Δεν έχεις φίλους; Τα 10 ψέματα που λες στον εαυτό σου

14.04.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Δεν έχεις φίλους; Αντιμετωπίζεις δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις; Μήπως για όλη την κατάσταση φταίνε τα ψλεματα που λες στον εαυτό σου;.

Ψέμα #1

Οι άνθρωποι δε θεωρούν τη φιλία σημαντική πλέον

Όταν προσπαθείς με κόπο να κάνεις φίλους αλλά μάταια είναι λογικό να πιστέψεις πως οι άλλοι δε νοιάζοται τόσο πολύ για τη φιλία όσο εσύ. Πιθανότατα να έχεις προσπαθήσει ν΄αποκτήσεις επαφές με νέους ανθρώπους και είναι συνεχώς απασχολημένοι ή απλά η γνωριμία δεν κατέληξε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Το να κάνεις νέους φίλους είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο. Θα συναντήσεις ανθρώπους που δεν έχουν χώρο στη ζωη τους για νέες φιλίες. Δεν είναι πως δεν δίνουν αξία στη φιλία ή πως δε σε εκτιμούν. Πιθανότατα απλά δεν έχεις γνωρίσει ακόμη τους σωστούς ανθρώπους.

Ψέμα #2

Δε χρειάζομαι φίλους

Οι φίλοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας, τόσο όσο η σωστή διατροφή και η άσκηση. Έρευνες - άλλωστε - έχουν δέιξει τα οφέλη της φιλίας στη ζωή μας και την υγεία μας.

Ψέμα # 3

Πάντα θα είμαι μόνη μου

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα νιώσουν μοναξιά. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί ν΄αλλαξει, χωρίς αυτο να σημαίνει πως θα συμβεί εν μια νυκτί. Όπως με οτιδήποτε στη ζωή χρειάζεται σκληρή δουλειά και υπομονή. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να βγεις από το καβούκι σου και να ξεκινήσεις δραστηριότητες.

Ψέμα #4

Δεν είμαι αρκετά αστεία/ ενδιαφέρουσα/ έξυπνη για να κάνεις φίλους

Τι είναι αυτό που νομίζεις ότι σου λείπει και σε εμποδίζει να κάνεις φίλους; Μήπως όλα είναι στο μυαλό σου και τη χαμηλή σου αυτοπεποίθηση; Όλοι έχουμε την ικανότητα να κάνουμε φίλους κι όλοι έχουμε δυνατά σημεία! Σκέψου: ακόμη και οι πιο γκρινιάρηδες έχουν φίλους. Το κλειδί είναι η αυτοπεποίθηση.

Τόνωσε την αυτοπεποίθηση σου σε 8 βήματα.

Ψέμα #5

Δεν είμαι αρκετά κοινωνική για να κάνεις φίλους

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και οι πιο κοινωνικοί κι εξωστρεφείς άνθρωποι νιώθουν μοναξιά. Όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να βιώσουν μια περίοδο χωρίς φίλους για διάφορους λόγους.

Ψέμα #6

Δε μπορώ να κάνω φίλους γιατί έχω βαρύ πρόγραμμα (δουλειά, παιδιά, δραστηριότητες, υποχρεώσεις)

Πιθανότατα να πιστεύεις πως δεν είναι η ώρα για να κάνεις φίλους κι αυτό εξαιτίας των περιστάσεων. Αν και σε ένα βαθμό αληθεύει, να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη. Το να έχεις μια γεμάτη με υποχρεώσεις ζωή δε σημαίνει πως δεν έχεις χώρο για φιλίες. Αυτό που χρειάζεσαι είναι πρόγραμμα. Τόσο απλά.

Ψέμα #7

Δεν έχω καλές εμπειρίες με φίλους οπότε είναι χαμένο χαρτί

Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η φιλία χτίζεται και για ν΄αντέξει χρειάζεται γερά θεμέλια. Προσπάθησε να μάθεις από τις εμπειρίες σου και να εξακριβώσεις για ποιό λόγο επιλέγεις λάθος ανθρώπους και για ποιό λόγο κάθε σου φιλία τελειώνει άδοξα.

Ψέμα #8

Είμαι διαρκώς στην απ΄έξω

Δεν είσαι η μόνη που το νιώθεις. Πίστεψέ μας! Μη στέκεσαι λοιπόν σε αυτό το ψέμα και μην κάνεις υποθέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πράξεις των ανθρώπων δεν δείχνουν τις πραγματικές τους σκέψεις. Για παράδειγμα κάποιος ελάχιστα ομιλητικός, πιθανότατα να είναι εξαιρετικά ντροπαλός. Αντί να κρατήσεις στάση άμυνας - που ίσως να φαντάζει κι επίθεση - προσπάθησε να διακρίνεις αν όλα είναι στο μυαλό σου. Αυτό που λέμε είναι: δώσε ευκαιρίες και πάψε να κάνεις υποθέσεις.

Ψέμα #9

Όποιος μιλάει για θετική σκέψη δεν έχει ζήσει όσα έχω ζήσει εγώ.

Υπάρχουν άνθρωποι που δύσκολα θα καταλάβουν όσα περνάς και άλλοι που έχουν πολύ πιο δραματικές ιστορίες από τις δικές σου χωρίς να γνωρίζεις το παραμικρό. Το θέμα είναι πως δεν μπορείς να ξέρεις για τον καθένα τι έχει περάσει ή σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται χωρίς να τον γνωρίσεις. Όταν λοιπόν κάποιος σε παροτρύνει να σκεφτείς θετικά αντί να κάνεις υποθέσεις προσπάθησε να το δεις σαν μια έξτρα βοήθεια στην πορεία σου προς την ευτυχία. ίσως κι αυτοί να έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες - ίσως και πιο σοβαρές και ξέρουν πώς να σου δείξουν το δρόμο.

Ψέμα #10

Το να μην έχω φίλους είναι γραφτό μου

Η φιλία δεν έχει να κάνει με την τύχη. Κάποιοι άνθρωποι τα ρίχνουν όλα στη μοίρα και την κακή τους τύχη κι αυτό ενέχει κινδύνους και παγίδες, Αυτή η οπτική δε σε βοηθά να προχωρήσεις αλλά σε κρατάει καθηλωμένη.