Μύθοι και αλήθειες περί απιστίας (μέρος Α')

25.09.2008
Μετά το κέρατο του καλοκαιριού δεν χωράς να περάσεις ούτε απ' την πύλη του Ανδριανού, πόσο μάλλον απ' την πόρτα της πολυκατοικίας.

Μετά το κέρατο του καλοκαιριού δεν χωράς να περάσεις ούτε απ' την πύλη του Ανδριανού, πόσο μάλλον απ' την πόρτα της πολυκατοικίας. Εκείνος ισχυρίζεται ότι το έκανε για... να σώσει τη σχέση σας αλλά εσύ υποψιάζεσαι ότι επικαλείται απλώς φτηνές δικαιολογίες. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις. Πριν καταλήξεις οπουδήποτε, μάθε ποιοι είναι οι δώδεκα επικρατέστεροι μύθοι για την απιστία και πού κρύβεται η αλήθεια.

Μύθος Νο 1: η απιστία οφείλεται σε μια δυστυχισμένη οικογενειακή ζωή

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Αν ανήκεις και συ στο θηλυκό γένος, είναι πολύ πιθανό η παραπάνω φράση να αποτελεί μια σκληρή μεν, αλλά αλήθεια δε. Γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις ή γάμους που συνάπτουν παράλληλες σχέσεις, καταγγέλλουν πως σταμάτησαν προ πολλού να ικανοποιούνται από τη σχέση ή το γάμο τους. Για τους άντρες από την άλλη μεριά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί να έχετε την τέλεια σχέση, να κάνετε εκπληκτικό σεξ καθημερινά κι όμως εκείνος να ενδώσει στην αμαρτία με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί.

Έρευνα έδειξε πως το 56%, ναι τόσο πολύ, των άπιστων ανδρών δήλωναν πως περνούν υπέροχα στο γάμο τους και δεν έχουν κανένα παράπονο από τη σύζυγό τους. Την ίδια στιγμή, μόνο το 34% των άπιστων κυριών συμφώνησε.

Μύθος Νο 2: oι άντρες είναι πιο άπιστοι από τις γυναίκες

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Ο μύθος αυτός έπαψε να ισχύει εδώ και λίγα χρόνια. Οι γυναίκες χειραφετήθηκαν και πλέον απιστούν περισσότερο από παλιά. Αντί να αγοράσεις ένα καινούργιο κραγιόν ή να βάψεις το μαλλί σου, ανταμείβεις τον εαυτό σου, απατώντας έναν σύζυγο που ποτέ δεν σου έδωσε αξία. Μια γυναίκα δεν μπορεί βέβαια να αποδεσμευτεί από τις ενοχές της, αλλά έρευνες απέδειξαν πως λέμε καλύτερα ψέματα και ξεφεύγουμε μ' αυτά.

Στον ίδιο μύθο υπάγεται και η επικρατούσα μέχρι σήμερα αντίληψη πως οι άντρες προσπαθούν να μετατρέψουν τις φιλίες τους σε σχέση. Αντιθέτως, μια γυναίκα είναι αυτή που θα δοκιμάσει πρώτη να δει αν η πλατωνική σχέση με τον κολλητό της έχει την προοπτική να εξελιχθεί και σε σαρκική.

Μύθος Νο 3: είναι μόνο για το σεξ

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Το ξένο είναι σίγουρα πιο γλυκό! Και όταν λέμε ξένο, εννοούμε το απλό καθαρό σεξ. Δεν είναι όμως η ερωτική επαφή ο μόνος λόγος που υποκύπτεις στον πειρασμό. Οι παράνομοι δεσμοί συνάπτονται για να βρεις ή εσύ ή ο έτερος συνδαιτυμόνας αυτό που λείπει από το γάμο ή τη σχέση του. Είναι τόσο απλό. Αυτό που δεν είναι απλό είναι το τι λείπει. Κάποιες ψάχνουν κάτι που έχασαν στην παιδική τους ηλικία. Άλλες μπορεί να ''τα φοράνε'' στον κατά τα άλλα, τέλειο σύντροφό τους, γιατί βαριούνται την τόση τελειότητα. Κι είναι και κάποιες άλλες ευυπόληπτες κυρίες που απατούν όχι μόνο τον άντρα τους αλλά και την δέκα χρόνια παράλληλη σχέση τους, γιατί απλά πλήττουν.

Μύθος Νο 4: αν σε απατήσει σημαίνει πως δεν σε αγαπάει

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Μπορεί έτσι να αισθάνεσαι αρχικά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχεις και δίκιο. Δεν είναι ζήτημα αγάπης, είναι θέμα σεβασμού. Δεν σέβεται ούτε τη σχέση σας ως σχέση, ούτε εσένα ως σχέση του. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι τύποι ανθρώπων που μπορούν να ξεχωρίσουν την αγάπη από το σεξ, το σωματικό από το πνευματικό. Θα πεις βέβαια εδώ τρως, εδώ πίνεις, αλλού πας και το δίνεις και δίκιο θα έχεις. Απλά θα πρέπει να αποφασίσεις αν αυτός ο ορισμός που δίνει για την αγάπη σου κάνει ή είναι λίγος. Γιατί έστω και σκέτο σεξ, μιλάμε για ενός είδους δέσιμο, που είτε θα σφίξει είτε θα χαλαρώσει.

Μύθος Νο 5: το σεξ με τους εξ, δεν μετράει

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Μπορεί να θεωρείς το να ξενο..κοιμάσαι με τον πρώην σου μια αθώα συνεύρεση, βρε αδερφέ, για να θυμηθείτε τα παλιά. Λες μάλιστα στον εαυτό σου πως δεν πειράζει αφού δεν απατάς τον καλό σου με κάποια νέα κατάκτηση, αλλά με μια παλιά ιστορία που έχει τελειώσει. Δεν σημαίνει βέβαια πως και ο πρώην σου μοιράζεται την άποψη σου αυτή. Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία του να επανασυνδεθείτε. Άσε που μπορεί να αρχίσει ένας βομβαρδισμός από μηνύματα, e-mail και τηλέφωνα από τον πρώην και άντε μετά να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα στον νυν.

Μύθος Νο 6: μπορείς να "θωρακίσεις" τη σχέση σου απ' την απιστία

Η ''γυμνή'' αλήθεια

Μπορεί να περιορίσεις τις πιθανότητες, αλλά δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σου συμβεί. Γι' αυτό κοίτα να διαλέξεις τον σωστό σύντροφο. Το να είναι σωστός, έχει μεγαλύτερη σημασία απ' το να προσπαθείς να τον κάνεις ευτυχισμένο, γιατί υπάρχουν έννοιες όπως η ηθική, οι προσωπικές αξίες και το οικογενειακό παρελθόν που επηρεάζουν πολύ πιο έντονα το αν κάποιος θα σε απατήσει ή όχι.