Η ψεύτρα φίλη: Τι να δεχτείς & τι όχι

29.02.2016
Οι φίλοι είναι άνθρωποι που μπορούμε να εμπιστευόμασυε και περιμένουμε αλήθειες από αυτούς. Με αυτό το δεδομένο είναι λογικό όταν ανακαλύπτουμε κάποιο ψέμα ν΄απογοητευόμαστε και να σκεφτόμαστε κατά πόσο μπορούμε πλέον να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους άλλοτε κολλητούς που αποδείχτηκαν ψέυτες. Όπως όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι "άσπρο ή μαύρο", έτσι και στη φιλία, υπάρχουν αρκετές συνισταμένες που οφείλεις να εξετάσεις πριν λάβεις αποφάσεις. Το ψέμα σημαίνει τερματισμό μιας φιλίας; Όχι απαραίτητα...

Οι ερωτήσεις που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου για να πάρεις απόφαση!

1. Πώς σε επηρεάζει το ψέμα;

Το πρώτο που έχεις να εξετάσεις είναι το κατά πόσο το ψέμα ή τα ψέμματα της φίλης σε επηρεάζουν ή όχι. Για παράδειγμα, αν απλά ψεύδεται για του πού βρίσκεται ή για να σε εντυπωσιάσει, αν και είναι πραγματικά ανόητο δεν είναι εξίσου μεπτό με άλλα βαριά ψέματα. Πιθανότατα να κρύβονται άλλοι λόγοι - μια νέα σχέση που δε θέλει ακόμη να αποκαλύψει ούτε καν στην κολλητή ή και χαμηλή αυτοπεποίθηση - οπότε αυτά τα ψεματάκια μπορείς να της τα συγχωρέσεις. Αν πάλι έχουν άμεση επίπτωση σε εσένα, το όλο θέμα πρέπει να τεθεί υπό εξέταση...

2. Μπορείς να την εμπιστευτείς;

Το ερώτημα αυτό είναι βασικό για τις αποφάσεις που θα λάβεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι από τα πρώτα στοιχεία που καταστρέφουν μια φιλία (και σχέση). Αν σε γενικές γραμμές έχεις εξετάσει την αξιοπιστία μιας φίλης κι έχει αποδειχτεί ακέραια και "τάφος" τότε μικρά ψεματάκια όπως για παράδειγμα πως είναι απασχολημένη για να μη βγει ή άλλα παρόμοια μπορούν να της συγχωρεθούν. Αν όμως ψεύδεται ασύστολα για ζητήματα πιο σοβαρά, τότε αλλάζει όλο το πράγμα.

Δε λέει ακριβώς ψέματα αλλά...

1. Τα παραφουσκώνει όλα; Πρόσεχε τι της λες

Αν η φίλη ανήκει στην κατηγορία των "παραμυθάδων" των ατόμων δηλαδή που κάνουν την τρίχα τριχιά, η λύση είναι μια: λίγα λόγια για τα προσωπικά που δε θέλεις να μαθευτούν. Μη γνωρίζοντας λεπτομέρειες για κάτι δε μπορεί να δημιουργήσει τρανταχτές ιστορίες.

2. Λέει τη μισή αλήθεια

Υπάρχει και η κατηγορία αυτή των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ένα μόνο μέρος της ιστορίας - αυτό πυο συνήθως τους συμφ'έρει - και μεταφέρουν μόνο αυτό. Έλα όμως που το άλλο μισό είναι αυτό που αλλάζει εντελώς το νόημα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί αν αφήσεις τη φίλη να λέει τη δικιά της μισή αλήθεια δεξιά κι αριστερά σύντομα θα βρεθείς μπλεγμένη σε μπερδέματα... Κι αντε μετά να ξεμπλέξεις... Προσοχή λοιπόν!

Πώς να χειριστείς την κατάσταση

Πώς να χειριστείς την κατάσταση

1. Προσπάθησε να καταλάβεις τι την ωθεί στο ψέμα

Έχεις αναρωτηθεί τι είναι αυτό που την ωθεί να σου λέει διαρκώς ψέματα; Μήπως σε ένα βαθμό φταις κι εσύ; Αν για παράδειγμα δε σέβεσαι τα όρια που θέτει, ίσως και ν΄αναγκάζεται να σε φλομώνει στο ψέμα. Αν πάλι τα ψέματα έχουν να κάνουν με τα οικονομικά, ίσως να είναι μια προσπάθεια αποδοχής, ειδικά αν εσύ δίνεις ιδιαίτερη αξία σε επώνυμα ρούχα και ένα πιο ακριβό lifestyle. Προσπάθησε λοιπόν αν εντοπίσεις τα βαθύτερα αίτια για να αποφασίσεις με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

2. Πες της ότι σε ενοχλεί

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κουβέντα με τη φίλη για όλα όσα σε ενοχλούν είναι το κλειδί, αρκεί φυσικά κι αυτή να είναι δεκτική στην κριτική και φυσικά να μην την προσβάλλεις. Αν νοιάζεται για εσένα θα προσπαθήσει αν διορθώσει την κατάσταση και να είναι πιο προσεκτική.

Η ώρα των αποφάσεων...

Αφού εξέτασες όλα τα παραπάνω κι έκανες τις απαραίτητες κινήσεις ήρθε και η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

1. Δε δίνεις σημασία κι όλα μέλι γάλα;

Αν έχεις φίλη "παραμυθού" αλλά τα ψεματάκια της δε σε επηρεάζουν και δε σε ενοχλούν το πιθανότερο είναι να αποφασίσεις να συνεχίσεις τη φιλία αυτή αποδεχόμενη το ελλάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση απλά διπλοτσεκάρεις τις πληροφορίες και τα γεγονότα για να μπορείς να ξεχωρίζεις ψέμα κι αλήθεια.

2. Μπορείς να είσαι φίλη με την ψεύτρα;

Αν τα ψέματά της σε επηρεάζουν άμεσα και είναι επιζήμια για εσένα, τότε τίθεται θέμα εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεις την συμπεριφορά μετά τη συζήτηση και την κατάθεση ψυχής. Αν δεν απέδωσε στο ελάχιστο ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς το κατά πόσο αυτό το άτομο εκτιμά τη φιλία σου και κατά πόσο αξίζει να είναι δίπλα σου.