Τι σχέση έχει το προκλητικό ντύσιμο με την επαγγελματική επιτυχία;

05.02.2019
Τι σχέση έχει το προκλητικό ντύσιμο με την επαγγελματική επιτυχία;
Μεγαλύτερη από όσο νομίζεις, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεσαι...

Μια νεά μελέτη ρίχνει φως στην απροσδόκητη σχέση που έχει το ντύσιμο μιας γυναίκας με την εικόνα που δημιουργούν οι άλλοι ως προς την επαγγελματική της επιτυχία ή τις γενικότερες δυνατότητές της.

Οι γυναίκες που ντύνονται αποκαλυπτικά στην αποφοίτησή τους, για παράδειγμα, θεωρείται ότι τα έχουν πάει χειρότερα στο σχολείο από τις πιο συντηρητικές συμφοιτήτριες τους, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey στο Guildford της Αγγλίας.

Με άλλα λόγια, η απόδοση της κάθε γυναίκας φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πόσο κοντή είναι η φούστα που φοράει ή πόσο χαμηλό είναι το ντεκολτέ της, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Διάβασε επίσης: Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους «νταήδες» στη δουλειά σου

Οι ψυχολόγοι επικεντρώθηκαν σε Ιταλίδες απόφοιτους κολλεγίων, με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν 24 φωτογραφίες φοιτητριών που είχαν πάρει πρόσφατα το πτυχίο τους. Τα μισά από τα κορίτσια που αποφοίτησαν ήταν ντυμένα με casual σακάκια και παντελόνια και τα άλλα μισά με χαμηλά ντεκολτέ, ψηλά τακούνια και είτε με ένα φόρεμα είτε μια φούστα.

Όταν οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν πόσο καλά τα είχαν πάει οι γυναίκες στο κολλέγιο, εκείνες που δεν είχαν αποκαλυπτικό ντύσιμο είχαν υψηλότερες βαθμολογίες.

«Ακόμα και μια άριστη φοιτήτρια που αποφασίζει να φορέσει ένα μίνι φόρεμα για την αποφοίτησή της, θεωρείται λιγότερο ικανή από κάποια που επιλέγει να φορέσει παντελόνι και σακάκι» λέει ο Fabio Fasoli, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Αυτό το είδες; Victoria Beckham: 7 φορές που φόρεσε το κόκκινο όπως καμία άλλη [photos]

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης σε 573 συμμετέχοντες να κοιτάξουν φωτογραφίες από 37 φοιτήτριες ντυμένες τόσο με παραδοσιακά ρούχα δουλειάς όσο και με μια πιο σέξι εμφάνιση και στη συνέχεια τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τις πιθανότητες για μελλοντική επαγγελματική επιτυχία.

Οι ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών, θεώρησαν για μια ακόμη φορά ότι οι πιο «επαγγελματικά» ντυμένες γυναίκες έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στην καριέρα τους.

«Συχνά πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε είναι μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς μας», λέει ο Fasoli. «Αυτό είναι θέμα για τις γυναίκες, δεδομένου ότι ελέγχονται εξονυχιστικά για την εμφάνισή τους και επειδή έχουν προκύψει αμέτρητα συμπεράσματα σχετικά με την εμφάνιση τους, συμπεριλαμβανομένων της ευφυΐας τους και της επαγγελματικής τους ικανότητας».

Κάπως σεξιστική αντιμετώπιση αυτή, αλλά δεν "πέφτουμε και από τα σύννεφα". Θέλει πολύ χρόνο ώσπου να "ανοίξουν" τα μυαλά... Θα έρθει όμως και η στιγμή αυτή...

Διάβασε και αυτό: Victoria Beckham: 7 φορές που φόρεσε το κόκκινο όπως καμία άλλη [photos]