Τα μυστικά του ευτυχισμένου γάμου

16.10.2008
Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα... Αυτό φαίνεται πως είναι το ζητούμενο κάθε ζευγαριού που έκανε το μεγάλο βήμα να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου.

Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα... Αυτό φαίνεται πως είναι το ζητούμενο κάθε ζευγαριού που έκανε το μεγάλο βήμα να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου.

Όπως σοφά είπε ο Άγγλος λογοτέχνης Σίντνεϊ Σμιθ: "Ο γάμος μοιάζει με ένα ψαλίδι. Τα δύο σκέλη του είναι τόσο καλά ενωμένα που δεν μπορούν να χωριστούν. Ακόμη κι αν ακολουθούν αντίθετη πορεία, πάντα τιμωρούν όποιον προσπαθήσει να μπει ανάμεσα τους".

Για να μην βρεθείς σαν τη Μαντόνα, να τρέχεις για δικηγόρους εν μέσω τουρνέ, μετά από μερικά χρόνια έγγαμης συμβίωσης, μάθε όλα τα μικρά -αλλά μεγάλα- μυστικά που θα θωρακίσουν το γάμο σου από τις θύελλες της ζωής.

1. Άνοιξε τα αυτιά σου: κάθε απόγευμα που επιστρέφεις από το γραφείο, ζήτα από το σύντροφό σου να μοιραστεί μαζί σου τις εμπειρίες τις ημέρας που πέρασε. Άκου με απόλυτη προσοχή και προσήλωση αυτά που σου λέει. Δεν πρέπει να το βλέπεις σαν αγγαρεία. Αντίδρασε στα όσα σου εκφράζει και μην τον αποπαίρνεις. Αφού εκείνος ολοκληρώσει, μίλησέ του για την δική σου ημέρα στη δουλειά.

2. 50-50: ανάλαβε την ευθύνη για τα μισά λάθη και τις διαφωνίες που συμβαίνουν στο γάμο σας. Ζήτα συγνώμη. Όμως προς Θεού, μην πιστέψεις πως τα έλυσες όλα, με μια απλή συγνώμη. Υποσχέσου ότι δεν θα επαναλάβεις τα λάθη σου και μείνε πιστή στην υπόσχεση σου.

3. Βρείτε τα μετά τον καυγά: κάνε την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης μετά από μια διαφωνία. Στείλε ένα σημείωμα ή πάρτον τηλέφωνο στη δουλειά. Αν φταις ζήτα συγνώμη ή πες: "Λυπάμαι πολύ που μαλώσαμε τόσο".

4. Υποστήριξε τον: Γίνε ο συμπαίκτης, ο προπονητής και η μαζορέτα του. Εμψύχωνε τον διαρκώς και σε κάθε του προσπάθεια. Μείνε στο πλάι του, ακόμα και αν προσπαθεί το ακατόρθωτο ή φαίνεται απ' την αρχή πως θα φάει τα μούτρα του.

5. Μην τον κατακρίνεις: μην τον παρατηρείς μπροστά σε φίλους ή γνωστούς. Κράτησε την κριτική σου για τη στιγμή που θα βρεθείτε μόνοι. Μην τον απειλείς πως θα φύγεις. Κάντο μόνο αν το εννοείς.

6. Άκου τη γνώμη του: ζήτα την άποψή του για όποια απορία έχεις. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συζητήστε για το πώς τα πάτε και τι θα μπορούσατε να κάνετε ο ένας για τον άλλο, περισσότερο ή λιγότερο. Μην καταπιέζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Με τον καιρό θα συσσωρεύονται μέχρι να ξεσπάσουν πάνω του. Η αρνητικότητα είναι ο πρώιμος καρπός της αποξένωσης και του χωρισμού.

7. Κράτα την επαφή: μιλάμε για τη σωματική επαφή. Άγγιζε τον διαρκώς. Αγκάλιαζε τον, χάιδευε τον, κράτα το χέρι του. Κράτα ζωντανή την οικειότητα μεταξύ σας για να ζήσετε ζωή χαρισάμενη. Δεν βλέπεις πώς η Αντζελίνα διατηρεί πάντα την οπτική και σωματική επαφή της με τον Μπράντ; Κάτι παραπάνω ξέρει.

8. Γιορτάστε την επέτειο σας: μην ξεχνάς σημαντικές ημερομηνίες, όπως η επέτειος της γνωριμίας ή του γάμου σας. Επισκεφτείτε ξανά το μέρος που γνωριστήκατε ή που περάσατε τις πρώτες κοινές σας διακοπές. Βρες την ευκαιρία να γιορτάσετε μόνοι, ή και με φίλους και συγγενείς κάθε ξεχωριστή στιγμή που σας έφερε κοντά. Τα γεγονότα αυτά είναι που συνθέτουν την προσωπική σας ιστορία και κάνουν την αγάπη του πρώτου καιρού να διαρκεί στην μνήμη και την καρδιά σας.