Έχεις κόρες; Νέα μελέτη δείχνει ότι σε αντίθεση με αγορομάνες, μάλλον θα γεράσεις αργότερα

Έχεις κόρες; Νέα μελέτη δείχνει ότι σε αντίθεση με αγορομάνες, μάλλον θα γεράσεις αργότερα
Mερικές φορές οι επιστημονικές μελέτες φτάνουν σε συμπεράσματα που είναι απίστευτα. Πρόσφατο παράδειγμα μια μελέτη που έριξε φως σε ένα απροσδόκητο φαινόμενο: την πιθανή επίδραση της απόκτησης γιων στη διαδικασία γήρανσης των μαμάδων και των μπαμπάδων.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη υποδείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ του αριθμού των γιων που έχει μια μητέρα και της μακροχρόνιας υγείας της, ιδιαίτερα όσον αφορά την άνοια. Για να εμβαθύνουν σε αυτή τη σχέση, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τη νοητική γήρανση στους γονείς.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine εξέτασε τα βασικά νοητικά επίπεδα και το ποσοστό νοητικής έκπτωσης σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης διάφορους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της απόκτησης τουλάχιστον ενός παιδιού στη γονική νοητική υγεία και ρίχνει φως σε μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανθρώπινης γήρανσης.

Γιατί δείχνω νεότερη από τους γονείς μου από τότε που ήταν στην ίδια ηλικία με τη δική μου; Αυτοί είναι οι 4 λόγοι

Οι επιστήμονες εστίασαν σε συμμετέχοντες που ήταν γονείς και είχαν τουλάχιστον ένα παιδί. Η ανάλυση περιελάμβανε δείγμα γονέων, εκ των οποίων το 82,3% είχε τουλάχιστον έναν γιο και το 61,6% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες.

Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν έντονα την ιδέα ότι η απόκτηση γιων συνδέεται με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στους γονείς. Αν και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως πώς συμβαίνει, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι λόγοι πίσω από αυτή τη σχέση αφορούν περισσότερο τον τρόπο αλληλεπίδρασης των οικογενειών παρά τους βιολογικούς παράγοντες. Παραδόξως, υπήρχαν παρόμοια μοτίβα τόσο μεταξύ των μητέρων όσο και των πατέρων, δείχνοντας ότι η επίδραση της απόκτησης γιων στη γήρανση των γονέων δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο φύλο.

4 τρόποι με τους οποίους οι γονείς σου μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σου

Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν τα μέλη της οικογένειας και οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια έχουν μεγάλη επιρροή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των συγκεκριμένων κοινωνικών παραγόντων και για την πλήρη κατανόηση του πώς η απόκτηση γιων συμβάλλει σε αυτές τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους γονείς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς που είχαν τουλάχιστον έναν γιο παρουσίασαν ταχύτερη μείωση των νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με τους γονείς που δεν είχαν γιους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς με πολλούς γιους είχαν ακόμη ταχύτερη νοητική έκπτωση σε σύγκριση με γονείς που είχαν μόνο κόρες. Με απλά λόγια, η απόκτηση γιων συνδέθηκε με ταχύτερη μείωση της νοητικής λειτουργίας για τους γονείς.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)

Άλλες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχουν ρίξει κάποιο φως στη δυναμική της οικογενειακής ζωής. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι μπαμπάδες τείνουν επίσης να είναι πιο ευτυχισμένοι από τις μαμάδες. Αυτές οι μελέτες όχι μόνο συμβάλλουν στην κατανόηση της γονικής ευτυχίας αλλά υποστηρίζουν επίσης την ευημερία στο πλαίσιο της γονεϊκότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.09.2023 - 11:41