βασίζεσαι σε αυτήν.

Όσα σου συμβαίνουν όταν σταματήσεις να τρως ψωμί

Το να μην χρειάζεται να βασίζεσαι στην καφεΐνη για να περάσεις τη μέρα είναι σίγουρα μια ευεργετική αλλαγή, αλλά υπάρχουν τρόποι που η διακοπή των δεσμών με αυτήν μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα - προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του "Cleaning Up The Mental Mess", Caroline Leaf, εξηγεί τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και διάθεσης, αναφέροντας λεπτομερώς τι ακριβώς να περιμένεις όταν την κόβεις, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Πώς η μείωση της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση βραχυπρόθεσμα
Εάν έχεις συνηθίσει να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα φλιτζάνι καφέ (ή τρεις), είναι φυσικό να νιώθεις κουρασμένη. Η καφεΐνη είναι διεγερτική, οπότε το να την εγκαταλείψεις ξαφνικά θα έχει κάποια συμπτώματα, τα οποία θα είναι διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους. Γενικά, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αντιμετωπίσεις περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης και κούραση καθώς ο εγκέφαλός σου προσαρμόζεται στην έλλειψη καφεΐνης στο σύστημά σου.

Αντί να σταματήσεις εντελώς την καφεΐνη, σκέψο να μειώσεις την καφεΐνη ή να αλλάξεις την πηγή καφεΐνης. Διαφορετικές πηγές καφεΐνης μπορεί δυνητικά να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσής μας, ειδικά αν συνδυαστούν με άλλα συστατικά. Για παράδειγμα, ο οργανισμός σου θα αντιδράσει διαφορετικά αν κόψεις τον καφέ και διαφορετικά αν κόψεις το μαύρο ή το πράσινο τσάι, επομένως η σταδιακή αντικατάσταση του καφέ με τσάι με καφεΐνη και τελικά με μη καφεϊνούχο τσάι θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση λιγότερο.

Πως το junk food επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού μας

Πώς η μείωση της καφεΐνης επηρεάζει τη διάθεση μακροπρόθεσμα
«Μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι λειτουργείς καλύτερα διανοητικά και σωματικά χωρίς καφεΐνη», λέει η Dr. Leaf.

Εάν είσαι ευαίσθητη στην καφεΐνη και ένα φλιτζάνι καφέ σου προκαλεί νευρικότητα, η ζωή χωρίς αυτήν θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερο άγχος. «Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένους ανθρώπους, δυνητικά διαταράσσοντας τους νευροδιαβιβαστές και συμβάλλει σε αυξημένα επίπεδα άγχους και αγωνίας, ιδιαίτερα στους νέους».

Το να αποφασίσεις εάν θα σταματήσεις ή όχι την καφεΐνη είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση και η Dr. Leaf υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο καφές και το καφεϊνούχο τσάι έχουν αμφότερα μυριάδες οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης με τη μακροζωία. Το να ζήσεις χωρίς αυτήν για τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι ποσότητα καφεΐνης είναι η καλύτερη για εσένα.