Πρόβλημα τουαλέτας: Το μασάζ δίνει λύση;

10.02.2015
Εκτός από τις κλασικές τεχνικές, οι επιστήμονες προτείνουν κι άλλη μια που βοηθά στο πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Μάθε περισσότερα.

Εάν έχεις πρόβλημα με την τουαλέτα, σίγουρα θα έχεις καταφύγει σε αρκετές λύσεις για να ανακουφιστείς όπως για παράδειγμα κατανάλωση φυτικών ινών και τροφών που βοηθούν το έντερο να κινηθεί όπως για παράδειγμα τα δαμάσκηνα ή τα προβιοτικά, ηπακτικά κι άλλα φυτικά σκευάσματα. Υπάρχει όμως και κάτι που πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει και μπορεί να είναι το κλειδί στο πρόβλημά σου: το μασάζ!

Το μασάζ στο περίνεο σε βοηθά να πας τουαλέτα

Κάνοντας απαλό μασάζ στο περίνεο με τα δάχτυλά σου - την επιφάνεια δηλαδή ανάμεσα στην ηβική σύμφυση και τον κόκκυγα, που εκτείνεται από τα έξω γεννητικά όργανα μέχρι τον πρωκτό - μπορεί να διευκολύνει τη γαστρεντερική λειτουργία και να δώσει λύση στο πρόβλημα δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of General Internal Medicine".

Επειδή η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα ατόμων, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες απ΄ότι στον ανδρικό πληθυσμό, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους, εκτός από την κατανάλωση φυτικών ινών και την ένταξη της άσκησης στο πρόγραμμα. Την έμπνευση έδωσαν οι έγκυες γυναίκες, που συχνά συμβουλεύονται να κάνουν τακτικά μασάζ στο περίνεο ώστε να χαλαρώσουν οι μύες στην περιοχή και να έχουν ευκολότερη γέννα. Τώρα οι ερευνητές διατείνονται πως το κόλπο αυτό βοηθά και στην περίπτωση της... τουαλέτας, βοηθώντας τα έντερα να χαλαρώσουν.

Το λέει κι η μελέτη! Εσύ, θα το δοκιμάσεις;

Για τις ανάγκες τις μελέτης, 100 εθελοντές - όλοι τους δυσκοίλιοι - χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ενημερώθηκε για τις κλασικές θεραπείες και η δεύτερη ενημερώθηκε για τη νέα θεραπευτική επιλογή ενώ διδάχτηκαν το πώς θα κάνουν το μασαζάκι στο περίνεο. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ακολούθησαν τη δεύτερη μέθοδο, διαπίστωσαν καλύτερη λειτουργία του εντέρου σε σχέση με την πρώτη ομάδα. Όσοι έκαναν μασάζ, δήλωσαν πως η τεχνική βοήθησε να γίνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και 82% αυτών δήλωσαν πως θα συνέχιζαν να το κάνουν ως πρακτική για να πηγαίνουν συχνά τουαλέτα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κλειδί βρίσκεται στο μασάζ στο περίνεο κι όχι μεμονωμένα στα δημητριακά και τη γυμναστική. Φυσικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο η νέα τεχνική είναι πραγματικά αποτελεσματική. Ωστόσο, μια δοκιμή δε βλάπτει...

Κι αν η ιδέα δε σε ενθουσιάζει, σου υπενθυμίζουμε τις γνωστές εναλλακτικές: "7 λύσεις για τη δυσκοιλιότητα"