Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης

27.11.2020
Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης
Την προηγούμενη δεκαετία γνωρίσαμε την βρώμη κυρίως μέσα από τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και καταγράφηκε στο μυαλό μας ως τροφή για αθλητές & λάτρεις του fitness.

Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά από εκτενείς έρευνες, το δημητριακό αυτό έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει καθώς, τα διατροφικά του οφέλη, η ευεργετική του δράση στην υγεία μας και ο ρόλος του στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών είναι σημαντικά.

Η περιοχή προέλευσης της βρώμης εντοπίζεται στην Μ. Ασία, απ’ όπου εξαπλώθηκε στη Δύση γύρω στο 1500 π.Χ. Για πολλούς αιώνες θεωρούνταν «κατώτερο» είδος δημητριακού (σε σχέση με το σιτάρι, την σίκαλη ή το κριθάρι) και την χρησιμοποιούσαν μόνο για ζωοτροφή. Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έδωσαν λίγη σημασία σε αυτό το δημητριακό, τα γερμανικά φύλα της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, οι κάτοικοι της Σκοτίας, της Ιρλανδίας και των σκανδιναβικών χωρών τη χρησιμοποιούσαν ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες στη διατροφή τους. Μάλιστα, Σκοτσέζοι άποικοι ήταν αυτοί που το 1600 περίπου μετέφεραν την καλλιέργειά της και στη Β. Αμερική.

Η συνέχεια στο itrofi.gr