Μη μασάς τα λόγια σου...

12.05.2009
Θαυμάζεις την συνάδελφό σου που αμέσως μόλις ανοίξει το στόμα της, οι υπόλοιποι την ακούν προσεκτικά και σέβονται τη γνώμη και τις απόψεις της. Μήπως δεν ξέρεις πώς να επιβάλεις την άποψή σου; Μήπως θα ήθελες να είσαι πιο δυναμική και φυσικά πιο δημοφιλής στο γραφείο; Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Θαυμάζεις την συνάδελφό σου που αμέσως μόλις ανοίξει το στόμα της, οι υπόλοιποι την ακούν προσεκτικά και σέβονται τη γνώμη και τις απόψεις της. Μήπως δεν ξέρεις πώς να επιβάλεις την άποψή σου; Μήπως θα ήθελες να είσαι πιο δυναμική και φυσικά πιο δημοφιλής στο γραφείο; Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Ο δυναμισμός, η επιβολή σημαίνει να είναι κάποιος ικανός να "ανοίγεται", να έχει διαπραγματευτική πρωτοβουλία, να υπερασπιστεί ειρηνικά τα δικαιώματά του, να κάνει προτάσεις ή να θέτει τα αιτήματά του σε μια ομάδα. Για μερικούς ανθρώπους, η απόκτηση της επιβολής απαιτεί την αντιμετώπιση μερικών ψυχολογικών γνωρισμάτων όπως υπερβολική παθητικότητα, ευαισθησία στη κριτική, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Το πρώτο βήμα προς την απόκτησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Αυτό συνήθως γίνεται βιώνοντας την εμπειρία της αποτελεσματικότητας μας στη ζωή. Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να ταξινομήσουμε μερικές από τις προσωπικές μας επιτυχίες σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, όπως για παράδειγμα, φιλία και κοινωνικές σχέσεις, ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά επιτεύγματα, εμφάνιση ή στυλ, καλλιέργεια των φυσικών ή αθλητικών ικανοτήτων και ηθική ή εντιμότητα.

Το δεύτερο βήμα ενισχύεται από την ανάπτυξη μερικών βασικών επικοινωνιακών στοιχείων όπως:


* Να καθοδηγήσουμε μια ομάδα προτείνοντας μια ιδέα (π.χ: "έχω μια αστεία ιδέα").


* Κάνοντας ερωτήσεις με φιλικό τρόπο του τύπου: "Γίνεται να μιλήσω πρώτη στο επόμενο meeting;" αντί "Γιατί δεν με ρώτησες ποτέ τι σκέφτομαι για αυτό...;"


* Υποστηρίζοντας θετικά με προφορικές δηλώσεις τους συναδέλφους μας για ορισμένες δραστηριότητες (π.χ. "Xαίρομαι που καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό σχέδιο για το επόμενο meeting!" ή "Κάναμε φοβερή δουλειά!".

Άλλωστε πρέπει να σταματήσεις να κλείνεσαι στο καβούκι σου. Φυσικά,τον πρώτο καιρόπ ου θα βρίσκεσαι σε ένα νέο χώρο εργασίας, δεν θα έχεις τόση οικειότητα. Με τον καιρό αυτό θα πρέπει να αλλάξεις. Όσο μένεις κλεισμένη στον εαυτό σου, τόσο πιο δύσκολα θα καταλάβουν και οι συνάδερφοι ή οι ανώτεροί σου το τι σκέφτεσαι και το για πόσα θετικά πράγματα είσαι ικανή. Δείξε τι αξίζεις και μην περιμένεις τους άλλους να το ανακαλύψουν από μόνοι τους.

Πάνω απ' όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αυτή τη διαδικασία θα συναντήσουμε εμπόδια και ίσως μερικές αποτυχίες. Αυτό συμβαίνει σε όλους.

Όμως το στοίχημα που πρέπει να βάλουμε είναι απλά: να μην συρρικνωθούμε στη γωνία αλλά να συλλέξουμε το πνεύμα, την ευστροφία και το χιούμορ μας και να ξαναμπούμε στο παιχνίδι. Αρκεί να θυμόμαστε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την απόρριψη παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμησή μας.

Απαραίτητα "εργαλεία" που πρέπει να έχεις μαζί σου:

1. Το αστραφτερό σου χαμόγελο

2. Το κοφερό σου μυαλό

3. Η αδαμάντινη υπομονή σου (γιατί η αναγνώριση της δουλειάς σου μπορεί να αργήσει λίγο παραπάνω).

4. Η ευγένεια που την έχεις έτσι κι αλλιώς

5. Η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου