Γίνε η φίλη-μαγνήτης σε 15 βήματα! (Μέρος Α)

19.08.2015
Κάθε φορά που παρακολουθείς σειρές και ταινίες με φίλες κολλητές που περνούν καλά, διασκεδάζουν και αλληλοϋποστηρίζονται θα ήθελες να είσαι στη θέση τους. Ξέρεις όμως ότι αυτό δε γίνεται γιατί εσύ δεν έχεις καμιά ουσιαστική φίλη. Είσαι τόσο τέρας και κανείς δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σου ή κάτι κάνεις λάθος; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Δεν θέλεις να βλέπεις σειρές όπως το Sex and the City γιατί σε πιάνει κατάθλιψη. Κάθε φορά που παρακολουθείς σειρές και ταινίες με φίλες κολλητές που περνούν καλά, διασκεδάζουν και αλληλοϋποστηρίζονται θα ήθελες να είσαι στη θέση τους. Ξέρεις όμως ότι αυτό δε γίνεται γιατί εσύ δεν έχεις καμιά ουσιαστική φίλη. Πόσο θα ήθελες να μπορείς κι εσύ να μιλήσεις σε κάποιον για τα πιο ένοχα μυστικά σου, να ζητήσεις συμβουλές, να γύρεις στο ώμο της κολλητής σου και να ξεσπάσεις σε λυγμούς επειδή πάλι τσακώθηκες με τον αγαπημένο σου;

Έχεις όλη την καλή πρόθεση να αποκτήσεις φίλους, ωστόσο δεν μπορείς να καταλάβεις πως έχουν έρθει έτσι τα πράγματα. Είσαι τόσο τέρας και κανείς δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σου ή κάτι κάνεις λάθος; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις ότι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

%PHOTO1%

1. Να είσαι θετική

Συμπεριφέρεσαι με ευγένεια σε όλους, έχεις όμως διαπιστώσει ότι σύντομα γίνεσαι κουραστική και οι νέες σου γνωριμίες καταλήγουν πάντα άδοξα. Οι περισσότεροι βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να σε αποφύγουν ενώ οι παλαιοί σου φίλοι δείχνουν απλά να σε ανέχονται καθώς από τη μια δεν επιδιώκουν να βρεθούν μαζί σου αλλά και όταν τον κάνουν σου ζητούν να σταματήσεις να γκρινιάζεις.

Θυμήσου πως όλοι θέλουμε να λαμβάνουμε θετική ενέργεια από τους γύρω μας. Ακόμη και όταν είσαι ευγενική, αν κάθε κουβέντα που βγαίνει από το στόμα σου εκπέμπει αρνητισμό τότε σύντομα οι φίλοι σου θα κουραστούν. Όταν γκρινιάζεις συνεχώς και τα βλέπεις όλα μαύρα το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να χαλάσεις τη διάθεση της παρέας και να γίνεις αντιπαθής.

%PHOTO1%

2. Να προσφέρεις βοήθεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουμε άνετα να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν θέλουμε να φαίνονται οι αδυναμίες μας ή να ταλαιπωρούμε τους άλλους. Ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που ο καθένας από εμάς θα χρειαστεί κάτι. Κάνε το πρώτο βήμα και δείξε την πρόθεσή σου να βοηθήσεις δίχως να σου ζητηθεί.


%PHOTO1%

3. Να είναι γενναιόδωρη

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, ισχύει το ίδιο και για τη φιλία; Δώσε στους συμμαθητές και τους συναδέλφους σου να δοκιμάσουν από το κέικ που έφτιαξες ή κάλεσε τους να δειπνήσετε μαζί στο σπίτι σου. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Αν πάλι η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, θυμήσου ότι η γενναιοδωρία δεν περιορίζεται μόνο σε τρόφιμα. Μπορείς να καλέσεις τους εν δυνάμει φίλους να σε συνοδέψουν σε μια παράσταση θεάτρου ή να μοιραστείς μαζί τους τα εισιτήρια για σινεμά που κέρδισες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις στους άλλους ότι τους υπολογίζεις και θέλεις τη φιλία τους.


%PHOTO1%

4. Να είσαι ψύχραιμη

Με το που μάθεις κάτι το δυσάρεστο γίνεσαι μαινόμενος ταύρος εν υαλοπωλείο, προκαλώντας την έκπληξη όλων όσων βρίσκονται κοντά σου. Ισως το ότι δεν μπορεί να συγκρατηθείς και με το παραμικρό χάνεις την ψυχραιμία σου, απομακρύνει τους αγαπημένους σου από κοντά σου.

Αν λοιπόν συμβεί κάτι που σε κάνει να θέλεις να ουρλιάξεις, σκέψου πριν ξεσπάσεις σε φωνές. Η οικογένειά σου μπορεί να ανέχεται τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα σου, δε θα κάνουν το ίδιο όμως και οι φίλοι σου.

%PHOTO1%

5. Να ακούς χωρίς να κρίνεις

Θεωρείς τον εαυτό σου ικανό στο να δίνει συμβουλές και να κρίνει καταστάσεις ενώ έχεις την τάση να συγκρίνεις το οτιδήποτε με τις προσωπικές σου εμπειρίες. Θυμήσου ότι η γη δεν περιστρέφεται γύρω από εσένα. Κάθε άνθρωπος θέλει να μιλά για τον εαυτό του αλλά όταν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό γίνεται κουραστικό. Εκτός από καλή ομιλήτρια μάθε να είσαι και καλή ακροάτρια. Όταν κάποιος θέλει να σου μιλήσει για τα προβλήματά του να τον ακούς χωρίς να διακόπτεις ή να κρίνεις τη στάση του. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνεις αρεστή είναι με το να ακούς και να συμπονάς τους γύρω σου και όχι με το να κρίνεις στάσεις και συμπεριφορές τους.

%PHOTO1%

6. Μην έχεις έπαρση

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις τους άλλους να σε προσέξουν είναι να επιδεικνύεσαι διαρκώς. Όμως η υπερβολική έπαρση είναι σημάδι ανασφάλειας και άλλοι θα το αντιληφθούν. Ποιος θέλει να ακούσει για τα πανάκριβα παπούτσια που αγόρασες, για το σούπερ ταξίδι που έκανες στα Φίτζι και τον τέλειο άντρα που έχεις δίπλα σου; Κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να διατυμπανίζεις τα επιτεύγματα σου σκέψου ότι κάνεις ένα βήμα προς τη μοναξιά.


%PHOTO1%

7. Με μέτρο ο σαρκασμός

Προσπάθησε να μην διακωμωδείς συνεχώς άσχημες καταστάσεις που ίσως ενοχλήσει φίλους και συναδέλφους. Αν κάθε φορά που μια αδέξια συνάδελφος σκοντάφτει και πέφτει εσύ ξεσπάς σε γέλια ίσως την κάνεις να αισθανθεί άσχημα.

Εννοείται βέβαια πως δεν θα φορέσεις το προσωπείο της σοβαροφανούς και της απρόσιτης. Η πλάκα και τα αστεία όταν αυτά γίνονται και λέγονται με μέτρο μπορούν να σπάσουν τον πάγο και να δημιουργήσουν για το άτομό σου τις καλύτερες των εντυπώσεων! Θυμήσου όμως πως παν μέτρον άριστον! Δεν θα ήθελες να δημιουργηθεί για εσένα η εντύπωση της γελοίας και να μην σε παίρνει κανένας στα σοβαρά.

%PHOTO1%

8. Μην μιλάς συνεχώς για πολιτική

Στο σχολείο ήσουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου και στο πανεπιστήμιο εκλεγμένο μέλος στη Σύγκλητο. Η ενασχόληση με τα κοινά και οι πολιτικές συζητήσεις πάντοτε σε ευχαριστούν. Όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε ομοϊδεάτες μια πολιτική συζήτηση μπορεί να είναι διασκεδαστική, ωστόσο, εάν θέλεις να είσαι αρεστή στους περισσότερους μην προσπαθήσεις να τους προσηλυτίσεις πολιτικά. Δεν έχει σημασία πόσο συντηρητικές ή φιλελεύθερες είναι οι απόψεις σου αλλά να είσαι σίγουρη ότι θα συναντήσεις πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ποιος ξέρεις κάποιος από αυτούς ίσως αποδειχτεί και η αδελφή ψυχή σου! Δεν λένε άλλωστε ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Εκτός από τις σχέσεις ο κανόνας αυτός έχει εφαρμογή και στη φιλία;

Διάβασε στο Β μέρος: Πως οι καλοί τρόποι, τα κοπλιμέντα αλλά και η υγιεινή σε βοηθούν να αποκτήσεις φίλους; Ισχύει ότι το κουτσομπολιό μπορεί να αποβεί μοιραίο και να τερματίσει μια φιλία και ποια είναι η χρυσή συνταγή για να γίνεις αρεστή;