Μεγάλο στήθος; Ο γιατρός έχει τη λύση

01.10.2008
Αν το στήθος σου είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σου, μην το φέρεις βαρέως. «Ελάφρωσε» το μεγάλο στήθος και απαλλάξου από τα προβλήματα που σου προκαλει (στη μέση και αλλού). Η μείωση στήθους είναι μια απλή επέμβαση με καλά αποτελέσματα. Όμως, πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, μάθε όλες τις λεπτομέρειες.

Αν το στήθος σου είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σου, μην το φέρεις βαρέως. «Ελάφρωσε» το μεγάλο στήθος και απαλλάξου από τα προβλήματα που σου προκαλει (στη μέση και αλλού). Η μείωση στήθους είναι μια απλή επέμβαση με καλά αποτελέσματα. Όμως, πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, μάθε όλες τις λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα:το πλούσιο στήθος μπορεί να φαντάζει προκλητικό στα αντρικά μάτια, αλλά για εσέναείναι ιδιαίτερα κουραστικό για να μην αναφερθούμε στους πόνους που σου προκαλεί δυσκολεύοντας τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει η ρήση «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος». Πάρτο απόφαση και προχωρήσε σε μαστοπηξία ή πιο απλά σε μείωση στήθους, για να ανακουφιστείς και να καμαρώνεις ένα ωραίο, συμμετρικό και στητό στήθος. Η δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρος καθηγήτρια, γυναικολόγος - ειδική μαστολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, μας αναλύει τα προβλήματα του μεγάλου στήθος και λύνει όλες τις απορίες μας.

Γιατί να μειώσω το στήθος μου;
Το μεγάλο στήθος, εκτός από τα κοινά προβλήματα που δημιουργεί σε όλες τις γυναίκες, προκαλεί και άλλα, ανάλογα με την ηλικία που έχει η κάθε κοπέλα. Τα κοινά προβλήματα προέρχονται από το βάρος και το μέγεθος των μαστών και συνοψίζονται σε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα, κύρτωση των ώμων, ενίοτε αναπνευστικά προβλήματα, δερματικούς ερεθισμούς στην κάτω επιφάνεια των μαστών καθώς και δυσκολία στη σωστή ψηλάφησή τους. Στις νέες γυναίκες, επιπρόσθετα, δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, με επίκεντρο την εμφάνιση και τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ στις μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αφού από το λίπος που έχει αντικαταστήσει το μαζικό αδένα εκκρίνονται τοπικά οιστρογόνα και μάλιστα το κακό κλάσμα των οιστρογόνων, η οιστρόνη.

Τι θα κερδίσω από την επέμβαση;
Η μειωτική επέμβαση του στήθους, που ονομάζεται και μαστοπηξία, αφορά τη μείωση του όγκου του μαστού με ταυτόχρονη ανόρθωσή του. Τις περισσότερες φορές και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες γυναίκες πραγματοποιείται για να ανακουφιστούν από τις ενοχλήσεις. Μετά την επέμβαση αισθητικά η γυναίκα έχει πιο σωστές αναλογίες που ταιριάζουν στο σώμα της, βρίσκει ευκολότερα τα ρούχα που της ταιριάζουν, ψυχολογικά αισθάνεται καλύτερα, οι μαστοί προσφέρονται για καλύτερη κλινική ιατρική εξέταση και, τέλος, για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση μειώνεται η ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται στο μαστό. Δηλαδή, το όφελος μιας τέτοιας επέμβασης είναι διττό, αφού μαζί με την ανακούφιση των συμπτωμάτων η γυναίκα αποκτά και βελτιωμένη εμφάνιση, που βοηθάει την ψυχολογία της σε μια περίοδο που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, λόγω της εμμηνόπαυσης.

Πώς γίνεται και πού;
Είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται στο νοσοκομείο ή στην κλινική και πάντα με γενική αναισθησία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, τις οποίες ανάλογα με το μέγεθος του μαστού και την ηλικία της γυναίκας μεταχειρίζεται κάθε φορά ο πλαστικός χειρουργός. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται το περιττό τμήμα του μαστού και ο μαστός επαναδιαμορφώνεται. Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 24 ώρες.

Πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει;
Ανάλογα με το μέγεθος του μαστού και την τεχνική που χρησιμοποιείται, η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 ώρες. Το κόστος της εξαρτάται από τη μονάδα στην οποία γίνεται και από τους τίτλους του γιατρού που την πραγματοποιεί και κυμαίνεται περίπου μεταξύ 2.000 - 8.000 ευρώ.

Είναι ανώδυνη;
Η επέμβαση είναι τελείως ανώδυνη, αφού, για να αποφευχθεί η αυξημένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο μαστός εμποτίζεται με ξυλοκαϊνη (παυσίπονη ουσία) και αδρεναλίνη. Στην εξαιρετική περίπτωση που δημιουργηθεί τυχόν μετεγχειρητικός πόνος, αυτός αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα.

Το αποτέλεσμα έχει διάρκεια;
Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης είναι σταθερό για το σχήμα και το μέγεθος του μαστού, με την προϋπόθεση όμως ότι η γυναίκα δεν θα αυξήσει πολύ το σωματικό της βάρος.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζω;
Όλες οι επεμβάσεις κρύβουν πιθανούς κινδύνους. Έτσι, και η μειωτική των μαστών μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές, όπως αιμορραγία, φλεγμονή και προβλήματα από τη νάρκωση, οι οποίες όμως είναι σπάνιες. Πριν από την επέμβαση ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων, που περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Για ένα υγιές στήθος μην ξεχνάς:

Τον ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο, που ανάλογα με την ηλικία μπορεί να περιλαμβάνει κλινική εξέταση, μαστογραφία (ψηφιακή ή αναλογική) και υπέρηχους (συμπληρωματικά, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαγνητική μαστογραφία, γαλακτογραφία, παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση, εξέταση εκκρίματος κ.ά.)

Την αυτοεξέταση μια φορά το μήνα

Να αποφεύγεις τις στεναχώριες για ασήμαντα πράγματα. Η στεναχώρια, εξάλλου, μόνο κακό κάνει.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε επέμβαση;
Όλες οι γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος μπορούν να κάνουν επέμβαση μείωσης εφόσον:

  • έχουν ενηλικιωθεί
  • έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους λόγω των μεγάλων μαστών τους
  • έχουν καλή σωματική υγεία
  • επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους
  • θέλουν να ανακουφιστούν από τους έντονους σωματικούς πόνους που προκαλεί το βάρος των μαστών τους.

Από τη Βιβή Πασπαλάρη