Συνάδελφοι της κολάσεως: πώς θα τους εξορκίσεις

03.02.2010
Επιτέλους βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου! Αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις, χωρίς να σε νοιάζουν ωράρια και υπερωρίες. Δυστυχώς, αυτός ο ιδανικός παράδεισος έχει και τις μαύρες τρύπες του. Σίγουρα και στην δική σου δουλειά, υπάρχουν 8 τύποι συναδέλφων που μετατρέπουν τον ιδανικό εργασιακό χώρο στην κόλαση του Δάντη. Ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης και κάνε σκόνη τους συναδέλφους της κολάσεως.

Επιτέλους βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου! Αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις, χωρίς να σε νοιάζουν ωράρια και υπερωρίες. Δυστυχώς, αυτός ο ιδανικός παράδεισος έχει και τις μαύρες τρύπες του. Σίγουρα και στην δική σου δουλειά, υπάρχουν 8 τύποι συναδέλφων που μετατρέπουν τον ιδανικό εργασιακό χώρο στην κόλαση του Δάντη. Ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης και κάνε σκόνη τους συναδέλφους της κολάσεως.

*Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική.

Α. Ο/ η καταθλιπτικός συνάδελφος: στην πρώτη σας γνωριμία και χειραψία παρατήρησες ένα μαύρο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι της συναδέλφου αυτής, αλλά δεν έδωσες σημασία. Στις επόμενες ημέρες, είδες ζωγραφισμένη στο μέτωπό της τη λέξη μιζέρια και απ' όταν ξεκινήσατε να μιλάτε, δεν έχει σταματήσει να παραπονιέται για τη δουλειά, τη ζωή, ακόμα και για τον κακό καιρό. Απόφυγε τη συνεργάτιδα αυτή με κάθε τρόπο. Μίλα μαζί της μόνο για τα αυστηρά εργασιακά θέματα, αφού σε περίοδο κρίσης η μιζέρια της θα σε τραβήξει στον πάτο μαζί της.

Β. Ο γλοιώδης ηλικιωμένος συνάδελφος: αρχικά, πίστεψες ότι ο συμπαθητικός ηλικιωμένος συνάδελφος θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του αγαθού παππούλη, που έχε4ι να προσφέρει συμβουλές και εμπειρία. Μετά συνειδητοποίησες ότι ο παππούς σου, ποτέ δεν θα τσέκαρε τον πισινό ή το ντεκολτέ σου. Μείνε σε ασφαλή απόσταση από τον συνεργάτη αυτό και ποτέ μην πεις ναι σε κάποια από τις ''αθώες'' προτάσεις του για κέρασμα καφέ ή ποτού.

Γ. Η ντίβα συνάδελφος: η πρώτη της κουβέντα το πρωί που ξεκινάτε να εργαστείτε, είναι: ''Δεν θα φανταστείς τι μου συνέβη χτες βράδυ''. Η ζωή της έχει να κάνει μόνο με μπαράκια, ποτά και αρσενικά. Οι ιστορίες της είναι πάντα περιπετειώδεις και διασκεδαστικές αλλά πρόσεξε: αν η ντίβα νιώθει ότι απειλείται από εσένα και την προσοχή που σου δίνουν οι άλλοι συνάδελφοι στο γραφείο, θα κάνει τα πάντα για να σε στείλει στο πυρ το εξώτερο.

Δ. Η εργασιομανής συνάδελφος: οι φήμες λένε ότι αυτή η συνάδελφος κοιμάται με ράντζο στη δουλειά και βρίσκεται στο γραφείο 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η συνεργάτης αυτή, κυκλοφορεί με ένα πάκο χαρτιά στη δουλειά και μη και τελικά καταλήγει με μαύρους κύκλους και πρησμένα από τη δουλειά μάτια καθημερινά. Το άτομο αυτό είναι σίγουρο πως θα κλατάρει τελικά και συ θα φορτωθείς τη δουλειά που δεν θα μπορεί να κάνει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, φρόντιζε να βοηθάς τη συνεργάτη αυτή, ειδικά σε πρότζεκτ που θα υποπέσουν στην αντίληψη του αφεντικού (μπας και ανταμειφθείς κι εσύ για τη σκληρή δουλειά που ρίξατε και οι δυο). Πρόσεξε μην το παρακάνεις με τον ανταγωνισμό και γίνεις εσύ η εργασιομανής συνάδελφος!

Ε. Ο κομπιουτεράκιας συνάδελφος: κάθε φορά που ο υπολογιστής σου θα κολλήσει κάποιο ιό, το πρώτο μήνυμα βοήθειας που στέλνεις είναι στο συνάδελφο κομπιουτεράκια. Εκείνος είναι ο ιππότης πάνω στο μαύρο λαπτοπ και όχι άλογο, τον οποίο πρέπει να σέβεσαι και να έχεις από κοντά. Αν δεν έχεις σκοπό να συνάψεις πιο στενές σχέσεις μαζί του, φρόντισε να σου χρωστάει κάποια χάρη εντός γραφείου, για να υποχρεωθεί να τρέξει όταν ο ιός στο pc, θα χτυπήσει!

ΣΤ. Η "σκύλα" συνάδελφος: μερικές φορές το παγωμένο βλέμμα της συναδέλφου αυτής, σου θυμίζει του Βολτούρι από το Λυκόφως. Παγερή, απόμακρη και προφανώς ένα από τα τσιράκια του αφεντικού. Η γυναίκα αυτή θα κάνει τα πάντα να ανέβει και δεν θα την πειράξει αν ένα από τα πτώματα που θα πατήσει, θα τύχει να είναι και το δικό σου! Πολλές φορές, σκοπό της συνεργάτιδας αυτής, είναι να κάνει πραγματικό εφιάλτη το οκτάωρό σου. Για να την αντιμετωπίσεις, μην πεις κακό λόγο για εκείνη σε κανένα και ποτέ, ενώ αν δεν μπορείς να την προσεγγίσεις, φρόντισε να περνάς όσο περισσότερο αδιάφορη μπορείς, μπροστά στα μάτια της!

Ζ. Η συνάδελφος ξερόλας: γνωρίζει τα πάντα, για ζητήματα δουλειάς και μη! Από το τι κολόνια φοράει η γραμματέας του δεύτερου ορόφου, μέχρι το με πόσους άντρες έχει πάει προϊσταμένη του τμήματος. Φρόντισε να είσαι φειδωλή με τις πληροφορίες που δίνεις στο άτομο αυτό, τόσο για τη ζωή,όσο και για τη δουλειά που κάνεις. Σκέψου ότι και η πιο ασήμαντη πληροφορία, μπορεί να γίνει άσσος στο μανίκι της.

Η. Ο αγαπούλης: γοητευτικός, ματσωμένος, ιδανικός αλλά και δεσμευμένος. Δεν περνά θηλυκιά γάτα που να μην την προσέξει και εσύ θα αποτελέσεις ακόμα ένα μεζεδάκι στο πλούσιο πιάτο του. Αν ενδώσεις, θα γίνεις ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή του. Αν δεν μασήσεις στα γλυκόλογα, θα αποτελείς ένα απωθημένο που πάντα θα λαχταρά! Διαλέγεις και παίρνεις!

Κατερίνα Πατούλια