Πώς να απαλλαγείς από τις ρυτίδες του μετώπου

04.03.2022
Πώς να απαλλαγείς από τις ρυτίδες του μετώπου
Όλες οι θεραπείες, οι ενέσεις και τα συστατικά περιποίησης δέρματος που πρέπει να λάβεις υπόψη

Οι ρυτίδες του μετώπου, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι επίσης πολύ συχνές, γιατί τα φρύδια μας ευθύνονται για τόσες πολλές από τις εκφράσεις μας. Όταν πρόκειται να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες, όλα καταλήγουν στο κολλαγόνο, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το δέρμα μας χρειάζεται περισσότερο από αυτό για να γεμίσει τις γραμμές.

Οι καλύτερες συμβουλές περιποίησης για γυναίκες 50+

Είτε θέλεις να εξομαλύνεις τις γραμμές σου μέσω προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας, είτε να τις αποτρέψεις εξαρχής, υπάρχει μια λύση για τις ρυτίδες στο μέτωπο για εσένα. Διάβασε παρακάτω για συμβουλές από τρεις κορυφαίους δερματολόγους.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες του μετώπου;
«Οι ρυτίδες στο μέτωπο προκαλούνται από το επαναλαμβανόμενο 'σπάσιμο' του μετωπιαίου μυός και είναι υπερβολικές σε άτομα με πιο ογκώδη μυϊκή μάζα και σε άτομα που είναι πολύ εκφραστικά», εξηγεί ο Brian Hibler, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη. Άλλοι παράγοντες είναι επίσης «Η έκθεση στον ήλιο, η γήρανση, η λέπτυνση του δέρματος, η απώλεια ελαστικότητας και η γενετική».

Αυτές οι γραμμές αποκαλύπτονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για διαφορετικούς ανθρώπους. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που εμφανίζονται οι ρυτίδες στο μέτωπο», λέει η Y. Claire Chang, πιστοποιημένη κοσμητική δερματολόγος στο Union Square Laser Dermatology στη Νέα Υόρκη. «Ο καθένας είναι διαφορετικός και μπορεί να σχηματίσει γραμμές στο μέτωπο σε διαφορετικές ηλικίες».

Είναι αντιστρέψιμες;
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι γραμμές δεν έχουν κολλήσει βαθιά στο δέρμα, μπορείς να τις αντιστρέψεις εντελώς»
, λέει ο δερματολόγος Joshua Zeichner. Ωστόσο, προειδοποιεί, «Εάν οι γραμμές είναι βαθιά χαραγμένες στο δέρμα, μπορεί να μην είσαι σε θέση να τις εξαλείψεις εντελώς».

Η Hibler προσθέτει ότι όσο περισσότερο προλαβαίνεις τις ρυτίδες, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν τόσο βαθιά. «Εάν οι ασθενείς είναι προορατικοί για τη θεραπεία των ρυτίδων τους όταν ξεκινούν για πρώτη φορά, είναι σε θέση να τις αποτρέψουν από το να εμφανιστούν», λέει. «Βλέπουμε περισσότερους νέους ασθενείς να έρχονται για θεραπεία για να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτών των γραμμών και έχουμε εμπειρία δεκαετιών για να υποστηρίξουμε την έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη μόνιμων γραμμών στο μέτωπο».

Ποια συσταστικά λειτουργούν πραγματικά για να λειάνουν τις ρυτίδες;
«Η ρετινόλη διεγείρει το κολλαγόνο για να βοηθήσει το δέρμα να αντισταθεί στις ρυτίδες»
, εξηγεί ο Zeichner. Με οποιοδήποτε προϊόν ρετινόλης, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι να εμφανιστούν πλήρως τα αποτελέσματα λείανσης του δέρματος. Η ρετινόλη μπορεί να κάνει το δέρμα σου ευαίσθητο, επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι και να φοράς αντηλιακό όταν χρησιμοποιείς προϊόντα ρετινόλης—και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Ένα άλλο δημοφιλές συστατικό, το υαλουρονικό οξύ, μπορεί επίσης να γεμίσει προσωρινά την εμφάνιση των γραμμών.

Είναι τα ενέσιμα αποτελεσματικά;
Το Botox και άλλα ενέσιμα με βάση τις νευροτοξίνες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξομάλυνση των ρυτίδων του μετώπου
. «Τα ενέσιμα μέσα μείωσης των ρυτίδων λειτουργούν χαλαρώνοντας τους μύες κάτω από το δέρμα», εξηγεί ο Zeichner.

Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως τρεις έως τέσσερις μήνες, και αν οι γραμμές δεν είναι πολύ βαθιές, ο Zeichner λέει ότι τα ενέσιμα μπορούν να τις εξομαλύνουν εντελώς. Τα fillers είναι επίσης μια επιλογή. «Οι βαθιές ρυτίδες του μετώπου μπορούν να αντιμετωπιστούν με fillers με βάση το υαλουρονικό οξύ», προσθέτει ο Hibler.

Η περιποίηση του δέρματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας. «Όσο ισχυρότερο είναι το θεμέλιο του δέρματος, τόσο καλύτερο είναι το σημείο εκκίνησης», λέει ο Zeichner. Και αυτό ξεκινά με την αντηλιακή προστασία. Χρησιμοποίησε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κάθε μέρα και απόφυγε το άμεσο ηλιακό φως όταν είναι δυνατόν. Το φως του ήλιου διασπά το κολλαγόνο και οδηγεί σε λεπτότερο δέρμα που τονίζει τις ρυτίδες στο πρόσωπο.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, μπορεί να αρχίσεις να ενσωματώνεις ρετινοειδή, καθώς και άλλα αντιγηραντικά συστατικά, από νωρίς. «Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C βοηθούν στην προστασία και την αποκατάσταση του δέρματος για να αποτρέψουν την απώλεια κολλαγόνου από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να συμβεί λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της περιβαλλοντικής ρύπανσης», λέει ο Chang.