Υπάρχει ο Άη Βασίλης; 7 λόγοι για να πιστέψεις κι εσύ!

30.12.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Μαμά υπάρχει Αη Βασίλης; Να αφήσεις το παιδί να πιστέψει στο παραμύθι του Αγίου με τα κόκκινα ή μήπως είναι καλύτερο να γνωρίζει την αλήθεια από μικρό; Σου δίνουμε 7 λόγους για να πιστέψεις κι εσύ στον Άη Βασίλη!

1. Εξάπτει τη φαντασία

Παιδί δίχως φαντασία είναι δυστυχισμένο παιδί. Αυτό το παιχνιδάκι, το να υποκρινόμαστε και να ζούμε το παραμύθι του Άη Βασίλη, του καλοκάγαθου κυρίου με τα κόκκινα που κατοικεί σε ένα μακρινό μαγικό μέρος, όπου ζουν ξωτικά και άλλα μαγικά πλάσματα, κυκλοφορεί με ιπτάμενο έλκυθρο και μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων αθόρυβα για να επιβραβεύσει τα καλά παιδιά με δώρα, εξάπτει τη φαντασία των μικρών παιδιών και τα βοηθά να χαθούν σε όμορφες σκέψεις. Θυμήσου τον εαυτό σου όταν ήσουν παιδί. Πόσες φορές κοίταζες τα λαμπάκια του δέντρου ν΄αναβοσήνουν, έφερνες στη σκέψη τον Άη Βασίλη κι έκανες υποθέσεις για το πώς είναι αυτό το μαγικό μέρος; Το καλό και το κακό, η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, άσε τα παιδιά να ζουν με οδηγό τα πρώτα!

2. Η πίστη σε ιδανικά χρειάζεται

Τα ιδανικά είναι εξαιρετικά σημαντικά στη ζωή. Είναι πραγματικά σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να πιστεύουν σε κάτι μεγάλο και ιδανικό όπως είναι η φιγπύρα του Άγιου Βα΄σιλη. Τους δίνει ένα λόγο να κοιτ΄ζουν ψηλά στον ουρανό και να σκέφτονται πως υπάρχει νόημα στο να φέρονται σωστά και με γνώμονα την καλοσύνη.

3. Είναι μάθημα κριτικής σκέψης

Η ύπαρξη ή μη του Άγιου Βασίλη ως ερώτημα είναι από μόνο του ένα καλό μάθημα κριτικής σκέψης για τα παιδιά. Σκέψου το σαν ένα ορόσημο! Μόνο του το παιδάκι θα μάθει να αποκωδικοποιεί το παραμύθι από την πραγματικότητα, το ψεύτικο από το αληθινό, το ψέμα από την αλήθεια. Κι όταν το κάνει θα μπορείς να κορδωθείς με περηφάνεια για το έξυπνο βλαστάρι σου που μεγαλώνει, κρίνει και ανακαλύπτει τον κόσμο.

4. Προσφέρει γλυκές παιδικές αναμνήσεις

Δε χωράει αμφιβολία, οι αναμνήσεις των Χριστουγέννων είναι οι πιο γλυκιές. Μετά από χρόνια θυμάσαι τον πατέρα σου, που μασκαρευόταν μόνο και μόνο για να δώσει χαρά στην κορούλα του που ακόμη κι αν ήταν 3 ετών διαπίστωνε πως η φωνή του μοιάζει με του μπαμπά της. Αναπολείς την εποχή που σαν ένας άλλος αστυνόμος Σαϊνης κατάστρωνες σχέδια για να αποκαλύψεις τα "ασύστολα ψεύδη" των γονιών σου αφού ως μεγάλο παιδί πλέον είχες καταλάβει πως ο Άη Βασίλης είναι οι ίδιοι οι γονείς. Θυμάσαι πως ακόμη κι αν τους είχες ξεσκεπάσει ήθελες να συνεχίσεις να ζεις το παραμύθι και υποκρινόσουν πως δεν είχες καταλάβει τίποτα ή έμπαινες κι εσύ στη "συμμορία" για να πείσεις το μικρό σου αδελφάκι για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Όλα αυτά από μόνα τους είναι μαγικά. Δε θα ήθελες και το δικό σου παιδί να έχει αντίστοιχες αναμνήσεις;

5. Υπάρχει και ιστορική πλευρά

Ο Άγιος Βασίλειος είναι υπαρκτό πρόσωπο! Πρόκειται για τον Μέγα Βασίλειο, τον μεγάλο ιεράρχη από την Καππαδοκία που γεννήθηκε το 330 μ.Χ στη Νεοκαισάρεια του Πόντου και διετέλεσε Καισαρείας της Καππαδοκίας (εξού και η αναφορά στα κάλαντα). Θεωρούταν "σοφός" μιας και σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φιλολογία και φυσική και είναι ιδιαίτερα γνωστός κυρίως για τη φιλανθρωπία του γιατί φρόντιζε πάντα τους έχοντες ανάγκη. Σύμφωνα με την παράδοση από αυτόν ξεκίνησε η παράδοση της βασιλόπιτας. Με άλλα λόγια ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας ζωντανός θρύλος!

6. Ενισχύει το πνεύμα της προσφοράς

Η αλήθεια είναι πως η περίοδος των γιορτών έχει λάβει μια υλιστική μορφή, ωστόσο, βασίζεται και στο πνεύμα της προσφοράς, Σαν γονιός μπορείς με παράδειγμα τον Άη Βασίλη να διδάξεις στα παιδιά την προσφορά και την φιλανθρωπία. Βάλε τους στη λογική να κάνουν καλές πράξεις, να δωρίζουν τα παλιά τους ρούχα και παιχνίδια και δημιούργησε τις βάσεις για την ενήλικη ζωή τους. Μάθε τα να δίνει απλόχερα χρόνο, αγάπη αλλά και υλικά αγαθά σε όσους τα έχουν ανάγκη.

7. Μη χαλάς τη μαγεία!

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε μία φράση: "Ο Άη Βασίλης δίνει μαγεία στα Χριστύγεννα". Μη χαλάς τη μαγεία! Είναι το ελάχιστο που χρωστάς στα παιδιά. Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: Ναι! Ο Άη Βασίλης υπάρχει και θα έρθει και φέτος αρκεί να το πιστέψεις. Κλείσε τα μάτια, ονειρέψου και... Τ΄ακουσες; Είναι τα κουδουνάκια από το έλκυθρο και το βροντερό του γέλιο. Ο Άη Βασίλης είναι που έρχεται και φέτος...