5 χρήσεις του ελαιόλαδου για την ομορφιά σου

19.03.2014
Πιστεύεις ότι η ελιά και τα παράγωγά της χρησιμοποιούνται μόνο στην κουζίνα; Όχι βέβαια! Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους εφαρμόζονται σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, διατηρώντας την επιδερμίδα μας υγιή και νεανική. Μάθε λοιπόν πώς θα γίνεις κούκλα με το ελαιόλαδο!

Η ελιά κι όλα τα παράγωγά της είναι πραγματικός θησαυρός για την ομορφιά μας: το λάδι προσφέρει εντατική θρέψη στο δέρμα, τα κουκούτσια είναι ιδανικά για να κάνουν ήπιας μορφής απολέπιση, ενώ τα φύλλα και το εκχύλισμά της καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί παλαιότερα το ελαιόλαδο να χρησίμευε μόνο για την παρασκευή των σαπουνιών, σήμερα όμως σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου αξιοποιούνται από την κοσμητολογία χαρίζοντας απίστευτη απαλότητα και λάμψη στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας.

Πολύτιμη φροντίδα
Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο εισχωρεί εύκολα και βαθιά στην επιδερμίδα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εντατική θρέψη και προστασία του υδρολιπιδικού φιλμ της. Το δέρμα γίνεται απαλό, ελαστικό, αλλά κυρίως πιο λαμπερό. Οι βιταμίνες Α και Ε, που περιέχονται σε υψηλή ποσότητα, έχουν έντονη αντιρυτιδική και αντιαλλεργική δράση. Επιπλέον, το λάδι της ελιάς περιέχει πολυφαινόλες, ουσίες πολύ σημαντικές στη μάχη ενάντια στο χρόνο.

Ένας πραγματικός φίλος: Το λάδι, με το που θα έρθει σε επαφή με το δέρμα, προσφέρει βελούδινη αίσθηση και απαλότητα. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τις χρήσεις του στην περιποίηση του σώματός μας κι ας τις εκμεταλλευτούμε. Συγκεκριμένα:

1. Για ερεθισμούς, σκασίματα και αφυδάτωση. Χρησιμοποίησε απλώς μια μικρή ποσότητα λαδιού, πρωί και βράδυ, κάνοντας ελαφριές κινήσεις μασάζ πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.

2. Για την ξηρή επιδερμίδα των χεριών: Χάρισέ τους απαλότητα, απλώς βυθίζοντας τα χέρια σου για 15 περίπου λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις προσθέσει λίγη ποσότητα λαδιού. Στη συνέχεια κάνε μασάζ στα χέρια σου μέχρι να απορροφηθεί τελείως το λάδι. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα πετσάκια γύρω από τα νύχια.

3. Για λαμπερή όψη στο ντεκολτέ σου: Εμπότισε μια πετσέτα με χλιαρό λάδι και βάλε την σαν κομπρέσα πάνω στο δέρμα για 20 λεπτά. Η περιοχή θα φαίνεται πιο λεία και νεανική.

4. Για ενυδάτωση μετά το ντους: Χρησιμοποίησε λίγο λάδι αντί για προϊόν ενυδάτωσης. Αν σε ενοχλεί η κάπως χαρακτηριστική μυρωδιά του, πρόσθεσε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας ή τριαντάφυλλου. Το συγκεκριμένο λάδι αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή για να κάνεις μασάζ, αφού γλιστράει εύκολα πάνω στο σώμα.

5. Προστάτεψε το πρόσωπο και τα μαλλιά σου: Τα προϊόντα για τη φροντίδα του προσώπου με βάση την ελιά έχουν στόχο την προστασία της επιδερμίδας από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως και τη βαθιά θρέψη και ενυδάτωσή της. Όσο για τα μαλλιά, εκεί το ελαιόλαδο κάνει θαύματα. Αν έχεις πολύ χοντρή και ξηρή τρίχα, χρησιμοποίησε το σε όλα τα μαλλιά ως μάσκα, ενώ, αν τα μαλλιά σου είναι λεπτά, αλλά έχουν ψαλίδα, άπλωσε το μόνο στις άκρες και αφήστε το να δράσει για κάποια λεπτά.

Μάσκα για ξηρά μαλλιά: πώς θα την φτιάξεις μόνη σου

Θα χρειαστείς: 20 γραμμ. ελαιόλαδο 10 γραμμ. κανέλα σε σκόνη, 10 καρφάκια γαρίφαλο 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου λευκό.

Τι πρέπει να κάνεις: Ζέστανε προσεκτικά το ελαιόλαδο, πρόσθεσε την κανέλα και το γαρίφαλο. Άφησέ το να καθίσει λίγη ώρα και στη συνέχεια πρόσθεσε τα αιθέρια έλαια. Φύλαξε το μίγμα στο ψυγείο και χρησιμοποίησε το πρωί και βράδυ στις άκρες των μαλλιών σου.

Από την Άννα Παναγιωτοπούλου, Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη