Αυτή είναι η τροφή που μπορεί να σε κάνει να γεράσεις πρόωρα

27.06.2019
Αυτή είναι η τροφή που μπορεί να σε κάνει να γεράσεις πρόωρα
Ε, ήρθε η ώρα να την κόψεις. Ή, έστω, να την περιορίσεις στο ελάχιστο!

Μια μπάλα παγωτού, ενώ κάθεσαι στον καναπέ βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά, μπορεί να είναι απόλαυση αλλα έχει... κόστος. Και δεν αναφερόμαστε στο οικονομικό.

Αναφερόμαστε στη ζάχαρη, που αποτελεί μέγα αρνητικό παράγοντα για την υγεία σου, ειδικά στην επεξεργασμένη της μορφή. Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ακόμη και επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης.

«Η ζάχαρη αυτή καθεαυτή δεν γερνάει το δέρμα μας, αλλά τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή μέσα στο σώμα», λέει στο she knows η δερματολόγος Deanne Mraz Robinson. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης».

Με άλλα λόγια, η εξάντληση ή η καταστροφή αυτών των δύο πρωτεϊνών είναι μέρος του λόγου που ο οργανισμός μας δημιουργεί πρόωρα ρυτίδες και σακούλες. Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν όλες οι μορφές ζάχαρης καθώς είναι το καύσιμο που μας κρατάει σε κίνηση, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί και πώς πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή της.

Η ζάχαρη, σε όλες τις μορφές, είναι ένας απλός υδατάνθρακας που ενεργοποιεί μια γλυκαιμική απόκριση στο σώμα μας - αν και διαφορετικοί τύποι σακχάρων έχουν διαφορετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα όπως τα φασόλια, οι γλυκοπατάτες, τα περισσότερα φρούτα, η βρώμη, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι καλύτερα για εμάς, διότι διασπώνται και χωνεύονται αργά. Από την άλλη πλευρά, το λευκό ψωμί, τα corn flakes και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι προκαλούν ταχεία αύξηση της ινσουλίνης και στη συνέχεια γρήγορη πτώση.

Διάβασε κι αυτό: Τα 11 φρούτα που περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη

«Οι χρόνιες αυξήσεις της ινσουλίνης έχουν ως αποτέλεσμα φλεγμονές και μπορεί να οδηγήσουν σε τραχύτητα, ερυθρότητα και ρυτίδες του δέρματός μας», λέει ο διαιτολόγος Anthony Youn. Αποφύγετε τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και προτιμήστε τα ισορροπημένα γεύματα και τα σνακ. «Συνδυάστε τις υγιείς πρωτεΐνες με υδατάνθρακες, καθώς αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού», λέει ο Robinson. Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν ίνες και λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθούν και μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαδικασία για την οποία πρέπει να ανησυχούμε καθώς υπάρχει και η γλυκοζυλίωση, η οποία παίζει επίσης ρόλο στην πρόωρη γήρανση. Η γλυκοζυλίωση αναφέρεται στη ένωση μορίων σακχάρου σε λίπη και πρωτεΐνη. Όταν συμβεί αυτό, σχηματίζονται Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία μορφοποιούν πρωτεϊνικές ίνες.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι οι πρωτεϊνικές ίνες που μας κρατούν νέους και είναι οι πιο ευάλωτες.Μόλις αρχίσουν να επηρεάζονται, γίνονται λιγότερο ανθεκτικές και ξηρές. «Αυτό μπορεί να γερνάει το δέρμα μας, καθιστώντας το λεπτότερο, πιο τραχύ και πιο ρυτιδωμένο στην εμφάνιση» λέει ο Youn. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα αποτελέσματα αρχίζουν συνήθως γύρω στην ηλικία των 35 ετών και αυξάνονται γρήγορα μετά από αυτήν. Αν και δεν μπορείς να σταματήσεις εντελώς τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, τρώγοντας λιγότερα γλυκά θα μειώσεις τον αριθμό των μορίων ζάχαρης που απειλούνται στο σώμα σου, επιβραδύνοντας έτσι αυτή τη διαδικασία.

Αλλά μην ανησυχείς - μπορείς να μετριάσεις τις επιδράσεις της φλεγμονής και της γλυκοζυλίωσης στο δέρμα κάνοντας μικρές αλλαγές. «Μπορούμε να αναστρέψουμε τα σημάδια της γήρανσης με μια ποικιλία στρατηγικών με μια υγιεινή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά δίαιτα», λέει η Robinson. Προτίμησε λαχανικά, φρούτα, μαύρη σοκολάτα και υγιή λίπη (αβοκάντο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί), για να συντηρήσεις το δέρμα σου από μέσα προς τα έξω.

Αν και είναι αδύνατο να παραλείψεις όλες τις μορφές ζάχαρης και υδατανθράκων, υπάρχουν μερικές που πρέπει να αποφύγουμε. «Ξεκίνησε αφαιρώντας τα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα σάκχαρα και περιόρισε τους υδατάνθρακες σε δημητριακά ολικής αλέσεως», λέει ο Youn. «Και σίγουρα σταμάτησε να πίνεις αναψυκτικά - είναι το χειρότερο πράγμα για το δέρμα», προειδοποιεί. «Έλεγξε τις ετικέτες τροφίμων, ειδικά της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, για ζάχαρη, που βρίσκεται σε κράκερ, γιαούρτι, μπισκότα, κέικ, σάλτσα ντομάτας και dressing σαλάτας».

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να προσθέσεις για να γυρίσεις πίσω τον χρόνο. «Η προσθήκη ορού βιταμίνης C και βιταμίνης Ε κάθε πρωί και η ενυδάτωση ρετινόλης κάθε βράδυ είναι ένα καλό πρώτο βήμα», λέει ο Youn. Μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις την ανάπτυξη κολλαγόνου με θεραπείες με λέιζερ. Ενώ δεν έχουμε βρει ακόμη το ελιξήριο της νεότητας, αν ξεκινήσεις μικρά καθημερινά βήματα μπορείς να προχωρήσεις σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των πρώτων σημαδιών γήρανσης.