Κιρσοί; Δοκιμάσατε το Ρούσκο;

01.10.2008
Η φυτοθεραπεία έχει πολλά να προσφέρει στην ανακούφιση των κιρσών. Ας δούμε τι μας συμβουλεύει η φαρμακοποιός κ. Γιάννα Περγαντά

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Πάντα αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν το αίμα να κυκλοφορεί με ροή προς την καρδιά, ενώ σύμφωνα με τους νόμους της βαρύτητας θα έπρεπε να συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα. Κι όμως, κάποιες φλέβες έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον, δηλαδή να εξασφαλίζουν την επιστροφή του στην καρδιά. Είναι μάλιστα «εξοπλισμένες» με ειδικές βαλβίδες που του κλείνουν το δρόμο προς τα πίσω. Στην περίπτωση των κιρσών λοιπόν οι εν λόγω βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά. Έτσι, το αίμα συγκεντρώνεται στη φλέβα και δημιουργείται κιρσός (συνήθως εμφανίζεται ως μια γαλαζοκόκκινη γραμμή).

Θα εμφανιστούν και σ' εμένα;
Η συχνότητα εμφάνισης κιρσών είναι μεγαλύτερη σε άτομα τα οποία στέκονται πολλές ώρες όρθια, έχουν υπερβολικό σωματικό βάρος και γενικότερα όταν παρεμποδίζεται με κάποιον τρόπο η ροή του αίματος προς την καρδιά.

Τα όπλα σας
Η πρώτη και πιο εύκολη λύση είναι η άσκηση. Επίσης, βοηθητική είναι και η χρήση ειδικών καλτσών. Ειδάλλως ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή, σκληροθεραπεία ή ακόμη και εγχείρηση.

9 βότανα που λατρεύουν τα πόδια σας

Η φυτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με βότανα που ενισχύουν την κυκλοφορία και προάγουν τη ροή του αίματος.

1. Hamamelis virg. (Αμαμελίδα). Η κύρια δράση της είναι στυπτική, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κιρσών.

2. Ruscus acul. (Ρούσκος). Είναι το καταλληλότερο. Η ρουσκογενίνη που περιέχει έχει αντιφλεγμονώδη δράση, οπότε βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους.

3. Ginkgo biloba (Γκίνγκο). Βελτιώνει την κυκλοφορία.

4. Centella asiatica (Σεντέλλα). Τα συστατικά της βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακής κυκλοφορίας στα κάτω άκρα.

5. Hyssopus off. (σσωπος). Εξαιτίας της διοσμίνης που περιέχει, βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

6. Vitis vinifera (Κουκούτσια σταφυλιού). Περιέχουν προκυανιδίνες, ουσίες που βοηθούν στην ενδυνάμωση των φλεβών και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

7. Aesculus hipp. (Ιπποκαστανέα). Η αεσκίνη που περιέχεται στους σπόρους της βοηθά στην πρόληψη των κιρσών.

8. Allium cepa (Κρεμμύδι). Χάρη σ' ένα φλαβονοειδές που περιέχει ενεργεί άμεσα στις φλέβες.

9. Ananas com. (Ανανάς). Ένα ένζυμό του, η βρομελαϊνη, με την αντιφλεγμονώδη δράση του συμβάλλει στη θεραπεία της φλεβίτιδας.

Τα σκευάσματα τα οποία μπορεί να πάρει κάποιος για την αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβίτιδας μπορεί να είναι σε μορφή:

Κάψουλας (μίγμα Υσσώπου-Γκίνγκο-Αμαμελίδας), σε δοσολογία 1 κάψουλα 2 φορές την ημέρα και βάμματος (μίγμα Ιπποκαστανέας-Ρούσκου-Σεντέλλας), σε δοσολογία 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα.

Η χρήση των βοτάνων είναι βοηθητική και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των παθήσεων και όχι στην ολοκληρωτική τους θεραπεία. Συμβουλευτείτε λοιπόν το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.