4 τρόποι με τους οποίους οι γονείς σου μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σου

22.10.2022
4 τρόποι με τους οποίους οι γονείς σου μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σου
Οι γονείς μας είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θαυμάζουμε και συνήθως αποτελούν το πρωταρχικό μας πρότυπο όταν πρόκειται για ρομαντικές σχέσεις. Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά ο τρόπος που αλληλεπιδράς μαζί τους θα μπορούσε επίσης να έχει ισχυρό αντίκτυπο στις δικές σου σχέσεις. Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Dr. Rebecca Bergen, τείνεις να «εσωτερικεύεις» τα παραδείγματα που βλέπεις από τους δικούς σου και να τα εφαρμόζεις στη ζωή σου. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους οι γονείς σου θα μπορούσαν να επηρεάσουν, χωρίς να το συνειδητοποιείς, τις ρομαντικές σου αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Το να έχεις αμελείς γονείς θα μπορούσε να σε κάνει πιο ανασφαλή ή απαιτητική όταν πρόκειται για σχέσεις

Οι απρόσεκτοι και αμελείς γονείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν στα παιδιά τους την αναζήτηση της προσοχής. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να επεκταθεί μέχρι την ενηλικίωση και τελικά, στις σχέσεις αυτών των ανθρώπων. Τα αγνοημένα παιδιά μπορεί να μεγαλώσουν απαιτώντας συχνά την προσοχή από τους συντρόφους τους επειδή οι γονείς τους τους την στέρησαν.

Η παραμέληση μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εγκατάλειψης και οι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα εγκαταλειφθούν, τείνουν να αισθάνονται πιο ανασφαλείς για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους φίλους τους. Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους και είναι επίσης πιο πιθανό να παραμείνουν σε αρρωστημένες σχέσεις.

Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Εάν οι γονείς σoυ, συνήθως, δεν δείχνουν συναισθήματα ή στοργή, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που εκφράζεις την αγάπη σου στον σύντροφό σου

Η Dr. Bergen δηλώνει ότι η έλλειψη φυσικής στοργής από τους γονείς, όπως αγκαλιές ή φιλιά, μπορεί να προκαλέσει αποστροφή σε αυτές τις εκδηλώσεις και προσθέτει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με γονείς που τα αποθάρρυναν να εκδηλώσουν συναισθήματα, μπορεί να καταλήξουν να είναι «στωικά και μη εκφραστικά στις σχέσεις τους».

Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους συντρόφους τους και παλεύουν με τις φυσικές ή οικείες πτυχές της σχέσης. Καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να εκφράσουν την αγάπη τους - όπως προσφέροντας δώρα.

Το να μεγαλώνεις με χωρισμένους γονείς μπορεί να σε κάνει πολύ επιφυλακτική και καχύποπτη στις σχέσεις σου

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με διαζευγμένους γονείς είναι πιο πιθανό να χάσουν την πίστη τους στον γάμο και είναι λιγότερο πιθανόν να τον θεωρούν μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Η Dr. Bergen, ωστόσο, εξηγεί ότι δύο πράγματα μπορούν να συμβούν στους ενήλικες μετά το χωρισμό των γονιών τους - είτε αυτοί οι άνθρωποι γίνονται εξαιρετικά προσεκτικοί με τους συντρόφους τους, είτε πέφτουν με τα μούτρα στη σχέση, αλλά και την τερματίζουν εξίσου γρήγορα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη, που λέει ότι ένα διαζύγιο μέσα στην οικογένειά και οι συνέπειές του, θα μπορούσε να παρακινήσει μερικούς ανθρώπους να αποφύγουν να διαπράξουν τα ίδια λάθη και να τους ωθήσει να εργαστούν σκληρότερα στις σχέσεις τους.

Πώς η ερωτική ζωή της μαμάς σου μπορεί να επηρεάσει τη δική σου

Το να έχεις προσεκτικούς και εκφραστικούς γονείς μπορεί να σε κάνει πιο ανοιχτή και στοργική στις σχέσεις

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, οι υποστηρικτικοί γονείς μεγαλώνουν παιδιά με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. H Dr. Bergen αναφέρει επίσης ότι οι υποστηρικτικοί γονείς μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους για το πώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις.

Τέλος λέει, ότι η αγάπη που λαμβάνεις από τους δικούς σου χρησιμεύει ως πλαίσιο για το πώς πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η αγάπη. Εάν οι γονείς είναι συναισθηματικά εκφραστικοί και παρόντες, οι γιοι και οι κόρες τους είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα να μοιράζονται τα συναισθήματα, τις απόψεις και τη στοργή τους προς τους συντρόφους τους.