Η χρήση αυτών των 2 συστατικών μαζί μπορεί να σου χαρίσει το πιο υγιές δέρμα που είχες ποτέ

26.12.2022
Η χρήση αυτών των 2 συστατικών μαζί μπορεί να σου χαρίσει το πιο υγιές δέρμα που είχες ποτέ
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει θαύματα - δες όσα πρέπει να ξέρεις

Κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει τα προνόμια της βιταμίνης C: Είναι πανταχού παρούσα στη φροντίδα του δέρματος για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης, της θαμπάδας και του περιβαλλοντικού στρες. Ωστόσο, το δίδυμο βιταμίνης C και νιασιναμίδης έγινε γρήγορα ένας από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς τελευταία, χάρη στο πώς και τα δύο συστατικά αλληλοσυμπληρώνονται.

«Η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη έχουν στην πραγματικότητα κάποιες ομοιότητες όσον αφορά τα οφέλη τους, αλλά το καθένα έχει επίσης τα δικά του μοναδικά οφέλη», λέει η Heather Wilson, διευθύντρια ανάπτυξης επωνυμίας του InstaNatural. «Ξεχωριστά, η νιασιναμίδη υπερέχει στην παροχή δύναμης στον φραγμό του δέρματος και η βιταμίνη C είναι εξαιρετική για την πρόληψη και την απαλότητα της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων». Σύμφωνα με την Wilson, τόσο η βιταμίνη C όσο και η νιασιναμίδη παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες που συναντά κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο απόλυτος οδηγός της φθινοπωρινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος

Τα οφέλη της βιταμίνης C
Η βιταμίνη C συνιστάται συνήθως ως μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος, αλλά ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της; Σύμφωνα με την δερματολόγο Dr. Margarita Lolis, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα για την καταπολέμηση των επιβλαβών τοξινών (γνωστές και ως ελεύθερες ρίζες) όπως η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, η κακή δίαιτα και κάπνισμα. «Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν πρόωρη γήρανση στο δέρμα μας (για παράδειγμα: ρυτίδες, απώλεια κολλαγόνου που οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματος, υπερμελάγχρωση, κ.λπ.)».

Η Dr. Lolis επισημαίνει επίσης ότι η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι βοηθά το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό και καταπολεμά την υπερμελάγχρωση. «Η τοπική βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας να διατηρηθεί το δέρμα σφριγηλό», λέει. «Βοηθά επίσης στην αναστολή της παραγωγής μελανίνης από το δέρμα, η οποία είναι η αιτία των μαύρων κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σταματήσει το σχηματισμό των σκοτεινών σημαδιών εξαρχής».

Πώς να καταλάβεις αν έχεις λιπαρό δέρμα και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Τα οφέλη της νιασιναμίδης
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο βλέπεις τη νιασιναμίδη παντού αυτές τις μέρες. Η υδατοδιαλυτή βιταμίνη (αποτελούμενη από βιταμίνη Β3 και νικοτιναμίδη) είναι ένα ισχυρό multitasker που αντιμετωπίζει μια σειρά από κοινά προβλήματα του δέρματος. «Η νιασιναμίδη ελαχιστοποιεί τους μεγάλους πόρους, αποκαταστά την απώλεια υγρασίας και την αφυδάτωση και εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος», λέει η Lolis. «Ενώ η νιασιναμίδη είναι το πιο γνωστό προϊόν για την καταπολέμηση των διεσταλμένων πόρων, είναι ένα ισχυρό προϊόν που βοηθά στην ενίσχυση της ενυδάτωσης και της ικανότητας της ενυδατικής κρέμας να συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα. Λειτουργεί καλύτερα με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν γλυκερίνη και υαλουρονικό νάτριο.»

Οφέλη από τη χρήση βιταμίνης C και νιασιναμίδης μαζί
Γιατί, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις και τη βιταμίνη C και τη νιασιναμίδη; «Και οι δύο έχουν παρόμοια οφέλη ενώ επίσης καλύπτουν τα κενά η μια μέσα στην άλλη», σημειώνει ηWilson. Εξηγεί ότι η χρήση ενός συνδυασμού, και όχι μόνο του ενός ή του άλλου συστατικού, «μπορεί να ενισχύσει τις ομοιότητές τους» στο τμήμα φυσικής λάμψης και προστασίας του δέρματος, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τα μεμονωμένα προνόμια.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της, η νιασιναμίδη είναι γνωστό ότι υποστηρίζει έναν ισχυρό και ανθεκτικό φραγμό του δέρματος, καθώς επίσης βοηθά στη μείωση της ξηρότητας, του ερεθισμού και της θαμπάδας στο δέρμα», λέει ο Wilson. «Ωστόσο - στη σωστή φόρμουλα - η νιασιναμίδη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην εμφάνιση των κηλίδων και στην παραγωγή υπερβολικού ελαίου».

«Όταν συνδυάζονται, η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη δρουν για την καταπολέμηση του υπάρχοντος αποχρωματισμού και της υπερμελάγχρωσης στο δέρμα καθώς και για την πρόληψη του σχηματισμού νέου αποχρωματισμού», προσθέτει η Lolis. «Η βιταμίνη C δρα καταστέλλοντας ένα ένζυμο γνωστό ως τυροσινάση, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η νιασιναμίδη μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά της χρωστικής μέσα στα κύτταρα, η οποία μπορεί να σταματήσει τη μελλοντική μελάγχρωση από το σχηματισμό.

Μειονεκτήματα στο συνδυασμό χρήσης της βιταμίνης C και της νιασιναμίδης
Όπως είναι φυσιολογικό, κάθε φορά που αρχίζεις να συνδυάζεις σκληρά συστατικά φροντίδας του δέρματος, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις μειονεκτήματα ανάλογα με το πώς αντιδρά το πρόσωπό σου. «Για ορισμένους τύπους δέρματος, ο συνδυασμός θα μπορούσε να είναι πολύ προχωρημένος. Ενώ η νιασιναμίδη είναι γενικά καλή για άτομα με ευαισθησία, η υπερβολική ποσότητα ή όταν συνδυάζεται με άλλα προηγμένα συστατικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό», λέει η Wilson. Ξεκίνα αργά και στη συνέχεια αύξησε και τα δύο συστατικά όταν το δέρμα σου έχει χρόνο να προσαρμοστεί και όπως το επιτρέπει η ανοχή του δέρματός σου, προσθέτει. Αν παρατηρήσεις ξηρότητα ή ερεθισμό, μείωσε ξανά τη συχνότητα.

Πώς να εφαρμόσεις βιταμίνη C και νιασιναμίδη
Η άνεση του δέρματος παίζει ρόλο στο πώς θα πρέπει να εφαρμόσεις τη βιταμίνη C και τη νιασιναμίδη. "Η χρήση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρουτίνα και τους στόχους περιποίησης του δέρματός σου", εξηγεί η Wilson. Η ίδια προσθέτει ότι οποιοδήποτε από τα συστατικά είναι ασφαλές για χρήση πρωί ή βράδυ και ότι "εάν χρησιμοποιείς ένα προϊόν συνδυασμού (που περιλαμβάνει και τα δύο) ή χρησιμοποιείς έναν ορό με μια ενυδατική κρέμα, μπορείς να τα εφαρμόσεις με κάθε τρόπο!".