Μάραθος: Οι 3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τον εντάξεις στη διατροφή σου

27.11.2020
Μάραθος: Οι 3 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τον εντάξεις στη διατροφή σου
Ο μάραθος είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που σίγουρα είναι λιγότερο γνωστό από ότι, για παράδειγμα, το μπρόκολο ή τα κολοκύθια. Αλλά αυτό το βολβοειδές φθινοπωρινό λαχανικό και οι σπόροι του, αξίζουν να είναι μέρος της διατροφής σου. Εδώ είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά του μάραθου και τα πιθανά οφέλη για την υγεία του.

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία

Σύμφωνα με μια έρευνα στο BioMed Research International, ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που σχετίζονται με πεπτικά, ενδοκρινολογικά, αναπαραγωγικά και αναπνευστικά συστήματα και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία, αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι ωμές φέτες μάραθου περιέχει μόλις 27 θερμίδες και σχεδόν 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Περιέχει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β.

Ο μάραθος έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία των γυναικών

Για τις γυναίκες, τα υγιεινά οφέλη του μάραθου συνδέονται κυρίως με το λάδι του. Μια πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Menopausal Medicine, εξέτασε τις θετικές επιδράσεις του μάραθου στη διαχείριση της επώδυνης εμμήνου ρύσεως, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, των περιόδων που απουσιάζουν, της εμμηνόπαυσης, της γαλουχίας και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Η έκθεση παραπέμπει σε μια μελέτη στην οποία οι γυναίκες που λάμβαναν 0,1 γραμμάρια μάραθου καθημερινά για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους στην κλίμακα βαθμολογίας για την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ελάμβαναν ως placebo φάρμακο το ηλιέλαιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη αιθέριων ελαίων από μόνη της, είτε από το στόμα, τοπικά ή ακόμα και μέσω αρωματοθεραπείας. Βασίσου στην καθοδήγηση και την επίβλεψη ενός γιατρού για να προσδιορίσεις εάν μπορείς να επωφεληθείς από ένα λάδι, ποια σύνθεση να αγοράσεις και πώς να το χρησιμοποιήσεις - καθώς και για την παρακολούθηση τυχόν πιθανών αλληλεπιδράσεων, αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων παρενεργειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είσαι έγκυος ή προσπαθείς να συλλάβεις. Τα συμπληρώματα μάραθου μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων.

Ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου

Μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, εξέτασε την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε κάψουλες που περιείχαν εκχύλισμα μάραθου σε σκόνη, είτε placebo φάρμακο, δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η ομάδα που ελάμβανε μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην άλλη ομάδα.