Ακούς μουσική στη δουλειά; Δες τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την παραγωγικότητά σου

07.05.2019
Ακούς μουσική στη δουλειά; Δες τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την παραγωγικότητά σου
Νομίζεις ότι η μέρα σου κυλά πιο εύκολα με τα ακουστικά στ' αυτιά, αλλά μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι ως προς τη δουλειά;

Την εντύπωση αυτή που έχουμε οι περισσότεροι έρχεται να ανατρέψει μια νέα μελέτη, που αναφέρει ότι οι αγαπημένες σου μελωδίες, μπορεί να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου σε μια κουραστική μέρα, ωστόσο η μουσική δεν σε βοηθά πραγματικά να συγκεντρωθείς. Έτσι, αν βρίσκεσαι πραγματικά σε αναμμένα κάρβουνα για να παραδώσεις ένα project, ίσως να πρέπει να βγάλεις τα ακουστικά σου ή τουλάχιστον να μειώσεις την ένταση για λίγο.

Η νέα έρευνα προέρχεται από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Lancashire, , του Πανεπιστημίου Gävle της Σουηδίας και του Πανεπιστημίου Lancaster, τα οποία πραγματοποίησαν μελέτες σχετικά με τη μουσική υπόκρουση και το πώς αυτή επηρεάζει την απόδοση σε δημιουργικά καθήκοντα. Σύμφωνα με την επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Cognitive Psychology, οι ερευνητές έδωσαν σε 36 συμμετέχοντες μεταξύ 19 και 56 ετών, μια σειρά «προβλημάτων προφορικής γνώσης» για να τα επιλύσουν με τρία διαφορετικά είδη μουσικού υποβάθρου: μουσική με άγνωστους στίχους, οργανική μουσική χωρίς στίχους και μουσική με γνωστούς στίχους.

Διάβασε επίσης: Κουρασμένα πόδια; 10 σωτήρια τρικ για να περιποιείσαι τα πόδια σου όταν δεν φοράς παπούτσια

Όσο για αυτά τα «προβλήματα προφορικής γνώσης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο Lancaster πήγαιναν κάπως έτσι: Οι ερευνητές έδειχναν στους συμμετέχοντες τρεις λέξεις - όπως τις λέξεις φόρεμα, τηλέφωνο και λουλούδι - και στόχος ήταν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα να βρουν μια ενιαία λέξη που θα μπορούσε να συνδυάσει δύο από αυτές τις λέξεις.

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική υπόκρουση οποιουδήποτε είδους, φαινόταν να αποτελεί μια μεγάλη απόσπαση της προσοχής για τους συμμετέχοντες την ώρα που προσπαθούσαν να απαντήσουν στα ερωτήματα και να συνθέσουν λέξεις. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Neil McLatchie, δήλωσε στο δελτίο τύπου της μελέτης, ότι η μουσική με γνωστούς στίχους επηρέασε σημαντικά τη δημιουργικότητα και την εστίαση των συμμετεχόντων, «ανεξάρτητα από το αν η μουσική αύξησε τη διάθεση ή προκάλεσε θετική διάθεση, αν άρεσε στους συμμετέχοντες ή απλώς μελέτησαν παρουσία μουσικής».

Έτσι πραγματικά, αυτό το συμπέρασμα ένα είδος απογοήτευσης για όσους από εμάς αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε στη δουλειά, χωρίς την αγαπημένη μας playlist.

Γιατί λοιπόν η μουσική έχει τόσο ισχυρή επίδραση στην ικανότητα να εστιάζουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας; Λοιπόν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της μελέτης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή, «ο θόρυβος μιας βιβλιοθήκης είναι ένα περιβάλλον σταθερής κατάστασης, κάτι σαν λευκός θόρυβος, ενώ η μουσική ως μορφή θορύβου υποβάθρου είναι λίγο αποδιοργανωτική. Σκέψου λίγο την Ariana Grande να πιάνει αυτές τις γελοιωδώς υψηλές νότες, ενώ προσπαθείς να επικεντρωθείς, ταυτόχρονα, σε μια δουλειά. Μοιάζει λίγο δύσκολο, σωστά;» εξηγεί ο Δρ McLatchie στο δελτίο τύπου.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αμφισβητούν την άποψη ότι η μουσική ενισχύει τη δημιουργικότητα και, αντιθέτως, αποδεικνύει ότι η μουσική, ανεξάρτητα από την παρουσία σημασιολογικού περιεχομένου (χωρίς στίχους, οικείους στίχους ή άγνωστους στίχους), διαταράσσει διαρκώς τη δημιουργική απόδοση στην επίλυση προβλημάτων γνώσης.

Και ενώ αυτή η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε πράγματι στο ότι η ακρόαση μερικών μελωδιών ενώ εργάζεσαι μπορεί να εμποδίσει τις ικανότητές σου για δημιουργικότητα ή επίλυση προβλημάτων, άλλες έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο, όπως μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, η ακρόαση μουσικής που σε κάνει ευτυχισμένη «μπορεί να προσφέρει ένα καινοτόμο μέσο για τη διευκόλυνση της δημιουργικής γνώσης με αποτελεσματικό τρόπο».