Δείξε φρέσκια ακόμη και ξενυχτισμένη

06.04.2010
Σε ένα ιδανικό και παραμυθένιο κόσμο, θα κοιμόσουν σαν μωράκι 8 με 10 ωρίτσες καθημερινά. Έπειτα και αφού είχες χορτάσει ύπνο, θα ξυπνούσες με επιδερμίδα φράπα και θα ένιωθες (αλλά και θα έδειχνες) φρέσκια και ανανεωμένη. Έλα όμως που η καθημερινότητα σου δεν είναι έτσι ακριβώς! Η πολλή δουλειά τρώει και τον αφέντη και τον ύπνο σου, το στρες προκαλεί αϋπνίες και το νεογέννητο μωρό σου δεν σ' αφήνει να κλείσεις μάτι. Αν θέλεις να δείχνεις και να αισθάνεσαι λες και κοιμόσουν ένα γεμάτο οχτάωρο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και δεν θα χάσεις.

Σε ένα ιδανικό και παραμυθένιο κόσμο, θα κοιμόσουν σαν μωράκι 8 με 10 ωρίτσες καθημερινά. Έπειτα και αφού είχες χορτάσει ύπνο, θα ξυπνούσες με επιδερμίδα φράπα και θα ένιωθες (αλλά και θα έδειχνες) φρέσκια και ανανεωμένη. Έλα όμως που η καθημερινότητα σου δεν είναι έτσι ακριβώς! Η πολλή δουλειά τρώει και τον αφέντη και τον ύπνο σου, το στρες προκαλεί αϋπνίες και το νεογέννητο μωρό σου δεν σ' αφήνει να κλείσεις μάτι. Αν θέλεις να δείχνεις και να αισθάνεσαι λες και κοιμόσουν ένα γεμάτο οχτάωρο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και δεν θα χάσεις.

1. Άσε να μπει και λίγο φως: ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί ελάχιστες ώρες, το να ξυπνήσεις με φυσικό τρόπο, μπορεί πραγματικά να αλλάξει την ξενυχτισμένη σου όψη. Ειδικά τις ημέρες αυτές που οι περισσότερες επιδοθήκαμε σε ατελείωτα ξενύχτια και κρεπάλες, είναι πολύ σημαντικό να ξυπνήσεις με τη βοήθεια του φωτός που καθώς ξημερώνει θα μπαίνει στο δωμάτιό σου και θα σε αφυπνίζει με φυσικό τρόπο. Άφησε ένα παντζούρι ανοιχτό και το φως θα κάνει τα υπόλοιπα. Καθώς ξημερώνει, το φυσικό φως του ήλιου θα μειώσει την παραγωγή των ορμονών του ύπνου όπως είναι η μελατονίνη και θα αυξήσει την παραγωγή των ορμονών της αφύπνισης όπως η κορτιζόλη. Έρευνες έχουν δείξει πως το φυσικό ξύπνημα με τη βοήθεια του φωτός (όχι μιας λάμπας ή ενός πορτατίφ) αυξάνει την όρεξη για ζωή, βελτιώνει τη διάθεση και γενικά σου φτιάχνει τη μέρα.

2. Ας τεντωθούμε: A ένα καλό τέντωμα στο κρεβάτι, αξίζει δέκα λεπτάκι ενασχόλησης μετά το ξύπνημα σου. Καθώς είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι, τέντωσε χέρια και πόδια και πάρε μια βαθιά ανάσα. Έπειτα, προσπάθησε να τεντωθείς ακόμα περισσότερο και εκεί θα αισθανθείς μια ανακούφιση από τα δαχτυλάκια των ποδιών μέχρι τα χέρια. Έπειτα, άφησε τον αέρα να βγει σιγά σιγά από τα πνευμόνια σου, και επανάλαβε δύο με τρεις φορές την ίδια άσκηση.

3. Ξέπλυνε την κούραση από το πρόσωπο και το σώμα σου: Αφού ξυπνήσεις, τρέξε στο μπάνιο, φτιάξε τη θερμοκρασία του νερού (το θέλουμε παγωμένο στην αρχή και χλιαρό κατόπιν), κάνε μια γρήγορη απολέπιση σε όλο το πρόσωπο και σώμα και ξεπλύσου με ένα ωραίο αφρόλουτρο. Αν έχεις πάνω από 10 λεπτά, γέμισε την μπανιέρα με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών και απόλαυσε ένα χλιαρό μπάνιο. Γιατροί και ρεφλεξολόγοι επιμένουν πως το πρωινό ντους (ειδικά μετά από ένα ξενύχτι) θα ενυδατώσει και αναζωογονήσει πλήρως το κουρασμένο σου σώμα, παίρνοντας μακρυά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.

4. Η δύναμη της φαντασίας ξεκουράζει: Και μην νομίζεις πως η δύναμη της σκέψης δεν κάνει θαύματα. Ενώ ετοιμάζεσαι να κάνεις το δυναμωτικό ντους, σκέψου ότι περπατάς και φτάνεις κάτω από ένα καταρράχτη και πλένεις το σώμα σου λουσμένη από το δροσερό καθάριο νεράκι. Ενώ βγαίνεις από το μπάνιο, φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο πιο ονειρικό μέρος της γης και θαυμάζεις ένα ωραίο ηλιόλουστο ξημέρωμα. Όσο σκέφτεσαι θετικά, ταυτόχρονα ξεπλένεις και την κούραση. Η ενεργητικότητα δεν θα αργήσει να σε γεμίσει από την κορυφή ως τα νύχια.

5. Φρέσκο πρόσωπο: Αφού τελειώσεις με την αναζωογόνηση του κορμιού, σειρά έχει η φρεσκάδα του προσώπου. Το ντους από μόνο του δεν θα απομακρύνει από το πρόσωπό σου όλα τα νεκρά κύτταρα ή τα απομεινάρια του μακιγιάζ της προηγούμενης βραδιάς. Ξεφορτώσου το μέικαπ με ένα ωραίο γαλάκτωμα ή τζελ προσώπου και πες ναι σε μια θρεπτική μάσκα που θα αφήσεις στο πρόσωπό σου για δέκα λεπτάκια το λιγότερο. Κατόπιν, άφησε το δέρμα σου ν' αναπνεύσει, τοποθετώντας του μια δροσερή ενυδατική κρέμα ανακατεμένη με λίγο υγρό μέικαπ. Σήμερα, ξέχνα την πούδρα! Έπειτα, ακολούθησε τα παρακάτω 3 σωτήρια βηματάκια:

Α. Κρύψε τους μαύρους κύκλους, το κατ' εξοχήν σημάδι κούρασης. Προτίμησε ένα κονσίλερ στο χρώμα του δέρματος, ενώ απόφυγε τις βίαιες κινήσεις (άπλωσε το κονσίλερ ταμποναριστά και απαλά) καθώς θα τραυματίσεις ακόμα περισσότερες τις πρησμένες φλεβούλες κάτω από τα μάτια.

Β. Χτένισε τα μαλλιά σου και πιάσε μια χαλαρή κοτσίδα πίσω. Αμέσως, το πρόσωπο θα δείξει πιο σφριγηλό και το βλέμμα ανεβασμένο.

Γ. Απόφυγε τις φορτωμένες με χρυσόσκονη σκιές στους τόνους του καφέ που θα δείξουν ακόμα πιο κουρασμένα τα μάτια. Πες ναι σε μια λιλά σκιά και σε μια μάσκαρα μαύρη ή μπλε που θα δείξει τα μάτια σου μεγαλύτερα.

6. Στον ανεφοδιασμό: ένα ποτήρι καφέ το πρωί μετά το ξενύχτι μπορεί να πάρει από πάνω σου την κουράσει και να εξαφανίσει την διάθεση για λίγο ύπνο παραπάνω. Συνδυάσε την αφυπνιστική δράση της καφεΐνης με ένα ελαφρύ πρωινό γεύμα χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη. Προτίμησε τα δημητριακά ολικής άλεσης (μούσλι) αλλά απόφυγε μπισκότα και τη σοκολάτα. Χρειάζεσαι την ενέργεια των τροφών για να τρέξεις τον οργανισμό σου και όχι να αποθηκεύσεις λίπος. Για έξτρα αναζωογόνηση, πες ναι σε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β που θα βοηθήσει το σώμα σου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται από τις τροφές που θα καταναλώσεις.

7. Μη μιζεριάζεις: σίγουρα είσαι κουρασμένη και ξενυχτισμένη. Όμως, το να μετράς λεπτό προς λεπτό τις ώρες που απομένουν για να επιστρέψεις σπίτι, να βάλεις τις πιτζάμες σου και να πέσεις και πάλι στο κρεβάτι, θα δείχνεις ακόμα πιο κουρασμένη μέσα στη μέρα. Βρες πράγματα για ν' απασχοληθείς. Κάνε όσο περισσότερη εργασιοθεραπεία γίνεται και προσποιήσου ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό πως έχεις όρεξη για δουλειά. Πολλές φορές όταν προσποιούμαστε πως είμαστε σούπερ ικανές και αποδοτικές, τελικά καταφέρνουμε να γίνουμε και στην πραγματικότητα.

Κατερίνα Π.