Οι καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος γύρω από τα μάτια σου

08.03.2022
Οι καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος γύρω από τα μάτια σου
Σύμφωνα με τους δερματολόγους

Τα μάτια μας είναι ένα παράθυρο: αποκαλύπτουν πότε δεν κοιμόμαστε αρκετά, αν ήπιαμε πολύ κρασί το προηγούμενο βράδυ ή πόσο γελάσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι το πιο λεπτό στο πρόσωπο, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς, ξηρότητα και περιβαλλοντικές βλάβες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση γήρανσης του δέρματος. Και αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών δεν έχει τόσους αδένες λίπους και κολλαγόνο όσο το υπόλοιπο πρόσωπο και σώμα, γεγονός που το καθιστά πιο επιρρεπές στην ξηρότητα, την πτώση, τις γραμμές και τις ρυτίδες.

Γιατί οι δερματολόγοι θέλουν να ακολουθείς τον κανόνα των 2 εβδομάδων όταν προσθέτεις νέα προϊόντα στη ρουτίνα σου

Για να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των κοινών προβλημάτων στα μάτια, οι δερματολόγοι τονίζουν τη σημασία της χρήσης αποκλειστικών προϊόντων περιποίησης για τα μάτια, καθώς έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. «Όταν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα δέρματος γύρω από τα μάτια, είναι σημαντικό να διαγνώσεις σωστά ποιο είναι το πρόβλημα για να έχεις την καλύτερη θεραπεία και το καλύτερο αποτέλεσμα», λέει ο Joshua Zeichner, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Νοσοκομείο Sinai στη Νέα Υόρκη.

Από τη μείωση των μαύρων κύκλων έως τη μείωση του πρηξίματος, βρες παρακάτω εγκεκριμένες από τους ειδικούς συμβουλές και επιλογές προϊόντων για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων περιποίησης των ματιών:

Μαλάλωσε τις λεπτές γραμμές και τα πόδια της χήνας
Τα πόδια της χήνας είναι τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης ζωής. Αυτές οι οριζόντιες ρυτίδες που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των μυϊκών κινήσεων που συμβαίνουν όταν χαμογελάμε και γελάμε. Εάν θέλεις να τα μαλακώσεις, «ένα προϊόν ρετινοειδούς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο», λέει η δερματολόγος Ranella Hirsch. Τα ρετινοειδή μπορούν να πυροδοτήσουν την παραγωγή κολλαγόνου μέσα στο δέρμα για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση ορισμένων από τις ρυτίδες. Ένα συνταγογραφούμενο ρετινοειδές όπως η κρέμα τρετινοΐνης 0,025% μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Για να αντιμετωπίσεις τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια, μπορείς να δοκιμάσεις μια κρέμα ματιών χωρίς συνταγή γιατρού με ρετινόλη, η οποία είναι ένα ρετινοειδές χαμηλότερης ισχύος. Εάν το δέρμα σου δεν μπορεί να αντέξει τα ρετινοειδή, μπορείς να δοκιμάσεις μια πεπτιδική κρέμα ματιών, η οποία μπορεί επίσης να διεγείρει το κολλαγόνο.

Εξαφάνισε τους μαύρους κύκλους
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τους μαύρους κύκλους να φαίνονται χειρότεροι, αλλά συνήθως δεν είναι η βασική αιτία. «Οι κύριοι ένοχοι για τη δημιουργία κύκλων είναι η υπερβολική χρωστική ουσία στο δέρμα και η κοιλότητα γύρω από τα μάτια που εμφανίζεται με την ηλικία», λέει ο Zeichner. Για να προσδιορίσεις ποιο είδος έχεις, στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη σε έντονο φως. «Τσίμπησε απαλά λίγο από το σκούρο δέρμα και τράβηξε το ελαφρώς προς τα εμπρός», συμβουλεύει. «Εάν το δέρμα είναι ακόμα σκούρο, αυτό σηματοδοτεί υπερβολική χρωστική ουσία. Εάν το χρώμα του δέρματος φαίνεται κανονικό, τότε το να ανοίγεις τα μάτια σου δημιουργεί σκιές».

Για τους μαύρους κύκλους που προκαλούνται από τη μελάγχρωση, ο Zeichner προτείνει μια κρέμα ματιών με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα (γνωστή και ως χρωστική ουσία). Πρέπει να είσαι συνεπής και να το διατηρήσεις για μερικούς μήνες για να δεις αποτελέσματα. Για πιο έντονους μαύρους κύκλους, ίσως θελήσεις να εξετάσεις το ενδεχόμενο μιας θεραπείας με λέιζερ στο ιατρείο. Απόφυγε το τρίψιμο των ματιών σου, καθώς το χρόνιο τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερης μελανίνης, ιδιαίτερα σε πιο σκούρους τύπους δέρματος.

Η κοιλότητα είναι ένα διαφορετικό ζήτημα που συμβαίνει όταν το λίπος κάτω από το δέρμα στην κοιλότητα των δακρύων (η περιοχή μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του άνω μάγουλου) μειώνεται με την ηλικία, κάνοντας την κοιλότητα να φαίνεται πιο βαθιά και πιο σκιασμένη. «Μια κρέμα ματιών πλούσια σε υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει γεμίζοντας το δέρμα», εξηγεί ο Zeichner. Το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει - ενώ το νερό που πίνεις δεν ενυδατώνει άμεσα το δέρμα, όταν το σώμα σου είναι καλά ενυδατωμένο, το βυθισμένο δέρμα θα είναι λίγο λιγότερο αισθητό.

Μείωσε το πρήξιμο
Το να πηγαίνεις για ύπνο αναστατωμένη ή να ρίχνεις μερικά δάκρυα μπορεί να κάνει τα μάτια σου πρησμένα, αλλά τα χρόνια πρησμένα μάτια είναι συχνά αποτέλεσμα αλλεργιών. Εάν υποφέρεις από εποχιακές αλλεργίες, τα αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της διαδρομής που προκαλεί το πρήξιμο — εάν τα χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο.

Για άμεση διόρθωση, ταμπόναρε μια κρέμα ματιών με καφεΐνη, η οποία είναι ένα αντιφλεγμονώδες που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων για να ξεπλύνουν τα περιττά υγρά κάτω από το δέρμα. Μπορείς επίσης να εφαρμόσεις τα δημοφιλή πλέον patches για τα μάτια ή να δοκιμάσεις μια δροσερή κομπρέσα στα μάτια σου, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες συστέλλουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν είσαι επιρρεπής στο πρήξιμο, η καθημερινή χρήση μιας κρέμας ματιών με ρετινόλη θα σε βοηθήσει να συσφίξεις το δέρμα, ώστε το πρήξιμο να είναι λιγότερο αισθητό, λέει ο Δρ. Zeichner.