4 απλοί τρόποι για να μείνεις ψύχραιμη μαμά: Βάζουμε stop στις φωνές

30.01.2017
Οι μαμάδες είναι πάντα απασχολημένες, μέσα στο τρέξιμο και στην... τσίτα ή τουλάχιστον αυτό είναι το σύνηθες. Και μέσα σε όλη αυτή την ένταση μια και μόνο σκανταλιά είναι αρκετή για να βάλεις τις φωνές στο παιδί. Και μπορεί οι ειδικοί να συνιστούν ψυχραιμία αλλά αν είσαι μαμά γνωρίζεις πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο όσο φαντάζει, ειδικά όταν τα νεύρα σου γίνονται κρόσσια..

Η ηρεμία δεν είναι κάτι που κατακτάς από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται εξάσκηση και εκπάιδευση. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως λένε κι αυτό συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση. Πάρε παράδειγμα από τους βουδιστές, τους γιόγκι κι όλους τους δασκάλους διαλογισμού. Γι΄αυτούς η ηρεμία είναι επιλογή!

Το να καταστήσεις αυτή την επιλογή προτεραιότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο ειδικά αν είσαι γονέας αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις. Κατανοώντας την πολυπλοκότητα της δομής της οικογένειας και δημιουργώντας εκ νέου ισορροπίες με στόχο την ηρεμία όλων - μαζί και της δικιάς σου - θα καταφέρεις να στήσεις μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Προσπάθησε να το κάνεις με 4 απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου:

1. Η ρουτίνα του ύπνου κάνει καλό και στις μαμάδες - όχι μόνο στα παιδιά

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά αλλά θρέφει κι εσένα και είναι το πρώτο και βασικό βήμα για να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς. Είναι γνωστό πως η έλλειψη ύπνου δημιουργεί ένταση και νεύρα οπότε μην παραμελείς τη δικιά σου ξεκούραση. Αφού τα παιδιά κοιμηθούν κι εσύ τελειώσεις τις δουλειές, κλείσε τον υπολογιστή, σβήσε τα φώτα, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πιες ένα ζεστό ρόφημα βοτάνων και κοιμήσου.

2. Η δύναμη του "ΟΧΙ"

Όπως πολλάκις έχουμε τονίσει μέσα από τη στήλη της Ψυχολογίας τα όρια είναι καλό να τηρούνται ενώ είναι βασικό να μάθεις να λες ΟΧΙ. Όταν το κάνεις θα νιώσεις μια βαθιά αίσθηση ανακούφισης και ικανοποίησης και θα γεμίσεις με ενέργεια. Δίνει απίστευτη ικανοποίηση το να βάζεις όρια με στόχο την ευημερία και την ηρεμία σου και κατ΄επέκταση την ευτυχία της οικογένειάς σου.

3. Εισπνοή - εκπνοή

Έχεις δοκιμάσει το κόλπο της αναπνοής; Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να θυμώνει προσπάθησε να κάνεις ασκήσεις ηρεμίας. Το κλάσικό κόλπο που πιάνει είναι η εισπνοή - εκπνοή. Η ρύθμιση της αναπνοής σου έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Όταν θυμώνεις εισέπνευσε αέρα και με την εκπνοή διώξε μαζί και τον θυμό. Κι αν δεν πιάσει το κόλπο, μέτρα έως το 10...

4. Σταμάτα να "τρέχεις" έστω και για 5 λεπτά

Ξέρω, ξέρω τι θα μου πεις. Η μητρότητα και η χαλάρωση δεν πάνε μαζί. Το τρέξιμο και η ένταση είναι η καθημερινότητα ακόμη και της πιο έμπειρης μανούλας. Ωστόσο, όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμα, έστω και πέντε λεπτάκια χαλάρωσης μπορεί να σου δώσουν ενέργεια σττο φουλ. Κάθε φορά που νιώθεις να εξαντλείσαι δοκίμασε τα εξής:

Πιες νερό: Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι αυτό που χρειάζεται για να αναζωογονηθεί νους και σώμα!

Βγες λίγο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο: Πάρε λίγο αέρα κι άσε το αεράκι να σε φυσήξει. Έίναι ένας φυσικός κι αποτελεσματικός τρόπος ηρεμίας και χαλάρωσης. Άσε τον αναστεναγμό να βγει και πάρε δυνάμεις. Ο καθαρός αέρας είναι ευεργετικός.

Η στάση του λωτού: Κάτσε σε στάση οκλαδόν - όπως για παράδειγμα η στάση του λωτού ή σε θέση που να χαλαρώνεις.Βάλε μαξιλαράκια ή μια τυλιγμένη κουβέρτα κάτω από τους μηρούς σου κι επικεντρώσου στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά. Κάτι σαν μίνι διαλογισμό.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα