Φυσικοί χυμοί φρούτων για υγεία και ευεξία!

28.04.2017
Λαχταριστοί, γευστικοί και υγιεινοί, οι χυμοί φρούτων μας δροσίζουν, μας τονώνουν και κάνουν καλό στην ομορφιά, τη φόρμα και την υγεία μας. Ωστόσο, για να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, θα πρέπει να τους καταναλώνουμε με μέτρο!

Οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και φυτοθρεπτικά στοιχεία αρκεί να είναι φυσικοί και φτιαγμένη από εμάς τους ίδιους. Ενισχύουν τον οργανισμό, προστατεύουν από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προσφέρουν ενέργεια, ευεξία και καλή διάθεση. Αρκεί να τους παρασκευάζετε οι ίδιοι με τη βοήθεια του αποχυμωτή ή του μπλέντερ.

Καλύτερα να επιλέγεις πάντα φρέσκο χυμό

Με οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωθούν οι χυμοί, φρέσκοι, εμφιαλωμένοι ή κατεψυγμένοι, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, οι φρέσκοι χυμοί που φτιάχνουμε μόνοι μας, είναι πολύ πιο υγιεινοί από τους περισσότερους τυποποιημένους. Και αυτό γιατί κάποιοι συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, ενώ άλλοι δεν είναι ακριβώς αυτό που εμφανίζονται ότι είναι, αφού φτιάχνονται από συμπυκνωμένους κατεψυγμένους χυμούς φρούτων. Βέβαια, δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο πίνοντας συσκευασμένους χυμούς, αφού η πλειοψηφία τους δεν περιέχει συντηρητικά, χρώματα ή άλλα πρόσθετα και σαφώς είναι προτιμότερος ένας συσκευασμένος χυμός από ότι ένα αναψυκτικό. Ωστόσο ο χυμός που θα φτιάξουμε μόνοι μας και θα καταναλώσουμε άμεσα μετά την παρασκευή του, σίγουρα περιέχει περισσότερες φυσικές βιταμίνες και φυτοθρεπτικά στοιχεία από ότι ένας συσκευασμένος που υφίσταται βιομηχανική επεξεργασία με σκοπό τη διατήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ράφια ή τα ψυγεία των καταστημάτων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΡΕΣΚΩΝ ΧΥΜΩΝ

  • Περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, φολικό οξύ και προβιταμίνη Α, μεταλλικά άλατα (κάλιο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία, ένζυμα, οξέα και φυτοθρεπτικά, που όλα αφομοιώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού μάς παρέχει 1,5 φορά περισσότερη βιταμίνη C από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, το 25% του καλίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 38% του φολικού οξέος και πάνω από το 50% των απαιτούμενων μονάδων αντιοξειδωτικής προστασίας (ORAC).

  • Είναι πλούσιοι σε νερό. Οι χυμοί περιέχουν κατά μέσο όρο πάνω από 85% νερό, δηλαδή περισσότερα από 200 γραμμάρια ανά ποτήρι ή περίπου το 10-15% της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

  • Έχουν ελάχιστα λιπαρά (εκτός από το αβοκάντο και το μάνγκο) και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Για παράδειγμα, ο χυμός μήλου περιέχει λιγότερα από 0,2 γραμμάρια λιπαρών ανά ποτήρι.

  • Δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα: η πέψη τους γίνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, μέσα σε 60-90 λεπτά από την κατανάλωσή τους.

  • Επειδή έχουν περισσότερα αλκαλικά από ότι όξινα συστατικά, βοηθούν τον οργανισμό να αποκαταστήσει την χημική ισορροπία μεταξύ οξέων και βάσεων. Μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία αυτή, οι οξειδωτικές βλάβες (φθορές) περιορίζονται και ο οργανισμός αποτοξινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς και αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΥΜΩΝ

1. Υψηλές θερμίδες

1 ποτήρι συνήθους χυμού φρούτου ισοδυναμεί με την κατανάλωση 2 μικρών φρούτων και αποδίδει κατά μέσο όρο 120-150 θερμίδες, οι οποίες από πρώτη άποψη δεν είναι πολλές. Όταν όμως οι χυμοί καταναλώνονται χωρίς μέτρο, για παράδειγμα όταν διψάμε αντί για νερό, η συνολική θερμιδική πρόσληψη μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Για να μειώσετε τη θερμιδική επιβάρυνση, ιδιαίτερα εάν έχετε πρόβλημα σωματικού βάρους:

  • Φτιάξτε χυμούς συνδυάζοντας μαζί φρούτα και λαχανικά (έχουν λιγότερες θερμίδες).

  • Φτιάξετε μικρότερη ποσότητα χυμού και αραιώστε τον προσθέτοντας νερό.

  • Μην προσθέτετε ζάχαρη, μέλι ή άλλα γλυκαντικά που περιέχουν θερμίδες.

  • Μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 ποτήρια χυμό ημερησίως.

  • Πίνετε τους χυμούς το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι και ποτέ από το απόγευμα και μετά.

  • Μην πίνετε χυμούς μαζί με τα γεύματα ή αμέσως μετά από αυτά.

2. Μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Σε σχέση με τα φρούτα, οι χυμοί που αποχυμώνονται με κλασικούς τρόπους (στίφτη χεριού ή ηλεκτρικό αποχυμωτή) περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες. Επειδή οι φυτικές ίνες μάς είναι απολύτως απαραίτητες, θα πρέπει να φροντίζουμε να τις προσλαμβάνουμε σε επαρκείς ποσότητες από άλλες πηγές, κυρίως λαχανικά, χόρτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

3. Πολλά απλά σάκχαρα

Οι χυμοί περιέχουν μόνο απλά σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη, τα οποία απορροφούνται ταχύτατα από τον οργανισμό λόγω της απουσίας φυτικών ινών και χρησιμοποιούνται άμεσα ως πηγή ενέργειας. Επομένως, παχύσαρκα άτομα και άτομα με προβλήματα στο μεταβολισμό των σακχάρων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς το είδος και τις ποσότητες των χυμών που καταναλώνουν.

4. Μεγάλη περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ

Ιδιαίτερα οι χυμοί εσπεριδοειδών, ανανά, ροδάκινου και φράουλας περιέχουν πολύ κιτρικό οξύ, το οποίο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες ή παραμείνει για πολύ ώρα στο στόμα, μπορεί να διαβρώσει και να βλάψει τα δόντια. Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα είναι προτιμότερο να πίνονται με καλαμάκι και μετά την κατανάλωσή τους να πλένονται καλά τα δόντια.

Χυμοί φρούτων και φυτοθρεπτικά

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και οι χυμοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο. Αυτό όμως που κάνει τα φρούτα και τους χυμούς τους να ξεχωρίζουν από τα άλλα τρόφιμα, είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτοθρεπτικά. Τα φυτοθρεπτικά είναι αθέρμιδες φυσικές ουσίες που προστατεύουν και ενισχύουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Κάθε φρούτο περιέχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά, ανάλογα με το χρώμα του. Συνδυάζοντας στους χυμούς φρούτα -αλλά και λαχανικά- διαφορετικών χρωμάτων, αυτομάτως εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με περισσότερα φυτοθρεπτικά.

Η με μέτρο κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων συμπληρώνει την καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη υγρών, φυτοθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, αλλά η υπερβολή έχει το τίμημά της: αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων από απλά σάκχαρα και αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, συσσώρευση σωματικού λίπους και διαταραχές στο μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος.