Παγκόσμια ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Τυχεροί εκείνοι που τους έχουν ακόμη

30.09.2023
Παγκόσμια ημέρα του παππού και της γιαγιάς: Τυχεροί εκείνοι που τους έχουν ακόμη
Η 1η μέρα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία. Ας τη γιορτάσουμε με αγάπη!

Η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι το 2004 ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Γιατί δείχνω νεότερη από τους γονείς μου από τότε που ήταν στην ίδια ηλικία με τη δική μου; Αυτοί είναι οι 4 λόγοι

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

oppo-find-x5-pro-nc-hc5g5yhw-unsplash-1.jpg

5 στοιχεία του χαρακτήρα σου που δείχνουν ότι είσαι φτιαγμένη για οικογένεια

Πρακτικά, όμως τι σημαίνει αυτό; Ιδιαίτερα για την ελληνική οικογένεια όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι... ομφάλιοι λώροι δεν σπάνε ποτέ!

Παγκόσμιο φαινόμενο η ελληνική οικογένεια, με όλα τα θετικά και τις παθογένειές της, που όμως δεν θα αναλύσουμε εδώ. Σήμερα θα σταθούμε στον... εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, προτρέποντας μικρούς και μεγάλους να τον χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για μια μικρή -έστω- κίνηση που θα κάνει τη διαφορά σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σήμερα γιορτάζουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας λοιπόν και τυχεροί εκείνοι που τους έχουν ακόμη!

Μία επίσκεψη, μια αγκαλιά, ένα τηλέφωνο, ένα χαμόγελο, ένα "Ευχαριστώ", ένα "Σ' αγαπώ"... Αρκούν για να δώσουν λίγη χαρά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο ένας από τους δυο παππούδες έχει "φύγει".

Χρόνια τους πολλά λοιπόν και ας θυμόμαστε όλοι πως η ζωή είναι μικρή. Και αν αυτό για τους νεότερους είναι απλά ένα "κλισέ", για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας είναι μια σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν σε... αντίστροφη μέτρηση!

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι σήμερα, 1η του Οκτώβρη γιορτάζεται από το 2015 και η Διεθνής Ημέρα του Καφέ

Τελευταία τροποποίηση στις 01.10.2023 - 09:53