Για να ζυγίσουμε το... IQ

18.02.2017
Πώς συνδέεται το βάρος με το IQ; Το βάρος που θα πάρει ένα μωρό κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση, είναι ενδεικτικό του δείκτη IQ που θα αναπτύξει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα μωράκια που βάζουν απότομα αρκετό βάρος και των οποίων το κεφαλάκι μεγαλώνει γρήγορα τον πρώτο μήνα, φαίνεται πως γίνονται πιο... έξυπνα.

Τι έδειξε η έρευνα

Για τις ανάγκες τις έρευνας οι μελετητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας της Αυσταλίας παρατήρησαν 13.800 παιδιά, που γεννήθηκαν στην... ώρα τους. Αυτά που άυξησαν κατά 40% το βάρος τους στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες, ανέπτυξαν στη συνέχεια IQ κατά 1,5 βαθμό υψηλότερο σε σχέση με όσα έβαλαν παραπάνω βάρος σε ποσοστό 15%. Τα μωράκια, επίσης, στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση του μεγέθους του κεφαλιού, ήταν κι αυτά ευνοημένα από άποψη εξυπνάδας, στην ηλικία των 6 ετών.

Η περίμετρος της κεφαλής είναι δείκτης του μεγέθους του εγκεφάλου, οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη κατά τον πρώτο καιρό της ζωής ενός μωρού ενώ το ίδιο φαίνεται πως δείχνει και η αύξηση βάρους, που βάσει των στοιχείων στην σχολική ηλικία έσημειώνουν καλύτερα σκορ στις λεκτικές δεξιότητες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί η Δρ Λίζα Σμίδερς, επικεφαλής της έρευνας, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή οι νευρώνες που καθορίζουν την λεκτική επικοινωνία αναπτύσσονται νωρίτερα, στα πρώτα στάδια της ζωής, οπότε το απότομο βάρος, ίσως να είναι σημάδι ταχύτερης γνωστικής ανάπτυξης.

Παλαιότερες μελέτες συνδέουν επίσης το IQ με τον θηλασμό κι η έρευνα αυτή έρχεται εμμέσως να τις επιβεβαιώσει, αφού τα μωράκια που θηλάζουν παίρνουν περισσότερο βάρος!

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα