SEX

Είναι εθισμένος στο σεξ!

20.08.2008
Από την έντονη επιθυμία για σεξ, μέχρι τον αυνανισμό, την παρακολούθηση πορνό και το φλερτ ο σεξουαλικός εθισμός έχει πολλές διαβαθμίσεις.

Οι πραγματικά εθισμένοι έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με κυρίαρχο εκείνο της απώλειας ελέγχου πάνω στη ζωή τους. Ντροπή, αίσθηση αδυναμίας και σύγχυσης, άρνηση είναι μερικά απ' τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν. Μήπως κι ο δικός σου είναι ανάμεσά τους; Ορίστε κάποια σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες:

  • Κάνει διπλή ζωή: είτε παντρεμένοι είτε ανύπαντροι, υποψιάζεσαι ότι έχει ερωμένη και νιώθεις ότι σου αποκρύπτει λεπτομέρειες της ερωτικής του ζωής.
  • Χρησιμοποιεί συχνά πορνογραφικό υλικό: ανακαλύπτεις παντού περιοδικά πορνό και τον έχεις "τσιμπήσει" πολλές φορές να επισκέπτεται πορνογραφικές ιστοσελίδες. Δεν μιλάμε για τη γνωστή αντρική συνήθεια να χαζεύει που και που καμιά ταινία ή κάποιες φωτογραφίες. Μιλάμε για κόλλημα που περιορίζει κάθε ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής, ακόμα και για τη δουλειά του.
  • Υποσκάπτει τις σχέσεις του: η μανία του με το σεξ τον οδηγεί να λέει ψέματα και να εξαπατά εσένα, τους φίλους και τους συνεργάτες του με διάφορους τρόπους. Η ερωτική απιστία είναι ένας απ' αυτούς. Οι κρυφές και τακτικές επισκέψεις σε στριπτιζάδικα και σε κινηματογράφους πορνό είναι ένας άλλος.
  • Δοκιμάζει συνέχεια νέες σεξουαλικές πρακτικές: το ιεραποστολικό τον αφήνει αδιάφορο και κοντεύει να σε κάνει ακροβάτη με τους ατελείωτους πειραματισμούς του. Δε λέμε, μια καινούργια νότα κάθε τόσο στην ερωτική σας ρουτίνα είναι δείγμα ενδιαφέροντος, αλλά μην πάθεις και καμιά εξάρθρωση.
  • Παραβιάζει τους νόμους: εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η ηδονοβλεψία, η παιδοφιλία κα η σεξουαλική παρενόχληση.
  • Νιώθει ενοχές για τη σεξουαλικότητά του: ντρέπεται για την τόσο έντονη ενασχόλησή του με το σεξ και τον έχετε ακούσει να εύχεται να μην χρειαζόταν να το κάνει.
  • Αρνείται ότι έχει πρόβλημα: παρά τις ενδείξεις που αναφέραμε πιο πάνω, πιστεύει ότι διατηρεί τον έλεγχο της ζωής του.

Αν ο άντρας σου παρουσιάζει έναν συνδυασμό από τις συμπεριφορές που περιγράψαμε έχεις σοβαρούς λόγους να υποψιάζεσαι ότι ανήκει σ' αυτή την κατηγορία.

Σ' αυτή την περίπτωση κι αν υποθέσουμε ότι θέλεις να παραμείνεις κοντά του το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον πείσεις να επισκεφτεί έναν κάποιον ψυχοθεραπευτή ή ένα κέντρο ψυχικής υγιεινής. Η εμμονή με το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές καταστάσεις, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί με αυτογνωσία, αυτοσεβασμό κι έναν καλό ψυχολόγο. Αρκεί να τον φέρεις αντιμέτωπο με την κατάσταση. Γιατί το πρώτο βήμα κάθε θεραπείας είναι η αναγνώριση του προβλήματος.