Φίλη πολυγαμική; Στο πυρ το εξώτερον

21.03.2017
Οι γυναίκες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους είναι μοναχικές και βιώνουν έντονα την απόρριψη ακόμη και των φίλων.

Οι "επιπόλαιες" γυναίκες, που έχουν κοιμηθεί με περισσότερους από 20 άνδρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν την γυναικεία απόρριψη, όσον αφορά τη φιλία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους δεν γίνονται ιδιαίτερα συμπαθείς από άλλες γυναίκες.

Περιστασιακό σεξ & ελεύθερες σχέσεις; Αυτή η γυναίκα είναι απειλή

Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν με βεβαιότητα τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά όπως εικάζουν πιθανότατα πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας των γυναικών κατά τα πρότυπα του "φύλα τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά". Μια επιπόλαιη και πολυγαμική κατατάσσεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου κι αυτομάτως διαγράφεται από τη λίστα των εν δυνάμει φίλων.

Μάλιστα, δε χρειάζεται η άστατη ζωή να αποδειχτεί καθώς και μόνο η κουβέντα για περιστασιακό σεξ, ελέυθερες σχέσεις ή μεγάλου αριθμού εραστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η γυναίκα αυτή εκλαμβάνεται ως απειλή κι ως τέτοια πρέπει να απομακρυνθεί.

Άνδρας μπερμπάντης - πολυγαμικός; Ποιός νοιάζεται;

Κι ως προς τους άνδρες, λειτουργεί ο ίδιος μηχανισμός; Η έρευνα, ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Cornell, έδειξε πως δεν τους... καίγεται καρφάκι. Οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται για την άστατη ή μονογαμική ζωή των άλλων ανδρών, κατατάσσοντας και τους μεν και τους δε με την ίδια ευκολία στην κατηγορία των φίλων.

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες "ελευθέρων ηθών" διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απομόνωσης και μοναξιάς σε σχέση με τους "άτακτους" και πολυγαμικούς άνδρες. Οι πρώτες εξοστρακίζονται ενώ οι δεύτεροι αποκτούν ατού, δείχνοντας άνδρες ολοκληρωμένοι και μπερμπάντηδες.&

Τα ευρήματα της έρευνας: Ταμπού υπάρχουν και σήμερα

Στη μελέτη συμμετείχαν 751 φοιτητές του πανεπιστημίου που έδωσαν πληροφορίες αναφορικά με τη σεξουαλική τους εμπειρία αλλά και τις απόψεις τους για το περιστασιακό σεξ. Στη συνέχεια τους παρουσιάστηκε μια σύντομη ιστορία με πρωταγωνιστές μια γυναίκα ή άνδρα, που είτε είχαν δύο ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους μέχρι του παρόντος.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τα άτομα και να τα βαθμολογήσουν ως προς την ικανότητα, το συναισθηματισμό, τη σταθερότητα κι άλλους παράγοντες. Όπως αποδείχτηκε, οι γυναίκες - ανεξάρτητα από τη δική τους στάση ως προς το σεξ - βαθμολόγησαν αυστηρότατα τις γυναίκες με τους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Αντίθετα, οι άνδρες δεν έδειξαν απέχθεια, απέναντι στους πιο "ζωηρούς" φίλους.

Τα ευρήματα δηλαδή δείχνουν πως αν και τα τελευταία χρόνια, έχουν σπάσει αρκετά ταμπού αναφορικά με το σεξ και τη θέση της γυναίκας, οι τελευταίες εξακολόυθούν να φέρουν το βάρος των κοινωνικών στερεοτύπων της "εύκολης" που τις ντροπιάζει, τόσο στα μάτια των γυναικών, που τις βλέπουν ως απειλή όσο και απέναντι στους άνδρες που συχνά τις αντιμετωπίζουν ως ακατάλληλες για μόνιμες ή ρομαντικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο, τις οδηγεί στην απομόνωση και στην αναζήτηση φίλων όπου η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να τύχει αποδοχής, όπως για παράδειγμα οι ομοφιλόφιλοι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Social and Personal Relationships".

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα