Θύμα ψύχωσης

11.02.2015
Ντύνεται όπως ακριβώς εγώ, αγοράζει τα ίδια ρούχα με εμένα, έφτασε στο σημείο να βάφει τα μαλλιά της για να πετύχει το δικό μου φυσικό χρώμα. Αυτή η κατάσταση με έχει κουράσει...

Θεία Λουκία, καλησπέρα. Εδώ και αρκετό καιρό έχω παρατηρήσει κάτι το οποίο είναι πολύ ενοχλητικό. Αυτό έχει να κάνει με την ξαδέρφη μου, η οποία έχει πάθει ψύχωση μαζί μου. Πιο συγκεκριμένα ντύνεται όπως ακριβώς εγώ, αγοράζει τα ίδια ρούχα με εμένα, άλλαξε σχολείο για να είμαστε μαζί. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να βάφει τα μαλλιά της για να πετύχει το δικό μου φυσικό χρώμα. Αυτή η κατάσταση με έχει κουράσει, καθώς όλη την ώρα στα διαλείμματα στο σχολείο με ακολουθεί και δεν με αφήνει ούτε μια στιγμή μόνη μου. Έχω σκεφτεί να την πιάσω να της μιλήσω αλλά πιστεύω ότι θα παρεξηγηθεί αν δεν είμαι πολύ προσεκτική. Αυτό δεν θέλω να συμβεί γιατί είμαστε συγγενείς και από μικρές κάναμε αρκετά παρέα , άρα δεν θέλω να φτάσω στα άλλα άκρα δηλαδή να μην μιλάμε. Τι προτείνεις;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μαρία μου, είναι όντως ενοχλητικό κάποιος να προσπαθεί να γίνει η σκιά σου αλλά μπορείς να το δεις κι από τη θετική του πλευρά και να το πάρεις σαν κομπλιμέντο. Προφανώς αυτή η κοπέλα σε θαυμάζει και θέλει να σου μοιάσει, αλλά ταυτόχρονα έχει μεγάλη ανασφάλεια και γι' αυτό προσπαθεί να αντιγράψει κάθε σου κίνηση.

Αν θέλεις να γλιτώσεις λοιπόν από το να σου γίνεται κολλιτσίδα αρκεί να την βοηθήσεις να τονώσει λίγο την αυτοπεποίθηση της και να ανακαλύψει τα δικά της προσωπικά χαρίσματα που θα την κάνουν να ξεχωρίσει με τον δικό της τρόπο.

Μπορείς ας πούμε να της πεις ότι χαίρεσαι που της αρέσει ο τρόπος που ντύνεσαι, αλλά ότι θα την κολάκευε πολύ περισσότερο ένα άλλο χρώμα, στυλ ή σχέδιο εξίσου τρέντι που όμως αναδεικνύει καλύτερα τα πόδια, το ντεκολτέ ή οτιδήποτε άλλο ωραίο χαρακτηριστικό έχει στο σώμα της. Σ' αυτό το πνεύμα μπορείς να της υποδείξεις τι πιστεύεις ότι δεν την κολακεύει από αυτά που φοράει προκειμένου να σου μοιάσει. Έτσι σιγά-σιγά θα την "εκπαιδεύσεις" να αναπτύξει το προσωπικό της γούστο και θα την κάνεις να σταματήσει να σε μιμείται στα πάντα. Βέβαια και πάλι μπορεί να σε έχει για πρότυπο, αλλά αφού θα την έχεις πάρει με το καλό, θα σου είναι πιο εύκολο να την εμπνεύσεις και να την επηρεάσεις θετικά με τον τρόπο που είπαμε, ιδιαίτερα αν βγεις μερικές φορές μαζί της για ψώνια και της δείξεις στην πράξη αυτά που τη συμβουλεύεις.

Όσο για τις παρέες σας, εννοείται ότι δεν μπορείς να την ξεκόψεις τελείως αλλά μπορείς να της εξηγήσεις ότι οι άλλες φίλες ή φίλοι σου δεν νιώθουν τόσο άνετα μπροστά της και δεν μπορούν να σου μιλήσουν για προσωπικά τους θέματα κι αυτό σε φέρνει σε δύσκολη θέση πολλές φορές γι' αυτό και θα ήθελες το συμφωνείτε πρώτα πριν εμφανιστείτε μαζί σε ένα πηγαδάκι.

Στο ίδιο πνεύμα και για να τονώσεις την ανεξαρτησία της, μπορείς να της προτείνεις συγκεκριμένα κορίτσια με τα οποία πιστεύεις ότι θα ταίριαζε να γίνουν φίλες και τα οποία ως πιο "παλιά" στο σχολείο θα μπορούσες να τα συστήσεις στην ξαδέλφη σου για να σπάσεις τον πάγο.

Με λίγα λόγια, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν πρέπει να τσακωθείτε και ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό να τη βοηθήσεις με γλυκιά λόγια και πράξεις να βρει και να πιστέψει στον εαυτό της. Άλλωστε έτσι, καθώς θα την γνωρίζεις κι εσύ λίγο βαθύτερα από τη απλή συγγενική συναναστροφή, μπορεί ν' ανακαλύψεις στο πρόσωπο της μια καινούργια φίλη και να πάψεις να ενοχλείσαι από εκείνη ακόμη και στις περιπτώσεις που θα εξακολουθήσει να σε μιμείται.