Οι χρυσοί κανόνες του κώδικα φιλίας

03.02.2017
Αν θέλεις να κάνεις φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή, δώσε βάση σε 7 χρυσούς κανόνες του κοριτσίστικου κώδικα φιλίας. Πρόκειται γι΄άγραφους κανόνες της γυναικείας φιλίας που θα σε βοηθήσουν αφενός να χτίσεις τη σχέση σου με τις κολλητές σε γερά θεμέλια κι αφετέρου να ξεσκαρτάρεις όσους δεν αξίζουν την φιλία και την παρουσία σου δίπλα τους.

1. Η φίλη είναι αδελφή: κανόνας απαράβατος

Ο πιο σημαντικός κανόνας του κοριτσίστικου κανόνα είναι αυτός. Οι κολλητές μένουν ενωμένες σε κάθε δυσκολία και δεν αφήνουν κανέναν - γυναίκα ή άντρα - να μπει ανάμεσά τους. Τι γίνεται όμως όταν η καρδούλα χτυπά για τον ίδιο άντρα; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά αξίζει να χαλάσεις μια φιλία που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο; Η λύση είναι απλή: μίλα ανοιχτά με το που καρδιοχτυπήσεις για κάποιον. Έτσι η φίλη θα το ξέρει και δε θα αφήσει τα συναισθήματά της να... ανθίσουν.

2. Ανοιχτές "φτερούγες" να χώνεται στην αγκαλιά σου

Κάθε φορά που η φίλη τσακώνεται με τον καλό της, αν ανακαλύψει πως είναι "κερατού", αν χωρίσει ή απλά αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση της, εσύ πρέπει να είσαι εκεί για εκείνη να τη βοηθήσεις να ξεχαστεί και να επανέλθει. Πρόσφερέ της τον ώμο σου να κλάψει, δείξε πως υποφέρεις κι εσύ μαζί της και φτιάξε της το κέφι και δείξε της πως υπάρχει ένας άνθρωπος που την αγαπά και θα βρίσκεται κοντά της για πάντα. Βάλε τη φαντασία να δουλεψει, σκέψου σαν μικρό κοριτσάκι και οργάνωσε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το γέλιο στα χείλη της στεναχωρημένης κι απαρηγόρητης φίλης. Ένα πιτζάμα πάρτι, ο μαξιλαροπόλεμος, μια βόλτα στο λούνα πάρκ ή οτιδήποτε άλλο θα τη βοηθήσει αν ξεχαστεί και να ξεσκάσει είναι ιδανικά. Έτσι κάνουν οι σωστές οι φίλες σωστά;

3. Μην εξαφανίζεσαι & ας είσαι ερωτοχτυπημένη

Βρήκες κι άντρα και χάθηκες από προσώπου γης; Αχ δεν τα κάνουν αυτά οι καλές οι φίλες. Είναι φυσιολογικό να απομακρύνεσαι για ένα μικρό χρονικό διάστημα την περίοδο που τα μέλια ακόμη καλά κρατούν και ζεις τον έρωτά σου μέσα στο ροζ συννεφάκι σου, πρόσεξε όμως να προσγειωθείς γρήγορα. Μπορεί εσύ να μη το αντιλαμβάνεσαι αλλά οι φίλες θα αισθανθούν γερά στο πετσί τους την απουσία σου και ίσως να πειραχθούν και να πληγωθούν. Κι αν η σχέση δεν προχωρήσει όπως πίστευες, αν υπάρξουν προβλήματα ή επέλθει χωρισμός με τι πρόσωπο θα εφανιστείς και πάλι μπροστά στις κολλητές; Τους φίλους μας δεν τους ξεχνάμε και η σχέση δεν είναι δικαιολογία για να εξαφανιζόμαστε: κανόνας.

4. Διασκεδάστε μαζί! Κάνει καλό

Οι φίλοι είναι ευτυχία και η διασκέδαση μαζί τους απολαυστική! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξοδεύεις τον ελεύθερο χρόνο με φίλους, συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια, κάνοντας βόλτα στα μαγαζιά, πηγαίνοντας σινεμά και θέατρο, ταξιδεύοντας, κάνοντας πράγματα που σας ευχαρστούν. Το να μοιράζεσαι τη ζωή με φίλους είναι σημαντικό. Και μην ξεχνάς, ανατρέποντας τη γνωστή ρήση θα σου υπενθυμίσουμε πως οι φίλοι δεν είναι μόνο για τις λύπες είναι και για τις χαρές.

5. Να είσαι ειλικρινής - Πάντα

Οι περισσότερες σχέσεις προαπαιτούν εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια για να μπορέσουν να αντέξουν στο χρόνο. Πολλές φορές θα βρεις δυσκολία στο να μιλήσες ανοιχτά λέγοντας την αλήθεια, να αποκαλύψεις πράγματα που μπορεί να πονέσουν ή απλά να εκφράσεις καθαρά και ξάστερα τη γνώμη σου αλλά όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα συστατικά μιας γερής και ουσιαστικής φιλίας. Οπλίσου με το θάρρος της γνώμης σου, θυμίσου πως η ειλικρίνεια είναι αρετή και δείξε στο φίλο πως είσαι ο άνθρωπος αυτός που θα λέει πάντα τα πράγματα με το όνομά τους, δίχως υπεκφυγές και διπλωματίες για τον απλούστατο λόγο: νοιάζεσαι για τους φίλους σου και τους αγαπάς. Εννοείται βέβαια, πως η ευθύτητα δεν αναιρεί την ευγένεια ενώ οφείλεις να είσαι σε θέση να δεχτείς κι εσύ κριτική ή την σκληρή αλήθεια σε αντίστοιχη περίπτωση.

6. Βρείτε κοινό σημείο επαφής. Υπάρχει κι ας μη το βλέπεις

Ποιός είπε πως οι κολητοί κάνουν τα πάντα μαζί; Μπορεί ως άνθρωποι να έχετε εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα και χαρακτήρες αλλά να σας ενώνουν πιο βαθιά κι ουσιαστικά πράγματα όπως για παράδειγμα η κοινή σας αντίληψη για την ηθική. Όπως και να έχει, δεν μπορείς να απαιτείς από τους κολλητούς σου να αλλάξουν ή να γίνουν κάτι διαφορετικό, όπως φυσικά κι αυτοί πρέπει επίσης να σεβαστούν τη διαφορετικότητά σου και την προσωπικότητά σου. Μπορεί για παράδειγμα η φίλη να είναι λάτρης των extreme σπορ ενώ εσύ φοβάσαι τα ύψη, την ταχύτητα και οτιδήποτε ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να βρείτε σημείο επαφής. Θα βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου, θα κάνουν κι οι άλλοι κάποιες υποχωρήσεις και θα μπορέσετε να βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Μην αφήνεις μια φιλία να χαθεί άδικα.

7. Δώσε έμπευση και στήριξε στις αποφάσεις

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικός είναι κι αυτός ο κανόνας. Η υποστήριξη είναι βασική κι όχι μόνο στην περίπτωση της απογοήτευσης ή των συναισθηματικών ζητημάτων. Βοήθησε τη φίλη να ακολουθήσει τα όνειρά της, δώσε της δύναμη κι ώθηση να προχωρήσει, να νιώσει δυνατή και να επιτύχει τους στόχους της. Ακόμη κι όταν "πιάσει πάτο" να είσαι πάντα δίπλα, να δίνεις ένα χέρι βοηθείας για να μπορέσει ν' ανασηκωθεί, να πατήσει γερά στα πόδια της και να κάνει νέο ξεκίνημα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα