Πόσοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι; Μάθε το!

19.05.2016
Αν κάποιος σε ρωτούσε πόσους φίλους έχεις ποιός θα ήταν ο αριθμός; Εσαι σίγουρη για την απάντηση; Νέα έρευνα δείχνει πως όταν αναφερόμαστε σε φίλους, συνηθίζουμε να θεωρούμε πως είμαστε κολλητοί με περισσότερους απ΄όσους έχουν την ίδια αντίληψη. Δεν είναι πάντα αμοιβαία τα αισθήματα...

Όπως εξηγεί στη Daily Mail ο Erez Shmueli, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, όταν μιλάμε για κοινωνικές σχέσεις η κρίση μας είναι υποκειμενική και μονο οι μισοί απ΄όσους υπολογίζουμε για φίλους νιώθουν το ίδιο για εμάς. Σύμφωνα με τη μελέτη, η λανθασμένη κρίση συνήθως δημιουργείται σε συνθήκες συνεργασίας και συχνής επαφής.

Αν κάποιον τον θεωρείς φίλο, είναι λογικό να πιστεύεις πως αισθάνεται το ίδιο για εσένα. Στην πραγματικότητα όμως μόνο οι μισοί από αυτούς σε θεωρούν κολλητή.

Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις 600 φοιτητών από πανεπιστήμια στο Ισραήλ, την Αμερική και την Ευρώπη. Σε όλες τις περιπτώσεις η επιβεβαίωση της στενής φιλίας γινόταν μόνο στις μισές περιπτώσεις όταν ερωτήθηκε η άλλη πλευρά.

Στηριζόμενοι στα δεδομένα της έρευνας οι μελετητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμό για να διαπιστώσουν πότε μια φιλία ήτνα μονόπλευρη ή αμοιβαία. Οι συμμετέχοντες όφειλαν ν΄απαντησουν σε ένα ερωτηματολόγιο και να βαθμολογήσουν σε κλίμακα του 5 τις φιλίες τους. Κι ενώ το 95% των συμμετεχόντων πίστευε πως η φιλία ήταν αμοιβαία, η αλήθεια τους διαψεύδει.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα