Τι σημαίνει όταν χαρακτηρίζουμε ένα άρωμα ως "ανατολίτικο";

28.06.2021
Τι σημαίνει όταν χαρακτηρίζουμε ένα άρωμα ως "ανατολίτικο";
Οι ειδικοί εξηγούν αυτό το χαρακτηρισμό και μοιράζονται τις απόψεις τους

Εδώ και χρόνια, η βιομηχανία των αρωμάτων έχει κατηγοριοποιήσει τα αρώματα σε συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από μάρκες, εμπόρους και δημοσιογράφους. Υπάρχουν κατηγορίες όπως "λουλουδάτο", "φρέσκο", "ξυλώδες", αλλά και "ανατολίτικο" - τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Τι ακριβώς σημαίνει να μυρίζεις "σέξι";

"Ο χαρακτηρισμός ενός αρώματος ως ανατολίτικο μας παραπέμπει στην Ανατολή", λέει η Tania Sanchez, συγγραφέας του Perfumes: The A-Z Guide, "αλλά το ερώτημα είναι, ανατολικά από πού; Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως από τη Γαλλία, όπου γεννήθηκε το είδος αυτού του αρώματος. Η εξωτική, μυστηριώδης Ανατολή περιλαμβάνει το Ιράν, την Ινδία, και τις περιοχές που μερικές φορές χαρακτηρίζονται ως Άπω Ανατολή".

Ο χαρακτηρισμός αυτός όμως πλέον θεωρείται γενικός και ασαφής - οι ειδικοί λένε ότι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αρώματα με νότες σανταλόξυλου, πατσουλί, κεχριμπαριού, θυμιάματος και άλλα παρόμοια, με βάση οτιδήποτε θεωρείται "πικάντικο". Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να υπάρχει κανένας καλός λόγος να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον Ευρωκεντρικό όρο, όταν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σαφείς και περιγραφικούς όρους.

Πώς να επιλέξεις ένα νέο άρωμα μέσω ίντερνετ

"Οι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί έχουν ιστορικά φετιχοποιήσει τους ασιατικούς πολιτισμούς, και το μάρκετινγκ των αρωμάτων δυστυχώς έχει συμβάλει σε αυτό", λέει η Sanchez.

Η ανοιχτή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει να γίνεται ανάμεσα στους λάτρεις των αρωμάτων στο διαδίκτυο, καθώς και στις επιχειρήσεις. Ένας οργανισμός που παίρνει θέση σε αυτό είναι το Ίδρυμα Fragrance, ο ηγέτης στην εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τομέα. Η Linda Levy, πρόεδρος της ομάδας, περιγράφει τον όρο ως "ξεπερασμένο και προσβλητικό", προσθέτοντας ότι "πρέπει να εφαρμοστεί μια άλλη ορολογία".