Πράσινο τσάι, το... θαυματουργό - Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου

17.01.2020
Πράσινο τσάι, το... θαυματουργό - Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου
Αν είσαι από αυτές που αγαπούν το πράσινο τσάι τα νέα είναι καλά καθώς όπως φαίνεται θα μπορείς να απολαύσεις μια περισσότερο υγιεινή ζωή. Η κατανάλωση του θωρακίζει την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους 100.000 Κινέζους ενήλικες που έλαβαν μέρος στη μελέτη και που έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τα επόμενα επτά χρόνια της ζωής τους.

Οι λάτρεις του τσαγιού είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Στην ηλικία των 50 ετών, θα μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν κάτι περισσότερο από ένα χρόνο από αυτούς που δεν κατανάλωναν τακτικά πράσινο τσάι λέει η μελέτη, η οποία είναι και η πιο πρόσφατη που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από το πράσινο τσάι.

Με τα χρόνια, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι με οφέλη όπως πιο υγιή επίπεδα χοληστερόλης και σωστό σωματικό βάρος, καθώς και χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διάβασε και αυτό: Πράσινο τσάι: 8 εναλλακτικές χρήσεις του που μπορεί να μην ήξερες

Αυτές οι μελέτες, όπως και η συγκεκριμένη, ήταν «παρατηρητικές» - καθώς οι ερευνητές ρωτούν τους ανθρώπους για τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και άλλους παράγοντες, και στη συνέχεια παρακολουθούν τα αποτελέσματα της υγείας τους. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι αποκλειστικά το ίδιο το πράσινο τσάι προσφέρει αυτά τα οφέλη.

Aυτοί που πίνουν πράσινο τσάι μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που δεν πίνουν, με διαφορετικούς τρόπους. Η έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν τσάι (όλους τους τύπους τσαγιού) ακολουθούν γενικά πιο υγιεινείς διατροφές από τους άλλους, δήλωσε στο webmd η Whitney Linsenmeyer, καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο Saint Louis.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταγράψουν αυτές τις διαφορές. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μπόρεσαν να σταθμίσουν τη συνολική διατροφή, τις συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και το επίπεδο εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με την Linsenmeyer, αρκετές μελέτες σε διαφορετικές χώρες έχουν βρει υγιεινά οφέλη στο πράσινο τσάι.

«Εάν είσαι λάτρης του πράσινου τσαγιού, συνέχισε να πίνεις», συμβουλεύει η Linsenmeyer. «Το πράσινο τσάι δεν περιέχει θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά», λέει. «Είναι ένα υγιεινό ρόφημα για να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, αν σου αρέσει η γεύση του».

Όμως, περιέχει καφεΐνη. «Επομένως, ας είσαι προσεκτική εάν παίρνεις φάρμακα που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη ή έχεις θέμα με την αϋπνία», προσθέτει.

Τόσο το πράσινο όσο το μαύρο και το λευκό τσάι, προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται. Και σε σύγκριση με το μαύρο τσάι - το οποίο είναι πιο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες - το πράσινο τσάι είναι υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά τα οποία ονομάζονται φλαβονοειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης.