Φάβα: το άλλο «ηφαίστειο» της Σαντορίνης

03.08.2020
Φάβα: το άλλο «ηφαίστειο» της Σαντορίνης
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την φάβα Σαντορίνης από τις υπόλοιπες, γιατί απέκτησε την πολυπόθητη σφραγίδα προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και σε τι οφείλει την υψηλή διατροφική της αξία;

Σε ανασκαφές της Δυτικής Οικίας στο Ακρωτήρι αναγνωρίστηκαν υπολείμματα σπερμάτων ενός φυτικού είδους που αποδίδονται στις αποξηραμένες, αποφλοιωμένες και θρυμματισμένες κοτυληδόνες του φυτού Lathyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών που ανάγονται στην ύστερη Εποχή του Χαλκού. Η συγκεκριμένη ποικιλία λαθουριού από την οποία παράγεται η φάβα Σαντορίνης, έχει μείνει στη ντοπιολαλιά από την εποχή του Θεόφραστου ως «αρακάς» (οι σπόροι του εξάλλου μοιάζουν με μικρό αρακά) και καλλιεργείται ανελλιπώς στο νησί για περισσότερα από 3.600 χρόνια.

Η συνέχεια στο itrofi.gr