SEX

Πόσο σύντομα μπορείς να κάνεις σεξ μετά τον τοκετό

03.03.2022
Πόσο σύντομα μπορείς να κάνεις σεξ μετά τον τοκετό
Είναι γνωστό ότι ο τοκετός και ο θηλασμός επηρέαζει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά τις γυναίκες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και το σεξ. Δες τι πρέπει να γνωρίζεις για τις πιθανές αλλαγές και πώς να τις αντιμετωπίσεις. Εάν μόλις απέκτησες μωράκι το σεξ μπορεί να είναι το πιο άκαιρο πράγμα που υπάρχει στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς το σώμα σου έχει περάσει πολλά και χρειάζεται λίγο χρόνο για να ανακάμψει. Αλλά αν σκέφτεσαι να επιστρέψεις σε κάποια μορφή σεξουαλικής επαφής με τον σύντροφο σου, μπορεί να έχεις ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι ασφαλές, τι να περιμένεις και τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τυχόν προβλήματα που ίσως εμφανιστούν στην πορεία. Διάβασε παρακάτω τι λένε οι ειδικοί για το σεξ μετά τον τοκετό.

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορείς να κάνεις σεξ;

Και πάλι, δεν υπάρχει απαιτούμενη περίοδος αναμονής. Αλλά η Mayo Clinic αναφέρει ότι οι περισσότεροι γατροί συμβουλεύουν να περιμένεις τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

«Συνήθως στην επίσκεψη των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό, ο γιατρός θα σε εξετάσει και και θα σου δώσει το πράσινο φως για να κάνεις ξανά σεξ, ανεξάρτητα από τον τύπο του τοκετού που είχες», εξηγεί γιατρός της Mayo Clinic.

Αλλά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες είναι απλώς ένας εμπειρικός κανόνας για το πόσο να περιμένεις. Η Amy Hill Fife, φυσιοθεραπεύτρια υγείας της πυέλου από το Κολοράντο, έχει στάνταρ τις έξι έως οκτώ εβδομάδες. Λέει ότι η αναμονή μπορεί μερικές φορές να είναι 12 εβδομάδες ή περισσότερο, καθώς ο αιδοιοκολπικός ιστός επουλώνεται.

Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται πολύ από το πώς πήγε ο τοκετός και το επίπεδο της βλάβης των ιστών.

«Εάν ο τοκετός ήταν χωρίς προβλήματα με ελάχιστη κολπική ρήξη, χωρίς επισιοτομή και τοκετό σταδίου 2 (φάση ώθησης) στις περίπου δύο ώρες, τότε έξι έως οκτώ εβδομάδες μπορεί να είναι ο κατάλληλος χρόνος», λέει η Fife.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Οι 6 στάσεις που προσφέρουν απόλαυση και είναι ασφαλείς

Η αναμονή μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν είχες μια κολπική ρήξη που έπρεπε να επιδιορθωθεί χειρουργικά, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Το να πάρεις το πράσινο φως του γιατρού σου —όποτε στο δώσει — είναι μια αρχή. Αλλά είναι άλλο να αρχίσεις να κάνεις σεξ ξανά. Σύμφωνα με την εμπειρία των γιατρών οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι έτοιμες να επαναφέρουν τη σεξουαλική τους ζωή στο τυπικό σημείο των έξι εβδομάδων, ειδικά μετά από έναν κολπικό τοκετό. Στην πραγματικότητα, τα δικά σου συναισθήματα για κάθε είδους σεξουαλική επαφή θα πρέπει πάντα να υπερισχύουν της συμβουλής του μαιευτήρα σου, λέει η Fife.

«Η νέα μαμά θα πρέπει τελικά να είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε είναι έτοιμη να κάνει σεξ», λέει η Fife. Εκτός από την επούλωση του κολπικού και του περινεϊκού ιστού, σημαντικά ζητήματα σχετικά με το πότε πρέπει να κάνει σεξ μετά τη γέννα είναι η υποστήριξη που λαμβάνει η νέα μαμά, το επίπεδο κόπωσης και το επίπεδο της επιθυμίας της για σεξ.

«Πολλές γυναίκες που θηλάζουν έχουν επώδυνες, αιμορραγικές θηλές ή μαστίτιδα», προσθέτει η Fife. «Τίποτα από αυτά δεν βελτιώνει την επιθυμία για σεξ».

Εάν τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες φαίνονται πολύς καιρός για να μην έχεις ερωτική επαφή, έχε κατά νου ότι οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα χάδια και το στοματικό σεξ δεν χρειάζονται περίοδο αναμονής μετά τον τοκετό - υπό την προϋπόθεση ότι νιώθεις έτοιμη και άνετα ακόμα και με αυτά.