Οι σύντροφοι του γραφείου κάνουν δουλίτσα!

15.03.2010
Νομίζεις πως είσαι ερωτοχτυπημένη με του αγοριού απέναντι τα μάτια τα μελιά που δεν είναι άλλος από το συνάδελφο στο διπλανό γραφείο; Περνάς πάνω από 12 ώρες στο χώρο εργασίας και βλέπεις πιο πολύ τον σέξι συνάδελφο παρά τον σύντροφό σου; Μην ανησυχείς! Δεν φταις εσύ και στο πιστοποιούν και οι επιστήμονες με νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας σε δικαιολογούν απόλυτα.
Νομίζεις πως είσαι ερωτοχτυπημένη με του αγοριού απέναντι τα μάτια τα μελιά που δεν είναι άλλος από το συνάδελφο στο διπλανό γραφείο; Περνάς πάνω από 12 ώρες στο χώρο εργασίας και βλέπεις πιο πολύ τον σέξι συνάδελφο παρά τον σύντροφό σου; Μην ανησυχείς! Δεν φταις εσύ και στο πιστοποιούν και οι επιστήμονες με νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας σε δικαιολογούν απόλυτα.

Λέγονται "σύντροφοι του γραφείου" και συνήθως, ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Πρόκειται για τον/ την συνάδελφο που η σχέση είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική, σε καμία, όμως, περίπτωση ερωτική. Υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Αυστραλία, έχουν έναν τέτοιο σύντροφο, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ.

Τι ακριβώς κάνει ένας σύντροφος του γραφείου;

Σε ακούει όταν σκας από τα προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά και είναι πρόθυμος να σου δώσεις λύσεις και απαντήσεις. Φροντίζει να διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι να ξεθυμάνεις, σε στηρίζει σε μια κρίση, σου λέει ελεύθερα τις σκέψεις του, κρατά τα μυστικά σας, καταλαβαίνει το χιούμορ σου και γελά κάθε φορά που κάνεις κάποιο αστείο κάνοντας πιο υποφερτή την καθημερινότητα στη δουλειά.

Πώς μπορείς να καταλάβεις το αν διαθέτεις έναν τέτοιο σύντροφο;

Υπάρχουν σημάδια. Μερικά από αυτά είναι:

Α. Μοιράζεστε τα μπισκότα, τον καφέ και το κουτσομπολιό που αφορά κυρίως τρίτους.

Β. Παρατηρείς όταν ο/η σύντροφος του γραφείου αλλάζει χτένισμα ή φορά κάτι καινούριο και το σχολιάζεις στην ένταση που του πρέπει.

Γ. Αλλάζεις πάραυτα μηνύματα ηλεκτρονικά όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο ή σημαντικό στο γραφείο.

Δ. Διακόπτεις τη συζήτηση που έχεις με τον κανονικό σύντροφο της ζωής σου, κάθε φορά που δέχεσαι τηλεφώνημα από τον /την σύντροφο του γραφείου.

Ε. Σχολιάζετε μαζί το τελευταίο εκνευριστικό πράγμα που έκανε ο διευθυντής ή κάποιος συνάδελφος που αντιπαθείτε και οι δύο

ΣΤ. Ο ένας γνωρίζει τα γούστα του άλλου, τα οποία περιέργως πως συμπίπτουν τις περισσότερες φορές.

Άλλο σχέση του γραφείο, άλλο σύντροφος του γραφείου:

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, προϊσταμένων και υφισταμένων, βλάπτουν- όχι μόνο στην υγεία, αλλά γενικώς - και καλό είναι να αποφεύγονται.

Αυτή η νέα τάση των "πλατωνικών συντρόφων", του χώρου εργασίας απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω. Λίγο οι ώρες στο γραφείο που έχουν αυξηθεί, λίγο ο αγαπημένος σου που δουλεύει εξίσου πολύ, έφτασες να τα βρίσκεις καλύτερα με το συνάδελφο! Το συγκλονιστικό εύρημα της έρευνα είναι πως αυτή τη σχέση που ξεκινά στο γραφείο, μπορεί να φέρει δυο άτομα του αντίθετου φύλου πολύ κοντά, ίσως πιο κοντά από τον /την σύντροφο ζωής και να κάνει και καλό στην υγεία (λιγότερο στρες στο χώρο εργασίας, καλύτερη αντιμετώπιση του φόροτ δουλειάς, μεγαλύτερη παραγωγικότητα).

Οι αντιρρήσεις των ψυχολόγων ξεκινούν εκεί που αναρωτιόμαστε για το πόσο μπορεί να είναι καλή μια τέτοια σχέση. Μπορεί, αρχικά, αλλά μέχρι πότε; Ποιός και τι εγγυάται ότι η πλατωνική σχέση δεν μπορεί, έτσι ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση να μετατραπεί σε ερωτική;

Ιδιαίτερα, όταν οι ψυχολόγοι, μας δίνουν στοιχεία όπως αυτά που λένε ότι "οι σύντροφοι του χώρου εργασίας είναι συνήθως επαγγελματίες που βρίσκονται μαζί πολλές ώρες, συνεργάζονται και ταξιδεύουν συχνά μαζί". Ένα ταξίδι είναι αρκετό για να μετατραπούν τα πλατωνικά αισθήματα σε σωματικά!

Στο αν μια τέτοια σχέση κάνει καλό, οι γνώμες των ψυχολόγων φαίνεται να διίστανται και πάλι. Ο ψυχολόγος, Γκραντ Μπρεχτ για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι μια τέτοια σχέση κάνει καλό γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί.

Αντίθετα, η ψυχολόγος Ντι Μαγκρίλ, πιστεύει ότι ένας τέτοιος δεσμός, έστω και πλατωνικός, μπορεί να "ταρακουνήσει" έναν γάμο:

"Αν και υπάρχουν πιέσεις στο χώρο εργασίας, είναι διαφορετικές από εκείνες του σπιτιού. Εξάλλου, στη δουλειά, μπορούν οι σύντροφοι γραφείου να πάνε για φαγητό, να πιούνε ένα ποτήρι κρασί και να νιώσουν καλύτερα, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο εύκολα με τους συντρόφους ζωής, όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση".

Κ.Π