Πόσο καλά γνωρίζεις τη γλώσσα της αγάπης σου; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει!

26.10.2022
Πόσο καλά γνωρίζεις τη γλώσσα της αγάπης σου; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει!
Ποιες είναι οι κατηγορίες γλώσσας αγάπης και ποια περιγράφει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εσύ και ο σύντροφός σου προσεγγίζετε τη σχέση σας;

Πιθανότατα έχεις παρατηρήσει ορισμένα μοτίβα όταν πρόκειται για το ιστορικό των σχέσεων σου. Για πολλά ζευγάρια, ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι συμβατότητας —καλώς ή κακώς— είναι το πώς κάθε άτομο από τα δυο εκφράζει την αγάπη και τη στοργή του - Με άλλα λόγια, σε ποια από τις διαβόητες πέντε γλώσσες αγάπης ανήκουν. Μέχρι τώρα, ίσως έχεις ακούσει για αυτήν τη θεωρία, αλλά αν δεν έχεις ακόμη αναρωτηθεί «ποια είναι η γλώσσα της αγάπης μου;» και πώς η απάντηση μπορεί να εξηγήσει ορισμένες δυναμικές στη σχέση σου, μπορεί να εκπλαγείς με το πόση σημασία έχει.

Gaslighting στις σχέσεις: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και πώς να το εντοπίσεις

Όντας για πολύ καιρό ένας κοινός όρος που εμφανιζόταν στα προφίλ γνωριμιών, η ιδέα της γλώσσας αγάπης εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1992 όταν ο ειδικός σχέσεων Gary Chapman έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα, θεωρώντας ότι οι άνθρωποι εμπίπτουν κυρίως σε μία από τις πέντε κατηγορίες σε ό,τι αφορά το πώς δείχνουν την αγάπη τους στο σύντροφο τους. «Η ιδέα των γλωσσών αγάπης, με απλά λόγια, αφορά τις προτιμήσεις μας στο πώς δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη και στοργή στις σχέσεις», λέει η Δρ. Valeria Chuba, κλινική σεξολόγος, σεξουαλική παιδαγωγός και παρουσιάστρια του podcast “Get Sex-Smart”. «Το πλαίσιο της Γλώσσας Αγάπης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους συντρόφους μας. Αλλά αυτό που καθιστά δυνατή την εφαρμογή αυτής της γνώσης είναι η συμπονετική και ειλικρινής επικοινωνία με τον σύντροφό μας, σε συνδυασμό με μια γνήσια επιθυμία να μοιραστούμε την ευχαρίστηση και τη σύνδεση».

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι κατηγορίες και ποια περιγράφει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εσύ και ο σύντροφός σου προσεγγίζετε τη σχέση σας; Παρακάτω, μερικοί ειδικοί αναλύουν τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης και των πέντε γλωσσών αγάπης καθώς και μερικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να συνδεθείς πιο βαθιά με τον σύντροφό σου.

Αυτή είναι η λέξη που θα μπορούσε να καταστρέψει μια σχέση

Πράξεις βοήθειας και καλοσύνης
Πώς μοιάζει: Να μαγειρεύεις δείπνο, να παίρνεις καφέ, να κάνεις δουλειές, να φροντίζεις τα παιδιά.

«Με τις πράξεις αυτές, το παν είναι η ανάγκη να νιώθεις ότι ο σύντροφός σου σε εκτιμά και είναι πρόθυμος να καταβάλει απτή προσπάθεια για να δείξει την εκτίμησή του», εξηγεί η Chuba. «Το να κάνεις το μερίδιο του συντρόφου σου στις δουλειές είναι μια δημοφιλής έκφραση πράξεων βοήθειας και καλοσύνης, αλλά μπορείς να προχωρήσεις περαιτέρω: Για παράδειγμα, μην καθαρίζεις απλώς το μπάνιο — μετά, μπορείς να κάνεις ένα ζεστό και αισθησιακό μπάνιο με το σύντροφό σου».

Δώρα
Πώς μοιάζει: Εκπλήξεις, το να χαρίζεις αντικείμενα με συναισθηματική αξία, έκφραση εκτίμησης για τη λήψη δώρων.

Όχι, το να απολαμβάνεις δώρα από καρδιάς δεν σε κάνει άπληστο. «Με αυτή τη γλώσσα αγάπης, συχνά δεν αφορά το κόστος του δώρου όσο αφορά τη σκέψη που έχει μπει σε αυτό», λέει η Chuba. «Δεν έχει να κάνει με το να αγοράσεις την αγάπη ή τον χρόνο του συντρόφου σου, αλλά το να προσφέρεις μια απτή, φυσική και πρακτική έκφραση αγάπης και πάθους». Όταν πρόκειται να δώσεις δώρα στον σύντροφό σου, σκέψου αυτά που σχετίζονται με ιδιαίτερες αναμνήσεις ή που δείχνουν ότι πρόσεχες όταν ο σύντροφος σου σου έλεγε ότι θέλει να αποκτήσει κάτι. Επίσης, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις τη στοργή σου από το να τον εκπλήξεις με κάτι χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ποιοτικός χρόνος
Πώς μοιάζει: Βραδιές ραντεβού, οπτική επαφή, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες μαζί, εορτασμός επετείων.

«Αυτή είναι μια γλώσσα αγάπης με την οποία περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται να νιώθουν άνετα, επειδή οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο βιαστικοί και αποκομμένοι στην καθημερινή μας ζωή που έχουμε ξεχάσει πώς απλά να ‘υπάρχουμε’ μαζί», επισημαίνει η Chuba. «Αλλά για τα άτομα με αυτή τη γλώσσα αγάπης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν έναν σύντροφο που είναι σε θέση να τους προσφέρει χρόνο μαζί και έναν ασφαλή και συνδεδεμένο χώρο για να περάσουν αυτόν τον χρόνο». Όταν πρόκειται για πολυάσχολα προγράμματα, προτείνει πως «είναι χρήσιμο να αφιερώνουμε κομμάτια χρόνου για να είμαστε μαζί με διαφορετικούς τρόπους». Είτε λοιπόν σχεδιάζεις μια φανταχτερή βραδινή έξοδο είτε το κρατάς απλό με ένα ραντεβού για δείπνο στο σπίτι, «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να δίνεις σταθερά προτεραιότητα στον χρόνο σας μαζί».

Σωματική επαφή
Πώς μοιάζει: Αγκαλιές, πιάσιμο χέρι χέρι, αγκαλιές, μασάζ, κάθισμα δίπλα-δίπλα.

Το σωματικό άγγιγμα δεν περιορίζεται στο σεξ. «Το σωματικό άγγιγμα ακούγεται αρκετά απλό όταν εφαρμόζεται στο σεξ, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το άγγιγμα είναι, στην πραγματικότητα, μια γλώσσα και ότι επικοινωνεί την πρόθεση», λέει η Chuba. "Πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό για ένα άτομο με αυτή τη γλώσσα αγάπης να κατανοήσει τις δικές του ανάγκες και τα όριά του γύρω από το άγγιγμα και στη συνέχεια να τα επικοινωνήσει με τον σύντροφό του. Για αυτό, βοηθάει να σκέφτεται την αφή ως ένα φάσμα: Από τη μία πλευρά υπάρχει το πλατωνικό άγγιγμα και στην αντίθετη πλευρά το σεξουαλικό άγγιγμα, με διάφορους τύπους και βαθμούς επαφής ενδιάμεσα».

Εκφράσεις επιβεβαίωσης
Πώς μοιάζει: Το να λες «σ' αγαπώ», να κάνεις κομπλιμέντα και επαίνους, να λες λόγια στοργής, να δίνεις ερωτικά γράμματα/σημειώσεις/κάρτες.

Αν λαχταράτε κομπλιμέντα από το σύντροφο σου ή απολαμβάνεις τα παιχνιδιάρικα παρατσούκλια που έχει για εσένα, αυτή μπορεί να είναι η γλώσσα της αγάπης σου. «Ακριβώς όπως το άγγιγμα, αυτό το είδος ομιλίας έχει ένα φάσμα, οπότε βεβαιώσου ότι εσύ και ο σύντροφός σου καταλαβαίνετε πού βρίσκεστε στο συγκεκριμένο φάσμα», διευκρινίζει η Chuba.

Πώς να αποκωδικοποιήσεις τη γλώσσας αγάπης του συντρόφου σου
Ένας τρόπος είναι να σκεφτείς πώς δείχνει την αγάπη τους για εσένα. «Πρόσεξε το πώς ο σύντροφός σου εκφράζει τη γλώσσα της αγάπης του», προτείνει η σεξολόγος Stefani Threadgill. «Το πώς εκφράζουμε την αγάπη και την επιθυμία είναι συχνά αυτό που θέλουμε ανταποδοτικά». Προσθέτει ότι οι αλληλεπιδράσεις με τους φίλους, την οικογένεια, ακόμη και τους συναδέλφους μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις, επισημαίνοντας ότι «το πώς εσύ και η οικογένεια του συντρόφου σου εκφράζετε την αγάπη σας μπορούν επίσης να προσφέρουν πληροφορίες για τη γλώσσα(ες) της αγάπης σας».

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει τις χειρονομίες που εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία γλώσσας αγάπης (τελικά, σε ποιον δεν αρέσουν λίγα καλά λόγια ή ένα όμορφο δώρο;). Όταν πρόκειται για τις προτιμήσεις μας, εξαρτάται από το τι είμαστε ανοιχτοί να λάβουμε καθώς και από την ιεραρχία μας ως προς το τι είναι πιο σημαντικό για εμάς. Για παράδειγμα, τα λόγια επιβεβαίωσης μπορεί να μην έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε κάποιον που νιώθει άβολα να δέχεται κομπλιμέντα. Επίσης, ίσως οι γλώσσες αγάπης μπορεί να είναι μια αντανάκλαση του τι μας έλειπε στην παιδική ηλικία ή τι θα θέλαμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό.