Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το δέρμα, σύμφωνα με έναν δερματολόγο και έναν διαιτολόγο

13.09.2022
Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το δέρμα, σύμφωνα με έναν δερματολόγο και έναν διαιτολόγο
Δε χρειάζεται να αποχαιρετίσεις την αγαπημένη σου πρωινή κούπα καφέ – αρκεί να γνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις για υγιές και όμορφο δέρμα

Δεν χρειάζεσαι πτυχίο ιατρικής για να συμπεράνεις ότι ένας κουρασμένος εγκέφαλος λειτουργεί σε χαμηλότερο επίπεδο από έναν καλά ξεκούραστο, αλλά μπορεί να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί για το δέρμα που στερείται ύπνου.

Στην πραγματικότητα, η ειδικός στη φυσική ομορφιά Merrady Wickes λέει ότι το να μην κοιμάσαι αρκετά «μειώνει τα φυσικά επίπεδα υγρασίας του δέρματος σου, επιβραδύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων σου και απλώς σε κάνει να νιώθεις απαίσια». Αυτή τη στιγμή, μπορεί να νομίζεις ότι αυτά είναι ακριβώς τα μειονεκτήματα που θα δικαιολογούσαν την κατανάλωση μερικών τετραπλών εσπρέσο. Δυστυχώς, η καφεΐνη μπορεί να μην είναι ο σωτήρας του δέρματος.

Πρώτα και κύρια, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η καφεΐνη είναι καφεΐνη, ανεξάρτητα από την πηγή της (δηλαδή καφέ, τσάι, ενεργειακά ποτά κ.λπ.). Ο δερματολόγος και ιδρυτής του Dr. Dennis Gross Skincare, Dennis Gross, υπογραμμίζει ότι αυτό που μετράει όσον αφορά τη διατήρηση υγιούς δέρματος, ωστόσο, είναι η ποσότητα που καταναλώνεται. «Δεν υπάρχουν πραγματικά αρνητικές συνέπειες για το δέρμα εάν μένεις σε ένα φλιτζάνι καφέ κάθε μέρα. Ωστόσο, εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να εμφανίσεις ορισμένες αρνητικές παρενέργειες».

Πώς επηρεάζει το σώμα σου η υπερβολική κατανάλωση καφέ

Καφεΐνη και δέρμα: τα μειονεκτήματα

1. Η καφεΐνη μπορεί να είναι αφυδατωτική
«Η καφεΐνη είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι προάγει τη διούρηση, την αυξημένη παραγωγή ούρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση», λέει ο Gross. «Όταν είσαι αφυδατωμένη, το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και θαμπό».

Η διατροφολόγος Melissa Rifkin λέει ότι, λόγω της διουρητικής επίδρασης, θα πρέπει να είσαι πάντα σίγουρη ότι ενυδατώνεσαι όλη την ημέρα όταν καταναλώνεις καφεΐνη. «Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις την κατάσταση ενυδάτωσης είναι από το χρώμα των ούρων σου: Όταν είναι ανοιχτό κίτρινο, αυτό υποδηλώνει επαρκή ενυδάτωση», λέει.

2. Η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που μπορεί να σημαίνει κουρασμένο δέρμα
Η κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο του ύπνου σου. «Η κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 4 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ακόμα και ώρες αργότερα», λέει ο Gross. «Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή να διαταράξει τον ξεκούραστο ύπνο REM, ο οποίος τελικά δρα ως στρεσογόνος παράγοντας στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει κύκλους κάτω από τα μάτια και πρήξιμο λόγω εξάντλησης».

3. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ροδόχρου ακμή
Λάβε υπόψη ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι στην καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη—ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι πολύ—και το δέρμα τους αντιδρά πιο έντονα στην κατανάλωση καφεΐνης από εκείνους με υψηλή ανοχή στην καφεΐνη. «Η καφεΐνη είναι ένα γνωστό ερέθισμα για τη ροδόχρου ακμή, ειδικά για όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτήν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ερυθρότητα, όπως και άλλοι παράγοντες όπως το κόκκινο κρασί και τα πικάντικα τρόφιμα», λέει ο Gross.

4. Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει το εσωτερικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θαμπό ή λιπαρό δέρμα
Σύμφωνα με τον Gross, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τη διέγερση και τη νευρικότητα, επειδή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και αδρεναλίνης, προσθέτοντας στο άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. «Ακόμη και αν δεν καταναλώνεται υπερβολικά, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα φυσιολογικά γεγονότα που συμβαίνουν στο σώμα όταν υπάρχει στρες. Το σώμα δίνει προτεραιότητα στη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και μακριά από το δέρμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ωχρότητα, θαμπάδα, κύκλους κάτω από τα μάτια και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει λιπαρό δέρμα».

Μύθοι και αλήθειες για τα Blueberries

Η καφεΐνη και το δέρμα είναι ένας ευεργετικός συνδυασμός όταν γίνεται τοπικά
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να συμβούν όταν καταναλώνεται καφεΐνη, έχει αρκετά τοπικά οφέλη. «Αυτό συμβαίνει επειδή η τοπική εφαρμογή καφεΐνης δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όπως όταν καταπίνεται», λέει ο Gross. «Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό στη φροντίδα του δέρματος, ιδιαίτερα για προϊόντα ματιών και προϊόντα που στοχεύουν στην ερυθρότητα. Κάνει εξαιρετική δουλειά μειώνοντας το πρήξιμο, την ερυθρότητα και τη φλεγμονή».

1. Η καφεΐνη έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη όταν εφαρμόζεται τοπικά
«Η καφεΐνη είναι ένα αγγειοσυσταλτικό που σημαίνει ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επομένως η εφαρμογή καφεΐνης απευθείας στο δέρμα μπορεί να μειώσει το κόκκινο, το πρησμένο και/ή το φλεγμονώδες δέρμα», λέει ο Gross.

2. Η καφεΐνη έχει αντιοξειδωτικά οφέλη όταν εφαρμόζεται τοπικά
«Ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, επομένως, τοπικά, μπορεί να μειώσει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και να προστατεύσει το δέρμα από μελλοντικές βλάβες», λέει ο Gross.