Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)

19.03.2020
Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)
Όλοι οι γονείς προσπαθούν να είναι τέλειοι για τα παιδιά τους, παρότι, ως γνωστόν... δεν υπάρχει κάτι τέτοιο! Ορισμένοι είναι αυστηροί, μερικοί πάλι μπορεί να μην είναι, αλλά όλοι κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό. Ωστόσο, πολύ συχνά οι γονείς μπερδεύονται και λησμονούν τι είναι πιο σημαντικό. Στη συνέχεια, δες πέντε σημεία που έχουν μεγάλη βαρύτητα στη σχέση σου με το παιδί σου και αν ισχύουν... κάτι έχεις κάνει πολύ καλά!!!

1. Το παιδί σου μοιράζεται τα προβλήματά του μαζί σου

Είναι υπέροχο όταν ο γιος ή η κόρη σου, σου μιλάνε για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά τους. Αλλά είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να θέλουν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους. Είναι φυσικό να θέλεις να πεις σε κάποιον για τα προβλήματά σου. Και θέλουμε οι άνθρωποι να μας υποστηρίζουν και να μας ακούν. Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν ότι μπορεί να συμβούν διαφορετικά πράγματα από αυτά που περιμένουν και ότι δεν είναι κακό να κάνουν λάθη.

2. Γνωρίζεις ότι οι καλοί βαθμοί δεν είναι τα πάντα

Εάν το παιδί σου έχει κακούς βαθμούς στο σχολείο, δεν πρέπει να φοβάται να στο πει. Τα φοβισμένα παιδιά συχνά κρύβουν τους βαθμούς τους και πανικοβάλλονται όταν σκέφτονται ότι οι γονείς τους θα μπορούσαν να το ανακαλύψουν. Οι καλοί γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι είναι σημαντικό να είναι καλοί στο σχολείο, αλλά είναι η γνώση που έχει σημασία και όχι οι βαθμοί.

3. Ο ιδιωτικός χώρος του καθενός είναι σεβαστός στην οικογένειά σας

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να χτυπήσουν πριν μπουν στο δωμάτιό τους. Αλλά οι ίδιοι οι γονείς δεν ακολουθούν πάντοτε αυτόν τον κανόνα. Οι κανόνες στην οικογένεια πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Σεβάσου τον ιδιωτικό χώρο των παιδιών σου και θα κάνουν το ίδιο για εσένα.

4. Δεν επικρίνεις το παιδί σου

Οι καλοί γονείς δεν επικρίνουν τα παιδιά τους και δεν τους αποκαλούν χαζούς, χοντρούς ή τεμπέληδες. Αυτές οι λέξεις δημιουργούν στα παιδιά ανασφάλειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και για πάντα. Επίλεξε τις λέξεις που χρησιμοποιείς προσεκτικά και πες στα παιδιά σου ακριβώς τι σε απογοητεύει αλλά μην τα προσβάλλεις.

5. Αναγνωρίζεις τα λάθη σου και ζητάς συγνώμη

Όλοι κάνουν λάθη: παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν ότι όχι μόνο πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους να ζητούν συγγνώμη, αλλά και να τους δείξουν πώς να το κάνουν. Αν συνειδητοποιήσεις ότι κάπου το παράκανες, μη νιώσεις ντροπή να ζητήσεις συγγνώμη από το παιδί σου. Να θυμάσαι ότι ένα άτομο που μπορεί να παραδεχτεί τις αδυναμίες του είναι ένα δυνατό άτομο.