ARGA TA ZA: Η πίκρα του να γουστάρεις τη Eurovision στην Ελλάδα

11.05.2016
Η φετινή επιλογή με απευθείας ανάθεση του συγκροτήματος ARGO από την ΕΡΤ, στο παραπέντε, με μια παρουσίαση «του τρελού»με σιγούρεψε: Όσον αφορά τους υπεύθυνους της ΕΡΤ και τη Eurovision, μιλάμε για ARGA TA ZA, τα ζώα μου αργά που λέμε και στο χωριό μου.

Κι αν δεν θυμάσαι τι έγινε πριν 2 μήνες, να σου θυμίσω εγώ, πως η ΕΡΤ και ο πρόεδρός της, «τσίμπησε» ένα συγκρότημα ερασιτεχνών όπως έσπευσε η ίδια η δημόσια τηλεόραση να μας εξηγήσει, του άλλαξε όνομα, το σουλούπωσε, παρουσίασε ένα τραγούδι σε μια κλειστή αίθουσα και οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καν το δικαίωμα να κάνουν ερωτήση: μιλάμε για τρελή δημοκρατία.

Ξεπερνώντας τα ψιλά αυτά γράμματα, μας έγινε σαφές πως εμείς έτσι θα πάμε φέτος στη Σουηδία, πως μας κάνουν και χάρη που κατεβαίνει η Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού και πως δεν έγινε και τίποτα να εμφανιστούμε σαν τον πτωχό συγγενή στη σκηνή της Στοχόλμης, δίπλα σε θηρία με τρελό μπάτζετ (Βλέπε Ρωσία).

%VIDEO1%

Στην ΕΛΛΑΔΑ φίλοι είναι αμαρτία να γουστάρεις τη Eurovision, είναι σαφές! Ακόμα κι όταν οι δισκογραφικές εταιρίες ή κανάλια όπως το MAD αναλάμβαναν το κόστος από την προετοιμασία, την επιλογή τραγουδιού ή το πρόμο τουρ, πάλι δεν άρεσε η Eurovision στους υπεύθυνους της ΕΡΤ.

Ποδόσφαιρο ή μουσική: Ιδού η απορία

Στο φτωχό μου το μυαλό προσπαθώ να καταλάβω γιατί είναι έγκλημα να πάμε αξιοπρεπώς στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, με επιλογή τραγουδιού από το κοινό, όπως κάναμε τα τελευταία 300 χρόνια (Ακόμα και στην ανάθεση της Παπαρίζου, εμείς επιλέξαμε το τελικό τραγούδι που μας έφερε την πρωτιά), επειδή τάχα είναι ακριβή η Eurovision. Η Eurovision που ρε γαμώτο τα φέρνει πίσω τα λεφτά της εμπορικά και διαφημιστικά.

Την ίδια στιγμή η δημόσια κρατική τηλεόραση αγοράζει τα πανάκριβα δικαιώματα για το Champions league δίνοντας ένα σκασμό λεφτά, λεφτά ΜΑΣ.

Βέβαιως βεβαίως, το ποδόσφαιρο είναι απαραίτητο για την κουλτούρα του Έλληνα, η μουσική είναι απλά πολυτέλεια. Απλά δεν θυμάμαι πότε έκανε 80αρια στην AGB ένας τελικός με Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ.

«Βούλιαξε» η ARGO

Όσο για το συγκρότημα που μας εκπροσώπησε φέτος, «ξύπνησε» αργά. Έπρεπε να φτάσουν οι ARGO στη Σουηδία για να καταλάβουν πως εκπροσωπούν μια χώρα και να βγουν από το καβούκι τους. Μέχρι και η χορογράφος Λυραράκη που ανέλαβε το δύσκολο έργο να βάλει μια σειρά στο συγκρότημα, εξήγησε μπροστά στις κάμερες πως οι ΑRGO πήγαν στη Σουηγία για τουρισμό ενώ έσπευσε να συμπληρώσει:

«Δεν έχω κουραστεί τόσο πολύ στην καριέρα μου για να στήσω μια χορογραφία...Πάμε με τρεις κι εξήντα και άλλοι κάνουν τρελά πράγματα επί σκηνής... Τα παιδιά ήταν ερασιτέχνες και δεν ήξεραν τι να κάνουν»...

Ώρα για reboot: Θυμάμαι πολύ καλά την συμμετοχή της Ελλάδας, με το συγκρότημα Θάλασσα το 1998, όχι τότε δεν είχαμε τουλάχιστον απευθείας ανάθεση αλλά επιλογή του τραγουδιού από τον κόσμο, αλλά εκείνο τον ηχηρό αποκλεισμό δεν τον ξεχνώ. Κάναμε δύο χρόνια να ξαναπάμε στη Eurovision κι από το 2001 μέχρι το 2015 δεν χάσαμε ποτέ τελικό. Ίσως μας αξίζει και τώρα μια τέτοια αγρανάπαυση. Να χαρούν κι αυτοί που μανιάζουν με τη Eurovision.

Kλείνω! Πάω να δω το ARGO του Μπεν Άφλεκ να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Eκεί τουλάχιστον οι όμηροι σώθηκαν.

Η Κατίνα

ΥΓ: Το Σάββατο ευτυχώς θα δω την Κύπρο στον τελικό, εκεί κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια