Σβήσε την άσχημη οσμή (εκεί χαμηλά)

03.11.2010
Την τέλεια αποτρίχωση εκεί χαμηλά την πέτυχες, τα ακόμα πιο τέλεια εσώρουχα, τα αγόρασες, κι όμως αυτή η δυσάρεστη οσμή στην μικρή σου περιοχή, συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί. Τι φταίει και πώς μπορείς να λύσεις το πρόβλημα;

Την τέλεια αποτρίχωση εκεί χαμηλά την πέτυχες, τα ακόμα πιο τέλεια εσώρουχα, τα αγόρασες, κι όμως αυτή η δυσάρεστη οσμή στην μικρή σου περιοχή, συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί. Τι φταίει και πώς μπορείς να λύσεις το πρόβλημα;

Οποιαδήποτε αλλαγή στην οσμή της ευαίσθητης περιοχής, είναι σημάδι πως έχει μεταβληθεί η ισορροπία του ph στον κόλπο. Η κακοσμία εκεί χαμηλά μπορεί να συνδέεται με διάφορες αιτίες όπως μια κολπίτιδα, μια μυκητίαση ή μια αντιβακτηριδιακή μόλυνση. Έτσι, κι αλλιώς στον γυναικείο κόλπο εγκαθίστανται και ζουν διάφοροι μικροοργανισμοί, απλά κάποιες φορές και εξαιτίας διαφόρων παραγόντων (από την αλλαγή της υγρασία μέχρι το ότι έμεινες κάποιες ημέρες φορώντας το ίδιο εσώρουχο) ο αριθμός των μικρο- οργανισμών αυτών, αυξάνει και πληθαίνει. Ταυτόχρονα, μια ουρολοίμωξη ή κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (όπως τα χλαμύδια ή τριχομονάδες) μπορεί να ευθύνονται για την δυσάρεστη οσμή στην περιοχή!

Τα συνήθη ενοχλητικά συμπτώματα, περιλαμβάνουν την δυσάρεστη οσμή εκεί χαμηλά, τη φαγούρα στην περιοχή και την έκκριση παχύρρευστων ή δύσοσμων κολπικών υγρών.

Πως θα αντιμετωπίσεις τη δυσάρεστη οσμή:

1. Πάνω απ' όλα η προσωπική σου υγιεινή:

Κάποιες φορές όλες μας φτάνουμε στο σημείο να παραμελούμε λιγάκι την προσωπική μας υγιεινή. Και μην νομίζεις πως κι εσύ δεν το κάνεις κατά καιρούς: θες το καλοκαίρι στο κάμπινγκ που κυκλοφορούσες πρωί και βράδυ με το ίδιο βρεγμένο μαγιό; Θες που έκανες σεξ μαζί του στις τουαλέτες; Θες που άλλαξες στριγκάκι αλλά έβαλες το ίδιο τζινάκι; Όπως και να έχει, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στην υγιεινή σου. Φρόντισε να πλένεις την περιοχή καθημερινά, να προτιμάς τις σίγουρες σεξουαλικές συνευρέσεις με προφυλακτικό και όχι όπου λάχει και φυσικά ν' αλλάζεις καθημερινά το εσώρουχό σου.

2. Κάνε και πλύσεις με ζεστό νεράκι:

Φρόντισε να καθαρίζεις την περιοχή εξωτερικά με ζεστό νεράκι και ένα απλό σαπούνι. Απόφυγε τα προϊόντα που υποτίθεται πως προορίζονται για την ευαίσθητη περιοχή, αλλά τελικά καταλήγουν να κάνουν κακό στο ph του κόλπου.

3. Τα βαμβακερά σου τα εσώρουχα:

Μπορεί να μην την άκουγες τη μαμά σου τότε που φώναζε για τα εσώρουχα που προτιμάς αλλά τώρα σπας το κεφάλι σου που δεν την πίστεψες. Τα στριγκάκι τύπου κορδονάκι, τα συνθετικά εσώρουχα, τα νάιλον ή δερμάτινα υλικά μπορούν να αυξήσουν τους μικροοργανισμούς στην ευαίσθητη περιοχή. Η επιδερμίδα δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά φορώντας τα λάθος εσώρουχα. Ο μόνος φυσικός τρόπος για ν' αποφεύγεται η υγρασία στην περιοχή είναι το να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα. Τα δε στριγκάκια μπορεί να θεωρούνται σέξι αλλά με την μπρος πίσω τριβή, πολλοί μικροοργανισμοί και βακτήρια κινούνται από τον πρωκτό στον κόλπο, προκαλώντας μολύνσεις.

4. Προσοχή στα χημικά προϊόντα:

Πολλά προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο που υποτίθεται πως είναι σχεδιασμένα ειδικά για την ευαίσθητη γυναικεία περιοχή. Κάποια άλλα, σου υπόσχονται πως με μερικές κολπικές πλύσεις, μπορούν να εξαλείψουν την δυσάρεστη οσμή. Τελικά όμως, τα χημικά που περιέχουν τα σκευάσματα αυτά, μόνο κακό σου κάνουν αφού καταστρέφουν την ισορροπία του ph στον κόλπο. Διάλεξε τα προϊόντα της προσωπικής σου υγιεινής με μεγάλη προσοχή και προτίμησε τα οικολογικά σκευάσματα που πρώτες ύλες τους είναι προϊόντα της φύσης όπως το εκχύλισμα από χαμομήλι. Απόφυγε τα αφροντούς με περίεργα αρώματα ή οινόπνευμα και διάλεξε εκείνα που θα σου προτείνει ο γυναικολόγος (ειδικά όσα προορίζονται για πλύση του κόλπου).

5. Και η διατροφή βοηθά:

Το γιαούρτι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να σε βοηθήσει να επαναφέρεις την ισορροπία στον κόλπο σου ενώ η αντιμυκητιακή δράση του είναι ευρέος διαδεδομένη.

6. Ο καθαρός σύντροφος:

Εκτός από καθαρό κούτελο, ο εκάστοτε παρτενέρ σου στο σεξ πρέπει να τηρεί τους κανόνες της υγιεινής. Φρόντισε να χρησιμοποιείτε προφυλάξεις και φυσικά, πρόσεξε ιδιαίτερα ποιά τρόφιμα ή άλλα υλικά του επιτρέπεις να χρησιμοποιεί εκεί χαμηλά. Το λιπαντικό σας πρέπει να έχει βάση το νερό και όχι το λάδι, οι τροφές (μέλι, σοκολάτα) στην περιοχή μπορούν να δημιουργήσουν μολύνσεις, ενώ και τα βοηθήματα πρέπει ν' αποστειρώνονται σωστά μετά την χρήση.

7. Ο γιατρός έχει τον πρώτο λόγο:

Φυσικά, προτού προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια και εφόσον τα συμπτώματα της κακοσμίας στην περιοχή συνεχίσουν να υφίστανται, συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου. Εκείνος, με την κατάλληλη εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού υγρού μπορεί να σου πει ποιοί είναι οι μικροοργανισμοί, μύκητες ή βακτήρια που σε ταλαιπωρούν και να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Κατερίνα Π.