Συγκατοίκηση λόγω κρίσης; Πώς θα πετύχει

18.08.2016
Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, ειδικά αν δεν έχεις σύντροφο, η συγκατοίκηση με μια ή περισσότερες φίλες ίσως είναι η ιδανική λύση. Τα έξοδα μοιράζονται κι έχεις την κολλητή διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως είχες φανταστεί;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Η συγκατοίκηση με φίλους αν και φαντάζει διασκεδαστική, στην πορεία μπορεί να αποδειχτεί εφιάλτης. Η συγκατοίκηση με φίλους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Μάθε πώς θα καταφέρεις να συνεργαστείς με τον/την συγκάτοικο.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις μερικά μικρά βήματα για να πάει η συγκατοίκηση όσο καλύτερα γίνεται.

* Πόσο καλά γνωρίζεις τη φίλη σου;

Τα προβλήματα στη συγκατοίκηση ξεκινούν όταν συνειδητοποιείς πως δεν γνώριζες τίποτα για τα "κουσούρια" και τις "ιδιοτροπίες" του/της φίλου/ης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις συνήθειες του ατόμου και το κατά πόσο μπορείς να προσαρμοστείς σε αυτές ή στη χειρότερη να τις... αντέξεις. Πριν αποφασίσετε λοιπόν να μείνετε μαζί καλό θα ήταν να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τα χόμπι, τις παραξενιές και τις συνήθειες ώστε και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν.

* Ταιριάζετε ή μήπως όχι;

Μπορεί να σου φαίνεται ακραίο, όμως για να μπορέσετε να συμβιώσετε χωρίς προβλήματα πρέπει να μην υπάρχουν αγεφύρωτα χάσματα. Αν για παράδειγμα είσαι ακατάστατη και η κολλητή σου μανιακή με την καθαριότητα καταλαβαίνεις πως αν δεν υπάρχει ανοχή και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αυτή η συγκατοίκηση δε θα σας βγει σε καλό. Αλλά και αν έχεις ένα κάπως "φασαριόζικο" χόμπι, όπως για παράδειγμα ένα μουσικό όργανο ή το... καραόκε, καλό θα ήταν να έχεις ενημερώσει εξαρχήν το συγκάτοικο σχετικά με τις ώρες που θα ήθελες να το εξασκείς.

Τέλος, εννοείται πως πρέπει να ξεκαθαρίσετε το πως θα διαχειριστείτε το ζήτημα των επισκέψεων. Αν η φίλη είναι πάρτι άνιμαλ κι εσύ προτιμάς την ηρεμία, τότε καλύτερα να αφήσετε την ιδέα του κοινολυ σπιτιού.

Το αποφασίσατε! Θα μείνετε μαζί. Και τώρα τι γίνεται;

Το αποφασίσατε! Θα μείνετε μαζί. Και τώρα τι γίνεται;

1. Εν αρχήν ην ο χώρος!

Η διακόσμηση του σπιτιού είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Για να αισθάνεσαι άνετα μέσα σε ένα σπίτι πρέπει να έχει οπωσδήποτε και την προσωπική σου πινελιά. Φροντίστε λοιπόν να το επιπλώσετε με αγαπημένα αντικείμενα και των δύο ακόμη κι αν δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Οι θεματικές γωνιές μπορούν να δώσουν την λύση ώστε το αποτέλεσμα να μη φαίνεται κιτς.

2. Βγάλτε πρόγραμμα

Ένα σπίτι χρειάζεται δουλειά! Μπορεί μέχρι σήμερα να έμενες με τους γονείς σου και να τα είχες όλα έτοιμα στο χέρι, όμως από τη στιγμή που αποφάσισες να αφήσεις την πατρική εστία, όλα άλλαξαν. Κι επειδή καμία φίλη - ούτε κι εσύ - δε θα ανεχτεί να γίνει η δούλα του σπιτιού πρέπει να βγάλετε πρόγραμμα οικιακών εργασιών. Πλύσιμο πιάτων, σκούπισμα - σφουγγάρισμα, πλυντήριο, σιδέρωμα, μαγείρεμα, πληρωμή λογαρασμών, ψώνια στο σουπερμάρκετ, λαϊκή αγορά κ.α. είναι υποχρεώσεις που απο κοινού θα αναλάβετε. Το αν θα τις κάνετε μαζί ή θα βγάλετε πρόγραμμα εργασιών είναι δικό σας θέμα αλλά να γνωρίζεις πως οποιοαδήποτε προσπάθεια να λουφάρεις αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε καβγά.

3. Υποχωρήσεις αλλά με όρια

Εννοείται πως και οι δύο πλευρές θα κάνουν υποχωρήσεις για να καταστεί η συγκατοίκηση βιώσιμη. Προσοχή όμως! Αν ο κλήρος της υποχώρησης πέφτει πάντα στον ένα δε θα αργήσεις να γίνει η έκρηξη. Θέσε όρια και μάθε να λες όχι κάθε φορά που η αλλαγή προγράμματος σε δυσκολεύει. Αν για παράδειγμα η φίλη σου χρειάζεται χρόνο για διάβασμα, καλό θα ήταν να αλάβάλεις τις επισκέψεις για ένα διάστημα, μέχρι να δώσει εξετάσεις. Θα πρέπει όμως και ο συγκάτοικος με τη σειρά του να σεβαστεί δικές σου ανάγκες. Οι υποχωρήσεις είναι αναγκαίες για την ομαλή συμβίωση, ωστόσο, θα πρέπει να βρίσκονται σε ισσορροπία.

4. Δεθείτε περισσότερο!

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν δυό φίλοι που αποφασίζουν να μείνουν μαζί είναι ότι ασυνείδητα απομακρύνονται. Η ρουρίνα της καθημερινότητας και η λογική της συγκατοίκησης έχουν ως αποτέλεσμα να μειώσουν τις κοινές εξόδους αλλά και τις δραστηριότητες που σε αντίθετη περίπτωση θα κάνατε μαζί. Προσπαθήστε να βγείτε μαζί για ψώνια, να οργανώσετε ένα κοινό σουαρέ στο σπίτι, να δείτε μαζί μια ταινία στο σινεμά, γιατί όχι και να μην πιείτε ένα καφεδάκι ή ποτάκι σε καφετέρια -μπαρ.

5. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Ήρθε η ώρα των οικονομικών. Μπορεί εσύ ή η φίλη σου να ανιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε συγκάτοικος οφείλει να φιλοξενεί κάποιον δωρεάν. Μιλήστε εξ΄αρχής για το οικονομικό και ξεκαθαρίστε πως τα πάντα θα είναι μισά-μισά. Υπολογίστε ενοίκιο, κοινοχρηστα, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ, σουπερμάρκετ, τεχνίτες και οποιοδήποτε άλλο έξοδο εξ΄αχής για να μην έχετε εκπλήξεις. Διότι μπορεί εσύ να θεωρείς δεδομένη την θέρμανση αλλά η θερμόαιμη κολλητή να έχει συνηθίσει να ζει σε κλίμα Βόρειου πόλου θέλοντας να γλιτώσει τα χρήματα του πετρελαίου.