Φίλοι μέσα στη "μαυρίλα"; Πώς να την παλέψεις

19.06.2013
Λίγο η κρίση, λίγο τα προβλήματα κι αρκετοί φίλοι κάνουν στροφή 360 μοιρών κι από ευδιάθετοι κι ευχάριστοι γίνονται κλαψιάρηδες και αρνητικοί; Πώς θα την παλέψεις;

Η αλήθεια είναι πως η καθημερινή συναναστροφή με ανθρώπους αρνητικούς κουράζει και μπορεί να σου δημιουργήσει αρνητικά και καταθληπτικά συναισθήματα. Απορροφημένοι από τα προβλήματα και τη μιζέρια τους, άθελά τους, οι γεμάτοι αρνητισμό φίλοι, είναι σαν να ρουφούν κάθε περίσσεια χαράς, θετικότητας κι αισιοδοξίας που ίσως κουβαλάς. Πάρε τα μέτρα σου και ταρακούνησέ τους!

1. Δείξε τους τον τρόπο να σκέφτονται αισιόδοξα

Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο προσκολλημένοι στο αρνητικό που δεν μπορούν να δουν οποιαδήποτε θετική πλευρά της ζωής. Προσπάθησε να τους δείξεις το δρόμο βρίσκοντας τη θετική πλευρά σε κάθε πρόβλημα. Μπορεί εσύ να αντικρίζεις το μέλλον με αισιοδοξία, κάποιοι όμως χρειάζονται λίγη βοήθεια για να το κάνουν! Υπενθύμισέ τους όλα για όσα θα έπρεπε να νιώθουν ευγνομωσύνη αλλά και τα μικρά κι ασήμαντα από τα οποία μπορούν να αντλήσουν ευτυχία.

2. Μην το παίρνεις προσωπικά

Κάποιοι άθρωποι απλά έχουν μάθει να κρίνουν, να κριτικάρουν και να εστιάζουν στα αρνητικά. Αν κάθε προσπάθειά σου έχει πέσει στο κενό, απλά αποδέξου πως ο άνθρωπος αυτός δεν αλλάζει και μάθε να αγνοείς τα σχόλια και την κριτική του.

3. Απόφυγε τις συζητήσεις που ευνοούν τη "μαυρίλα"

Ανεργία, οικονομική κρίση, πολιτικό σύστημα, ασθένειες κτλ είναι συζητήσεις απαγορευμένες με τους αμετανόητους πεσισμιστές. Προτίμησε ευχάριστες και λάιτ συζητήσεις και πάνω απ΄όλα μην τολμήσεις να απευθύνεις ερωτήματα του στιλ "Πώς ήταν η ημέρα σου" διότι το πιθανότερο είναι πως η λίστα των αρνητικών θα είναι τεράστια! Σε αντίθετη περίπτωση, ετοιμάσου για τα δύσκολα...

4. Μην επηρεάζεσαι & μείνε θετική

Αν ο αρνητισμός ενός φίλου είναι κάτι παροδικό, θα του σταθείς και θα προσπαθήσεις να τον επαναφέρεις στην αρχική κατάσταση. Αν, ωστόσο, ο άνθρωπος αυτός είναι γεννημένος πεσιμιστής, τότε καλείσαι να αποφασίσεις αν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση ή όχι. Μπορείς να περνάς χρόνο μαζί του δίχως να πέφτεις ψυχολογικά; Η συναναστροφή σου μαζί του σε αφήνει ανεπηρέαστη ή μήπως όχι; Ζύγισε τις επιλογές σου κι αποφάσισε την πορεία που θα διαλέξεις. Σε κάθε περίπτωση κάνε μια ειλικρινή συζήτηση και τόνισε στον αδιόρθωτο αρνητικό φίλο πόσο σε επηρεάζει η στάση σου και πάρε έξτρα δώσεις θετικότητας μετα από κάθε συνάντησή σας, για να διώξεις τον αρνητισμό. Βάλε λοιπόν τα μεγάλα μέσα και καλή επιτυχία!

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα