Τι πρέπει να αναζητήσεις σε μια κρέμα χεριών, σύμφωνα με τους δερματολόγους

13.04.2022
Τι πρέπει να αναζητήσεις σε μια κρέμα χεριών, σύμφωνα με τους δερματολόγους
Η εύρεση μιας καλής, αποτελεσματικής κρέμας χεριών έχει να κάνει με το να γνωρίζεις ποια βασικά συστατικά πρέπει να αναζητήσεις

Η αναζήτηση για μια καλή κρέμα χεριών είναι σαν την αναζήτηση ενός συντρόφου: Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να βρεις κάποια που είναι αρκετά καλή για να την κρατήσεις. Οι κρέμες χεριών είτε είναι πολύ παχύρρευστες, είτε δεν απορροφώνται αρκετά καλά. Μπορεί να είναι πολύ λιπαρές και να τις αισθάνεσαι σαν λάσπη στα δάχτυλά σου.

«Όλες οι κρέμες χεριών φαίνονται υπέροχες όταν τις βάζεις για πρώτη φορά», λέει η δερματοπαθολόγος Gretchen Frieling. «Μετά από ένα πλύσιμο ή μία ή δύο ώρες, τα χέρια φαίνονται να επανέρχονται στην ξηρή τους κατάσταση, ή μερικές κάνουν τα χέρια σου τόσο λιπαρά που το να κουμπώνεις το πουκάμισό σου το πρωί ή να πληκτρολογείς είναι μια δύσκολη διαδικασία».

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις λοσιόν σώματος, λάδι σώματος ή και τα δύο;

Η εύρεση μιας καλής, αποτελεσματικής κρέμας χεριών έχει να κάνει με το να γνωρίζεις ποια βασικά συστατικά πρέπει να αναζητήσεις. «Όταν ψάχνεις για κρέμα χεριών, αναζήτησε γλυκολικό οξύ για να αποτρέψεις την απώλεια της ελαστικότητας», λέει η Frieling. Επίσης ευεργετικά, σύμφωνα με την ίδια, είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β, τα πεπτίδια, το βούτυρο καριτέ, η λανολίνη και το υαλουρονικό οξύ. «Καμία κρέμα χεριών δεν θα έχει όλα αυτά τα συστατικά, αλλά προσπάθησε να βρεις μια που να έχει τουλάχιστον τρία από αυτά», λέει, σημειώνοντας ότι όλα αυτά βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας και προστατεύουν το δέρμα ώστε να μπορεί να επουλωθεί.

Η δερματολόγος Sharleen St.Surin-Lord προσθέτει ότι καλό είναι να αναζητήσεις συνθέσεις με κεραμίδια. «Σε μια κρέμα χεριών, θέλεις κεραμίδια, γιατί τα κεραμίδια είναι σαν το υλικό που συγκρατεί το δέρμα ενωμένο», λέει η Surin-Lord. «Όταν το δέρμα είναι ξηρό, ραγίζει και έχεις διαδερμική απώλεια νερού. Τα κεραμίδια είναι το στοιχείο που εμποδίζει την απώλεια υγρασίας».

Όσο για το τι να αποφύγεις; Αρώματα και οποιοδήποτε πρόσθετο χρώμα εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, λέει η Frieling. Και για να βεβαιωθείς ότι δεν θα έχεις υπολείμματα λιπαρότητας, συνιστά να αποφεύγεις συνθετικούς πηκτικούς παράγοντες όπως τα τριγλυκερίδια ή τα παλμιτικά.