Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους ένας υποψήφιος είναι πιθανό να χάσει μια θέση εργασίας

14.12.2021
Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους ένας υποψήφιος είναι πιθανό να χάσει μια θέση εργασίας
Όσα συμβουλεύουν οι επαγγελματίες coaches καριέρας

Αν η φράση «διαδικασία συνέντευξης» σου φέρνει στο μυαλό μόνο τη συνομιλίας με τους διευθυντές προσλήψεων, οι ειδικοί σταδιοδρομίας λένε ότι σκέφτεσαι πολύ περιορισμένα και ότι η νοοτροπία σου μπορεί να σου κοστίσει ακόμη και μια πιθανή δουλειά. Σύμφωνα με τις coaches καριέρας Έριν Χατζηκώστα και Nicole Wood, η διαδικασία της συνέντευξης εκτείνεται πέρα ​​από την συνέντευξη και περιλαμβάνει όλες τις αλληλεπιδράσεις που έχεις με την εταιρεία — από την πρώτη στιγμή που υποβάλεις την αίτησή σου.

Πώς να είσαι πιο υπομονετική με τον εαυτό σου

Παρακάτω, οι Χατζηκώστα και Wood μοιράζονται τις συμβουλές του σχετικά με το γιατί οι διευθυντές προσλήψεων ενδέχεται να μην προσφέρουν μια θέση εργασίας σε κάποιον υποψήφιο καθώς και πώς να αποφύγεις αυτά τα λάθη.

Έλλειψη πάθους για την εταιρεία
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Moneypenny, σχεδόν το 44 τοις εκατό των διευθυντών προσλήψεων ανέφεραν αυτό ως τον κύριο λόγο που δεν προσφέρουν μια θέση εργασίας. Οι διευθυντές προσλήψεων θέλουν κάποιον που να είναι παθιασμένος με την εταιρεία καθώς και με τους στόχους της, επειδή αυτός είναι ένας υποψήφιος που μπορεί να διατηρήσει ή να βελτιώσει την εταιρική κουλτούρα.

Πώς μπορείς όμως να επικοινωνήσεις αυτό το πάθος; Η Χατζηκώστα προτείνει να κάνεις ερωτήσεις που επικοινωνούν το πάθος σου. Για παράδειγμα, "Αν μπορούσατε να καταφέρετε κάτι μέσα στον επόμενο χρόνο που σας έφερνε μεγάλη ικανοποίηση, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;".

Καθυστέρηση στην συνέντευξη
Σε ό,τι αφορά την άφιξη σου στη συνέντευξη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είτε καθυστερήσεις πέντε λεπτά είτε 20 λεπτά, οι διευθυντές προσλήψεων θεωρούν την καθυστέρηση ως ένδειξη του πώς θα συμπεριφερθείς σε περίπτωση που πάρεις τη θέση. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πούμε ότι η καθυστέρηση είναι ένας από τους λόγους που πολλοί υποψήφιοι χάνουν τη θέση που επιθυμούν.

"Το να καθυστερείς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και αποδιοργάνωση, κάτι που δεν είναι θετικό", λέει η Wood. "Αν χρειάζεται να προγραμματίσεις εκ νέου μια συνέντευξη ή ξέρεις ότι θα αργήσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα", προσθέτει.

Είναι σημαντικό ωστόσο να πούμε πως είμαστε άνθρωποι και πολλά μπορούν να μας συμβούν, και οι διευθυντές προσλήψεων καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν καταστάσεις έξω από τον έλεγχό μας. Η αναπόφευκτη καθυστέρηση με μια λογική εξήγηση μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για τον υπεύθυνο προσλήψεων και αν η εκάστοτε εταιρεία είναι ένα μέρος στο οποίο θα ήθελες να εργαστείς. Με άλλα λόγια, εάν δεν καταλαβαίνουν μια έκτακτη ανάγκη, ίσως να μην θέλεις να εργαστείς εκεί ούτως ή άλλως.

Κακή αντιμετώπιση στα τηλέφωνα και τα email
Η τήρηση της σωστής εθιμοτυπίας σε ό,τι αφορά την επικοινωνία δείχνει ότι είστε σοβαρή και κατάλληλη για τον ρόλο.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την εθιμοτυπία επικοινωνίας είναι η έγκαιρη απόκριση στα emails—η οποία δείχνει επίσης στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι ο υποψήφιος έχει καλή αίσθηση για το πότε πρέπει να απαντήσει σε άτομα με τα οποία συνεργάζεται. Σύμφωνα με την Wood, οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε όλα τα email εντός μιας εργάσιμης ημέρας. Το ίδιο ισχύει επίσης για την αποστολή ενός ευχαριστήριου email, το οποίο η Wood λέει ότι πρέπει να περιέχει τρία στοιχεία: εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, τον αντίκτυπο που μπορείς να έχεις εάν γίνεις μέλος της ομάδας και ευγνωμοσύνη για τον χρόνο και την προσοχή που έλαβες. Σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζεις τον αριθμό, καλό θα είναι να απαντάς στο τηλέφωνο με φράσεις όπως "Καλησπέρα, είμαι η..." για να δείξεις ότι είσαι επαγγελματίας και έτοιμη να μιλήσεις.