Το κλειδί για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου

15.02.2017
Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 280-300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο με το 50% των περιπτώσεων ν΄αφορά λευχαιμίες και όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα.

Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα» τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί.

Το κλειδί λοιπόν για τη θεραπεία είναι η διάγνωση και σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί σημασία.

Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη (κι εύκολη)

Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ζωής των μικρών ασθενών, με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών και με το να στηρίξει τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.

Άλλωστε η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι πολύ απλή και χρειάζεται μόνο λίγο σάλιο με μια μπατονέτα. Κι αν κανείς σκεφτεί πως η πλειονότητα των μικρών παιδιών που νοσούν δε βρίσκει δότη μέσα στην οικογένεια γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώσει η τράπεζα των εθελοντών στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Μερικά μόνο λεπτά μπορούν να χαρίσουν τη ζωή σε ένα παιδάκι: υπάρχει πιο θαυμαστή και ιερή πράξη από αυτή;