Το μπούλινγκ στην οικογένεια: Τρόποι αντιμετώπισης

23.10.2013
Μπορεί να θεωρούμε πως οι καβγάδες μεταξύ των αδελφιών είναι φυσιολογικοί κι απαραίτητοι για την ανάπτυξη των παιδιών, νέα έρευνα όμως υποστηρίζει πως μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο του New Hampshire, των Η.Π.Α. παρατήρησαν 3.599 παιδιά ηλικίας από 1 ετους μέχρι 17 ετών εξετάζοντας τη συμπεριφορά τους στον τσακωμό, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχολογικής πίεσης για να μπορέσουν να επιβληθούν αλλά και της κλοπής ή καταστροφής του παιχνιδιού που διεκδικούσαν, σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να το πάρουν διαφορετικά.

Περίπου το 1/3 των παιδιών είχαν έστω και μια φορά ένα "γερό" τσακωμό στο ενεργητικό τους όπου είχαν καταφύγει στις παραπάνω πρακτικές. Τα μικρότερα παιδιά, μέχρι την ηλικία των 9 ετών, βιώσαν χειρότερα την ψυχολογική πίεση ενώ οι άλλες μορφές βίας κυριαρχούσαν στις αντιδράσεις των υπολοίπων.

Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Paediatrics" η επιθετικότητα ενός αδελφού μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την πίεση και κοροιδία των ομηλίκων, το λεγόμενο μπούλινγκ (bullying), όπως σημειώνει η Κορίνα Τζέκινς Τάκερ, επικεφαλής της έρευνας.

Τρόποι αντιμετώπισης του bullying μέσα στην οικογένεια

* Δεν υπάρχει "Πρέπει" αλλά "Θέλω". Μην προσπαθείς να επιβάλλεις σε ένα παιδί να αγαπήσει τα αδέλφια του. Η αγάπη χτίζεται και δεν είναι υποχρέωση.

* Η ομαδικότητα και η συνεργατική διάθεση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των αδελφών. Προσπάθησε να τους αναθέσεις διασκεδαστικές εργασίες που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν από κοινού.

* Φρόντισε να δείξεις στα παιδιά πως κάθε ένα έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και θέση στην καρδιά σου. Εκτός από τον κοινό χρόνο που περνάς μαζί τους, πέρνα και χρόνο με κάθε ένα ξεχωριστά.

* Μην παίζεις τον ρόλο του "διαιτητή" παίρνοντας θέση ανοιχτά. Δείξε στα παιδιά τις επιλογές που έχουν, προτείνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού της κατάστασης.

* Καταδίκασε συμπεριφορές όπως η καταστροφή παιχνιδιών, η κλοπή ή η άσκηση βίας, χωρίς όμως να τη συνδέσεις με κάποιο από τα παιδιά και μην επιβραβέυσεις αρνητικές συμπεριφορές του, ακόμη κι αν έχει δίκιο.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα